Пътуването с дете е изпитание за всеки възрастен: някои скучаят и капризничат, някои непрекъснато се въртят на мястото си, на други им е топло или искат да потичат... Как да избегнем проблемите и да превърнем досадното пътуване в приятно пътешествие?

Трака, трака влакът...

1. Когато събирате багажа, в отделна чанта или раница сложете нови играчки, които да отвлекат вниманието на детето, ако започне да капризничи. Ако то е по-голямо, вземете цветни моливи, флумастери, листове, книжки за оцветяване, пластилин. Подгответе му храна и нещо за пиене, вземете сухи и мокри кърпички. Няколко от дреболиите сложете в малка раничка, която детето да си носи само.

2. Помнете, че децата са любознателни и искат всичко да пипнат и по възможност – да опитат на вкус. Преди пътуването обяснете какво е това влак, купе, вагон, машинист и обяснете правилата за пътуване във влак. Бъдете внимателни при отварянето и затварянето на вратите на купето, не разрешавайте на детето да го прави само.

3. Ако му стане топло, обтрийте ръцете и лицето му с мокра кърпа или със салфетка, напоена със студена вода.Самолет

1. При подреждането на куфарите, в ръчния си багаж сложете памперси и дрешки за смяна (ако сте с бебе) или книжки и играчки (ако сте с по-голямо дете).

2. Няколко часа преди полета дайте на детето лекарство против гадене. Педиатърът ще ви каже какво да бъде то и каква да е дозировката.

3. Ако полетът е кратък, дръжте бебето в ръце. По-голямото дете сложете на мястото до прозореца. Погрижете се коланът му да е правилно и удобно стегнат.

4. За да избегнете неприятните усещания при излитане и кацане, предложете на детето вода или дъвка (ако вече може да дъвче дъвка). Ако това не помогне, наведете го леко напред и му кажете да сложи ръце на ушите си. Ушите на бебето затворете със собствените си длани.Автомобил

1. Ако пътуването е дълго, тръгнете в такъв час, че поне през част от времето малчуганът да спи. Това би могло да е късно вечер, ако сте любители на нощните преходи, или пък рано сутрин, когато недоспалото дете ще задреме непосредствено след отпътуването. Погрижете се за безопасността му – здраво закрепената детска седалка не е просто законово изискване, а грижа за здравето и живота на детето ви.

2. Старайте се да спирате на час и половина-два, за да се "разтъпчете". Хранете детето с лека и нетлъста храна и в никакъв случай не го правете в движение.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 18:09 от Редактор*