Как да се грижим за косата си в летния период

С настъпването на първите топли дни много жени бързат да се подстрижат късо. Това наистина решава някои от проблемите с косата за цялото лято, но какво да правят тези, които не желаят да пожертват къдриците си и дългите кичури, които толкова време са отглеждали? Може ли наистина да се разминат с ножицата и при това да имат здрави, силни и красиви коси през лятото?

Няма нищо невъзможно! Освен това, ако редовно спазвате основните грижи за прическата си и приемете няколко прости съвета, то лятото няма да бъде мъчителен период за Вас и Вашите коси.

Главните правила са следните:

- не се подлагайте на химическо къдрене поне до есента (освен ако не ползвате специални биопрепарати с щадящо действие)

- ако се боядисвате често, постарайте се след поредното боядисване да не посещавате солариум и басейн, а ако ходите на плаж, то непременно покривайте косата си и използвайте слънцезащитен спрей; за това време структурата на косъма ще се възстанови, а пигментите на боята ще се закрепят и ще станат по-устойчиви на измиване;

- непременно излекувайте цъфтящите връхчета на косата - ако не можете да го направите сами в домашни условия, обърнете се към професионалистите в салоните за красота;

- в горещо време се въздържайте да ползвате стилизиращи продукти със силна и свръхсилна фиксация, а също така грижливо измивайте стайлинговите средства преди сън.

Естествено, палещото слънце е враг на здравата коса и красивия цвят. Не е задължително шампоаните и кондиционерите да включват в състава си ултравиолетови филтри - тези средства трябва да бъдат добре измити след употреба, а следователно и времето за престой на UV-филтрите върху косата не е достатъчно. По-добре след почистване и кондициониране да използвате специален водоустойчив спрей със слънцезащитни компоненти.

Актуален съвет за тези, които не искат просто да защитят косата си от пагубното въздействие на слънцето и морската вода, но и да посрещнат лятото с разкошни и красиви коси, е методът на биоламинирането. Той надеждно защитава косите и ги предпазва от вредните фактори на външната среда.

След процедурата косата придобива водоотблъскващ ефект и много по-добре издържа на въздействието на слънчевите лъчи и морската вода. Даже в най-горещия ден Вашите коси ще сияят от здраве и ще блестят разкошно.

 Освен това, има безцветен вариант, подходящ за мъжете. Представителите на силния пол много по-често ходят с непокрита глава, а след това се жалват от състоянието на косите си. А защо да не проявят далновидност и не се погрижат за прическата си отрано? В крайна сметка добре поддържаната и здрава коса краси лицето на всеки мъж.

През лятото често се случва косата и кожата на главата да прегреят, особено при тъмнокосите. Постарайте се в горещ и слънчев ден да носите копринени кърпи или шапки. Съкратете до минимум сушенето на косата със сешоар или го използвайте само в режим на студен въздух.

Ако все пак косите пострадат в летните жеги и станат чупливи и безжизнени, а цветът им загуби своята яркост и наситеност, един курс за възстановяване ще им помогне да възвърнат предишния си блясък. Лечебните препарати, подбрани от професионалисти и салонните процедури ще могат за кратко време да възвърнат здравето и нормалния им вид. Това може да се допълни със съответните домашни грижи - витаминни маски, масажи на кожата на главата и подхранващи масла.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:40 от Mamma