Вкусен и полезен

Пъпешът е растение от семейство Тиквови. Произхожда от Средна и Мала Азия и е познат от времето на Древен Египет. В днешно време почти не се срещат диворастящи видове.

Пъпешът съдържа витамините В1, В2, В3(РР), А, С. Той е много богат на желязо - количеството му е 17 пъти повече, отколкото в млякото. Наличието на калий, калций, натрий и хлор обяснява защо се препоръчва при изтощение и анемия, при атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.

Ферментите, съдържащи се в пъпеша, подпомагат работата на стомаха, затова той се приема като лекарство при храносмилателни разстройства. Лекарите препоръчват приема му при болести на черния дроб, при камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Той подсилва имунитета, повишава нивото на хемоглобина, влияе успокояващо на нервната система и подобрява външния ни вид.

Пъпешът се слави със способността си да лекува болести, които не е прието да се афишират. В миналото с отвара от семената са лекували гонорея, а отварата от корените и кората била ползвана за очистително.

Още една от деликатните области на действие на пъпеша е мъжката потентност. За целта се използват семките - пресните просто се дъвчат (достатъчни са 2-5 г на ден), а сухите се стриват и се приемат по 1 ч.л. три пъти дневно. Употребата и предозирането им могат да навредят на далака, затова към тях се добавя мед, който да намали щетите.

Както и динята, пъпешът влияе много ефективно при бъбречно-каменната болест: още Авицена е забелязал способността му да извежда малките камъни от бъбреците и пикочния мехур.

Пъпешът може да се използва като почистваща маска, при това целогодишно, но трябва да вземете мерки предварително: изстържете месестата част от кората (да, това, което се каните да изхвърлите), размесете го с малко брашно и разстелете върху фолио, за да изсъхне. През зимата просто разтворете получените люспички с преварена вода и ползвайте като маска (особено полезна за страдащите от акне).


За съжаление, не всички могат да се наслаждават на прекрасния вкус и полезните свойства на пъпеша. Той е противопоказен за кърмещите майки (може да предизвика тежки диспептични симптоми у бебето), при диабет, язва на стомаха и дванайсетопръстника, при тежки стомашни разстройства.


Как да разпознаем зрелия пъпеш

Хубавият пъпеш има дебело стебло. За да определите зрелостта, трябва да натиснете кората откъм страната, противоположна на дръжката: мястото е твърдо при неузрелия плод и леко поддава при узрелия. Кората пружинира при натиск, а от плода се носи приятен аромат.

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 13:32 от Редактор*