Повечето новоизпечени татковци се чувстват съвършено изумени от малките врещящи създания, превзели детското легълце в съпружеската спалня. Защо никой не ви е предупредил, че вече няма да можете да спите повече от 15 минути подред?

Бъдете уверени, след време ще стане по-леко, но сега ви се налага да преживеете първите шест седмици. За това ще са ви необходими търпение, настойчивост, чувство за хумор и няколко безсънни нощи, но вие, вашата половинка и малкото "чудовище", появило се от нейната утроба, ще преживеете това време.


Научете се на майсторството на краткия сън

Хората, които твърдят, че спят "като бебета", обикновено не разбират какво означава този израз в действителност. Съществува вероятност вашето новородено да не ви остави да заспите нито веднъж през цялата нощ, затова е важно да се научите да спите във всеки удобен случай и по всяко време на денонощието. Възможно е да ви се случи да задремете през последната четвърт на футболния мач, който гледате по телевизията или да се откажете от хобито си, докато вашето дете не порасне и вече не се нуждае от толкова внимание. (Твърде е възможно това да се случи след 30 години.) В първите дни след раждането на детето сънят е най-ценен, затова си отспивайте по всяко време и на всяко място, където това е възможно.


Практикувайте егоизъм

В първите седмици след раждането на бебето най-вероятно ще бъдете обсадени от всички ваши роднини и приятели и ще ви се наложи да се погрижите преди всичко за себе си и за благоденствието на детето. Ако е необходимо, откажете да приемате посетители, когато сте много изморени. Ако родните и приятелите все пак се довлекат у вас, не се стеснявайте да ги натоварите с някаква работа. Всеки път, когато идват у вас на гости, ги молете да носят топъл обяд или им прехвърлете част от грижите по домакинството. Даже да не можете да понасяте тъста и тъщата, ще ви се наложи да ги видите в нова светлина, когато на колене започнат да търкат ваната или пода на тоалетната.


Отвикнете от чистотата

Въпреки че всички се превъзнасят по чудото на раждането, истинско чудо може да се нарече фактът, че същество с размери на стомаха колкото грахово зърно, може да се изхожда като голям човек. Детето ви може и да изглежда като ангелче, но съдържанието на памперсите му трябва да се чисти дълго време. И, естествено, детските изпражнения са само част от проблема. Трябва да сте готов за това, че може да бъдете опикаван по десет пъти на ден. И когато се примирите с тази неизбежност, ще станете много по-щастлив баща.

Понеже бебетата не само често пишкат, но и постоянно повръщат, ще се наложи да се запасите с голямо количество почистващи средства. Сапунът и водата няма да ви помогнат да се избавите от неприятния мирис, затова е добре да имате под ръка специални почистващи средства. Всички аптеки предлагат голям асортимент от ефикасни и нетоксични продукти, които ще ви помогнат да почиствате обитаваното от бебето жилище.


Филтрирайте информацията

В качеството си на новоизпечен баща, навярно ще бъдете затрупан от нескончаем поток от съвети и препоръки от страна на вашите роднини и приятели. Въпреки факта, че те само искат да ви помогнат, ще се наложи да се отнасяте към тези съвети критично. В края на краищата това, което е помогнало на баба ви по време на Втората световна война, може да бъде безполезно за вас. Вие познавате най-добре детето си, затова се доверете на родителските си инстинкти.


Пригответе се да станете момче на повикване

Детето прекарва повечето време с майка си, затова на вас ще ви се наложи да се нагърбите с цялата тежка работа. Приемете мисълта, че ще трябва да загърбите мъжката си гордост, за да притичате до магазина за дамски превръзки, памперси и биберони. И колкото и да не горите от желание да излизате от дома си, ежедневната разходка може коренно да промени настроението и самочувствието ви. Чистият въздух и лекото физическо натоварване стимулират отделянето на ендорфини в организма, а те ще ви направят бодри и съсредоточени.


Бъдете снизходителен към себе си

Не се ядосвайте, когато нещо не става така, както сте очаквали. Не сте длъжен да знаете и умеете всичко в първите седмици след раждането на детето. На практика много ваши роднини и приятели още не могат да дойдат на себе си при мисълта, че вие изобщо сте могли да направите дете. Главното е да подходите спокойно към решението на всички трудности и да се стараете да бъдете добри родители във всеки етап от израстването на вашето дете.

Понеже бебето ще изпитва непрекъснато вашето търпение, особено важно е да съхраните чувството си за хумор. Когато се посмеете на някой неуспех, ще намерите сили да продължите нататък и когато детето ви отпразнува първия си рожден ден, вие навярно ще се съгласите с думите на американския психолог Чарлз Осгуд: "Децата създават повече проблеми, отколкото очаквате, но и носят повече щастие, отколкото можете да си представите". Припомняйте си тези думи, когато бебето ви повърне за трети път в рамките на пет минути върху току-що преоблечените чисти дрехи...


Нашите деца

Въпреки че новородените бебета правят дните ви по-кратки, нощите - по-дълги, портфейлите - по-тънки, а сексуалния живот - изобщо несъществуващ, те все пак правят семейството ви по-щастливо, а живота - много по-осмислен.Радвайте се на живота си!

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:02 от Редактор*