Една от основните причини, поради която не можете да отслабнете, колкото и да се стараете, е нарушение в хормоналния фон.

Хормоните и наднорменото тегло вървят ръка за ръка и възстановяването на хормоналния баланс означава да подобрите обмяната на веществата и да се избавите от излишните килограми.


Каква е връзката между хормоните и наднорменото тегло?

Първият етап на тази връзка е хормоналният взрив в периода на половото съзряване. Тогава женските полови хормони естроген и прогестерон активно участват при закръглянето на фигурата. Всички хранителни излишъци, постъпващи в организма, се складират за запас. Този процес е обусловен от бушуващите хормони в женското тяло.

Следващият проблемен период, който е свързан с хормоните и излишните килограми, е хормоналното пренастройване, което предшества настъпването на менопаузата. Количеството хормони, които изработват яйчниците, спада много бавно, докато мастните отлагания продължават да се натрупват. В този период е много важно да се ограничите в храненето и да се занимавате по-усилено с физически упражнения. Може да изберете този вид физическо натоварване, което ви допада най-много: фитнес, плуване, аеробика, йога, танци и др.

Още един, чисто женски вид хормон, е хормонът на щитовидната жлеза, който регулира скоростта на обменните процеси в организма, в това число и обмяната на веществата. При нормална секреция на този хормон почти цялата приета храна се преработва в нужната за организма енергия.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат избегнати, ако по-често приемате продукти, богати на йод - морски дарове, риба, водорасли. Освен това, за подобряване работата на тази жлеза може да помогнат упражненията за шия, взаимствани от йогата. При изпълнението им мускулите на шията се напрягат, а щитовидната жлеза започва да работи с пълна сила.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 17:10 от Редактор*