Никога ли не сте се замисляли, че има алтернатива на химията, с която се тъпчем при всяко заболяване? При това без страничните ефекти, които тя ни причинява.

От лекарствените препарати, към чиято помощ често прибягваме, най-вредни са антибиотиците. Да, безспорно те изпълняват функцията и целта, заради която са разработени - лекуват определени заболявания, но и нанасят вреда, която може да се окаже по-страшна от излекуваната болест - убиват имунитета.


Имунитетът е способността на организма да дава отпор на инфекциозни агенти и чужди на организма вещества. Той е този, който води непрекъсната борба с "неканените гости" в нашия организъм.


Какво представляват антибиотиците и каква вреда нанасят на организма?

Антибиотиците са вещества, които убиват (възпрепятстват растежа) на микроорганизми като бактерии и гъбички. Проблемът е в това, че убиват не само вредните, а и полезните микроорганизми, като по този начин натоварват и отслабват имунната ни система, което може да доведе до опасни последици.


А как да се борим със заболяванията без антибиотици?

Майката природа се е погрижила за всичко. Природата е своеобразен склад на полезни вещества не само за косата, кожата, ноктите, но и за поддържането на нашето здраве. Природата е най-добрата аптека - чиста, без химия и отрови.


  • Червена боровинка срещу инфекции на пикочните пътища


Около 85% от всички инфекции на пикочно-половата система се дължат на бактерията ешерихия коли, която се закрепва за стената на пикочния мехур, предизвиквайки силни болки и повишена температура.

Веществото проантоцианидин, което се съдържа в червената боровинка, не позволява на бактерията да се задържи в пикочния мехур. През 1994 г. учени от Медицинския университет Харвард са установили, че жените, които редовно употребяват боровинки, боледуват по-рядко от такива инфекции. 250 грама дневно или отвара от тези плодове са прекрасно средство за профилактика.


  • Семки от грейпфрут срещу кандида


Екстрактът от семки на грейпфрут е природен антибиотик, който е доказал ефективността си срещу 800 вида бактерии и стотина гъбички. Особено препоръчван е за лечение на гъбичката кандида. Семките на грейпфрута съдържат биофлавониди.


  • Чесън срещу пневмония


Чесънът се бори с 60 вида гъбички и 20 типа бактерии, в това число пневмококите и златистите стафилококи. В чесъна се съдържа химическото съединение алицин, което е мощно антимикробно средство. Той влияе достатъчно силно на белите дробове, освобождавайки организма от бактериите, нарушаващи нормалната му работа. За профилактика са достатъчни 2 скилидки дневно, докато болните могат да повишат дозата до 4-5.


  • Ябълков оцет срещу заболявания на ушите


Той се справя не само с високото кръвно и остеопорозата, а и със заболявания на ушите. Оцетната киселина е добро антимикробно средство, способно да се справи със стафилококите и стрептококите. Лечението се провежда чрез промиване на ушите с разтвор на топла вода и оцет в съотношение 1:1 два-три пъти дневно до изчезване на температурата и болката. Бъдете внимателни и предварително се консултирайте с лекар за установяване на диагнозата! Ако заболяването се окаже менингит, незабавно прекратете самолечението!


  • Масло от чаено дърво в помощ на отоларингологията


Маслото от чаено дърво е с широк спектър на действие и показва своята ефективност както при ушни болести, така и при заболявания на носоглътката. Дозата е три-четири капки масло, разбъркани в лъжичка мед, по три пъти дневно до оздравяване.


  • Етерично масло от мащерка срещу бронхит


Маслото от мащерка е антибактериално, антисептично, противогъбично и противопаразитно средство. То помага при ангина, бронхит, синуит и отит. Приемът е по две капки три пъти дневно.


  • Прополис срещу ангина


Прополисът (пчелен клей) е смола, произвеждана от пчелите, която им служи за строителен материал. Благодарение на голямото количество антиоксиданти, които разрушават вирусите и бактериите, той неутрализира простудните заболявания. Прополисът е в състава на много лекарства за лечение на болки в гърлото.


  • Женшен срещу настинка


Женшенът е отличен имуностимулатор. За лечение се използват по 3 капсули женшен дневно, съчетани с пчелно млечице.


  • Пурпурна ехинацея срещу грип


Това очарователно цвете демонстрира отлични качества в борбата с грипа и симптомите му. То подобрява свойствата на макрофагите да се борят с бактериите и вирусите. Освен това съдържа ехинакозид, вещество с качествата на антибиотик. Преди да започнете приема му, посетете специалист, който да го назначи!


Това е непълен списък на натуралните антибиотици, от който става ясно, че природата е дала на човека условия за съществуване: вода, храна, козметика и лекарства.


Преди да тръгнете към аптеката, за да се "спасите" с антибиотик от лекото неразположение, помислете: няма ли начин, който да е по-щадящ за организма? Това не значи, че трябва да прекратите посещенията си при лекаря, напротив! Задължително е да чуете неговата преценка за заболяването и начина на лечение.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 18:38 от Редактор*