Отпечатъкът на слънцето върху вашата кожа се изразява не само под формата на загар, но и на лунички, различни пигментни петна, промени в естествения и цвят, разширени пори и повредени вени, а това невинаги е поправимо.

Ултравиолетовото излъчване разрушава еластина и колагена, които защитават кожата от поява на всякакви бръчки (особено около очите, по челото и около устните). "Стареенето на кожата не е случаен процес – твърди проф. Брайън Дифи, специалист в областта на защитата от слънчевото въздействие и предотвратяване на рака, предизвикан от ултравиолетовите лъчи. – Ако прекарвате повече време на слънце, вие ще изглеждате по-стари."


Много вредно

"Една от всеки дванадесет жени в течение на живота си развива рак на кожата. – казва професорът. – Злокачествената меланома е най-опасната форма на рак на кожата, която се предизвиква от прекомерно пребиваване на слънце. Най-разпространените форми на рак са предизвикани именно от злоупотребата със слънчевия загар." За защита и съхранение на здравето трябва да се откажете от маниакалната зависимост от летния тен, който причинява здравословни проблеми. Според проф. Дифи броят на заболяванията от рак на кожата ще се увеличи в следващите 30 години, което е свързано с това, че новото поколение прави всичко възможно да се излага на слънце (нашите прадеди са се подлагали много по-рядко на слънчеви бани). Жените, заболели от рак на кожата, стават все по-млади: сега тяхната възраст е от 15 до 30 години.


Добри новини

Колкото повече съкратите времето на въздействие на слънцето върху вашата кожа, толкова по-млади и здрави ще изглеждате. Статистиката, която твърди, че слънчевото въздействие е най-опасно във възрастта до 21 години, просто не е вярна. Следвайки това твърдение, много жени на 30 – 40 години не се страхуват за своето здраве. Но изследванията на професора доказват, че децата имат нужда от много повече време на чист въздух. За тези от тях, които прекарват повече време в затворени помещения, последващото излизане в природата и излагане на слънчевите лъчи е много по-опасно. Колкото по-рано започнете да контролирате излагането си на слънце, толкова това ще е по-полезно за вашето здраве. Времето, естествено, не може да се върне назад, но вашата кожа ще бъде по-мека, по-гладка и вие ще предотвратите неизбежните вредни последици.


Какво да направим сега

Пазете се, не пребивавайте на слънце между 11 и 16 часа, опитвайте се да не изгаряте и използвайте крем със SPF15 и повече. Също така използвайте средства с антиоксиданти, максимално защитаващи кожата и предотвратяващи вредите на свободните радикали.

Правилното хранене предпазва от някои видове рак, но това не се отнася за рака на кожата. Употребата на антиоксиданти трябва да се съчетае със съкращаване на времето на излагане на слънце. Не забравяйте също, че продуктите няма да ви излекуват, ако кожата е измъчена от постоянен загар. Много експерти са съгласни с тезата, че съкращаването на времето на излагане на слънце забавя процеса на стареене на кожата.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 16:02 от Редактор*