Какво трябва да знаем

Епилепсията е хронично заболяване на нервната система, която се характеризира с повтарящи се непровокирани пристъпи.


 Бременните жени, които страдат от епилепсия, са изложени на повишен риск от усложнения като вагинално кървене, усилване честотата на пристъпите (при някои), прееклампсия, спонтанен аборт, анемия и отлепване на плацентата от матката. Въпреки това, далеч не всички жени с епилепсия ще изпитат тези усложнения по време на бременността си - при някои жени пристъпите могат дори да намалеят значително.
 Преди да забременеят, жените с антиепилептично лечение трябва да бъдат информирани за съответния риск от увреждане на плода.

По време на пренаталните посещения, с наблюдаващия бременността ви лекар ще дискутирате активността на пристъпите преди и по време на бременността. Текущите или неотдавнашни кризи ще трябва да се следят отблизо, а приемът на медикаменти ще е изключително важен както за вас, така и за развиващото се бебе.

Няма антиепилептично лечение, което да е напълно безвредно за плода, но рисковете при терапия само с един медикамент са значително по-малки. Рискът от малформации при майки, приемали едно лекарство е 2%, а по три - 20%.
 Схемата на прием може да бъде променена през бременността. По преценка на лекаря терапията може дори да бъде спряна /бавно и постепенно!/, в случай че жената не е имала припадъци през последните две години.Никога не спирайте или започвайте каквито и да са лекарства, без преди това да сте се консултирали с лекаря си!


 Рисковете, свързани с преустановяване на медикаментите при жена със скорошни припадъци, надхвърлят ползите.
 Вродените малформации, получени в резултат на антиепилептично лечение на майката, са много по-малко, отколкото тези, дължащи се на една нелекувана епилепсия.


 Препоръчва се пренатална диагностика чрез ултразвук и кръвни тестове за ранно откриване на малформации.


 Епилептичните майки могат да очакват по-чести прегледи с ултразвук, кръвни и допълнителни тестове през бременността.
 Бебетата, родени от майки с епилепсия, може да са с повишен риск от малформации и усложнения. Те включват ниско тегло, повишен риск от гърчове, изоставане в развитието и вродени дефекти в резултат на лекарствата. Най-честите вродени дефекти са сърдечни аномалии, дефекти на невралната тръба, заешка устна или цепка на небцето, spina bifida. По-редки са бъбречните, гениталните, костните и малформациите на централната нервна система. В резултат на антиепилептичната терапия у новороденото може да се наблюдават абстиненция, изразяваща се с хипервъзбудимост, тремор, повръщане, нарушение в съня, затруднено сукане и силен плач. Някои от медикаментите преминават в кърмата в малки количества, но има такива, при които кърменето трябва да бъде спряно в първите 7 дни след раждането.


 Много важно е жените с епилепсия да приемат фолиева киселина, за да се намали рискът от дефекти на невралната тръба при плода. Приемът трябва да започне 4 седмици преди и 12 седмици след зачеването, в доза 5 mg/ден. Това намалява риска от спонтанен аборт и spina bifida.
 В последните месеци на бременността е необходимо да се приема витамин К, защото лечението на епилепсията води до неговия дефицит, което предизвиква сериозни кръвоизливи.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:14 от BG-Mamma™