Вкусно и безопасно!
По правило през лятото зачестяват случаите на хранителни отравяния. Високата температура на въздуха е благоприятна за разпространението на бактериални и вирусни инфекции.
Ще се опитаме да ви предпазим от опасностите, като ви припомним как да се храните правилно в жегите, особено на непознати места (например в курортите).
Потенциално опасни храни
1. Като най-опасни можем да квалифицираме месото, рибата и всичко, сготвено с тях, например евтините и широко популярни дюнери, тостери, пици на парче. Статистиките сочат, че 25% от местата за продажба на тези храни не отговарят на санитарните изисквания. Месото може да стане не само източник на инфекции и глисти, но и на опасни болести.
2. Въздържайте се от покупки и употреба в храни на сосове на млечна и сметанова основа.
3. Избягвайте майонезата и салатите с нея.
С какво и как да се храним безопасно
- Най-полезни и безопасни в горещото време са плодовете и зеленчуците. Измивайте ги добре под течаща вода и няма от какво да се страхувате.
- Пийте минерална вода, която ще внесе в организма ви не само течности, а и необходимите соли и минерали, които губите с потта. Зеленият чай също е подходящ, докато кафето и алкохолът не са.
- Намалете порциите. Преяждането многократно повишава вредното натоварване на организма.
- За разнообразяване на менюто са подходящи студените супи. Студените супи са синоним на спасение от жегата и жаждата. Убедете се в многолетната полезна практика на народите, живеещи в горещите части на света. За населяващите Андалусия това е гаспачо, за Азърбайджан - догромач, а нашата е тараторът.
- Най-подходящият десерт е плодова салата.