… живееш с бременна и да останеш жив”

Много са емоциите, които ще преживеят двойките, когато разберат, че очакват дете. Нервност, уплаха, вълнение, тревожност – всичко това е нормално. Въпреки това, когато първоначалният шок отмине, вие, бъдещият татко, трябва да бъдете наясно с това, какъв точно трябва да сте през следващите девет месеца.


Първата грешка, която мъжът прави, е да си мисли, че той е единственият, който не се чувства толкова развълнуван, колкото е мислил, че ще бъде.
Повярвайте, бъдещата майка се чувства по същия начин! И двамата може да изпитвате някакво съмнение, дори и бременността да е планирана. И знаете ли какво? Това е напълно нормално! Говорете с нея за това. Недейте да премълчавате или да се държите странно, това ще доведе до ненужни конфликти.

Скоро след положителния тест за бременност, хормоните ще започнат да бушуват в тялото на половинката ви. Не се опитвайте да разберете, нито се опитвайте да действате, все едно знаете през какво преминава. Просто правете това, което тя казва и тя няма да ви нарани.
Ако двамата се шегувате и забавлявате, но изведнъж тя побеснее безпричинно, не я поглеждайте с "онзи" поглед. Това ще влоши нещата.
Ако сълзливо-сантиментално предаване я разплаче, не казвайте нито дума. Скоро ще се почувства добре.

След като минат няколко месеца, половинката ви ще започне да качва килограми. В случай че ви попита дали изглежда дебела, вашият автоматичен отговор трябва да бъде "Не, разбира се!". Това е всичко. Не се позовавайте на факта, че тя очевидно качва тегло заради бебето! Трябва да държите на този отговор до раждането.

Просто защото са там, не означава, че са ваши и винаги на ваше разположение. Става въпрос за нейните гърди. Да, те се уголемяват с минути, но този внезапен растеж не е безболезнен за нея. Питайте, преди да я докосвате. Ако направите грешката да пипате гърдите ѝ, без да се поинтересувате дали това ѝ е приятно, или ѝ причинява дискомфорт, никой не може да ви гарантира, че ще останете жив.

 Много са навиците, от които бременните жени трябва да се откажат. Ако и двамата сте били пушачи преди бременността и тя се опитва да спре цигарите, да не сте посмели да запалите пред нея! В случай че сте свикнали ежедневно да пиете бира или вино вечер, най-добре помислете да се откажете заедно с нея. Парадирането в лицето ѝ с нещо, което не може да прави, е може би най-добрият начин да провокирате гнева на бременната си жена.

Превърнете в рутина четенето на книги за бременността, заедно с половинката си. Тя ще оцени това повече, отколкото можете да си представите. Никоя бременна жена не иска да изживява сама бременността си. Интересувайте се! В крайна сметка, половината от това, което е в корема ѝ, е ваше!

Тези общи правила трябва да ви преведат доста спокойно през бременността на вашата половинка. Ще излъжем, разбира се, ако кажем, че няма да има моменти, в които ще се чувствате като мишка в бърлогата на лъв...


 Следващата стъпка е родилната зала/раждането, за което ще имате нужда от друг наръчник "Как да...?".
Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:01 от Редактор*