Лятото трябва да е топло, да. Но, когато термометърът сочи 30, даже 35ºС, започва да ни тежи... И не само на нас, хората, а и на домашните животни. Как да помогнем на четириногите си приятели да преживеят жегите?

Бдителност - това е девизът на стопаните на домашни животни, при това не само в жегите. Но тогава поведението на животното трябва да се наблюдава особено внимателно. Ако ви се стори, че нещо не е както трябва, желателно е да се обадите на ветеринаря. Топлинният удар не е "привилегия" само на човека - той би могъл да има много неприятни, даже страшни последици и за животните. Затова трябва да имате подръка телефон на най-близката ветеринарна клиника, а в случай, че водите животното със себе си на почивка - да знаете къде можете да намерите местния ветеринарен лекар.


Особено внимание обръщайте на:
• Възрастните животни
• Животните със слаби сърца
•Породите с къси муцунки, които по принцип имат проблеми с дишането

Все още не са изобретени лекарства за справяне с жегата, затова трябва така да обгрижваме животните си, че да им носим полза, не да им вредим.


Как да им помогнем?
• Ако имате възможност, в най-големите жеги оставяйте климатикът да работи и през деня, когато вас ви няма, но четириногият ви приятел ви чака вкъщи.

• Широко отвореният прозорец доставя свеж въздух, но може да бъде опасен за всяка котка, а и за някои акробатични кучета.

• Осигурете на животното постоянен достъп до достатъчно количество вода.

• Ако сте вкъщи, навлажнявайте козинката на челото и гърба. Не мокрете, а навлажнявайте, но не твърде често, за да не ги простудите.

• Извеждайте кучето на разходка рано сутрин и късно вечер, когато жегата вече е отминала.Какво не трябва да правим в жегата и не само...

Бъдете внимателни с климатика - настройте го така, че да не простудите животното (отнася се не само за температурата, а и за силата и направлението на струята въздух).

Не оставяйте широко отворени прозорци в свое отсъствие.

Не подстригвайте кучетата "до кожа": психологическата травма е твърде сериозна, а ползата е съмнителна. Козината и подкосмието играят ролята на термос, стабилизирайки температурата на тялото.

Не позволявайте на кучетата да се къпят в съмнителни водоеми.

Не ги преохлаждайте - дори и в жега, настинките са напълно възможни.


Правила за безопасност при пътуване и пребиваване извън града

Ако пътувате с автомобил и трябва да спрете, никога не оставяйте животно в затворената кола! Ако няма друга възможност, спрете колата на плътна сянка и оставете отворен прозорец. Отсъствието ви не трябва да е по-дълго от 5-10 минути.

Не вземайте кучето на плажа - ако го вземете, нека лежи на сянка.

Характерните признаци на топлинен удар при животните са: учестено дишане, вялост, повишена телесна температура. Но те могат да се окажат симптоми и за други болести, така че не ги пренебрегвайте, а се обадете на ветеринар. Когато превозвате животното към клиниката, погрижете се колата да е хладна. Сложете мокра кърпа на челото му - това ще помогне да се избегнат пораженията на централната нервна система.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 11:25 от Mamma