Какво могат да работят майките с малки деца

Понякога, между изпълнението на бис на поредната приспивна песен, изучаването на схемите за захранване, увлекателните походи в поликлиниката и разпознаването на нюансите на плача на новороденото, в живота на новата майка настъпва епохален момент. Тя започва да се замисля с носталгия за работата си. А как и къде може да стане това?

За работа по време на майчинството се замисля всяка втора жена и причината не е непременно в парите. Да, снижаването на стандарта на семейството поради намалените приходи и увеличените разходи по отглеждането на детето е съществен удар по семейния бюджет, но стремящите се към работа майки не го правят само заради заплатата.

Много домакини признават, че стоенето вкъщи се превръща в безкраен "Омагьосан ден", в който традесканцията се оказва отличен събеседник, а походът към магазина - истинско приключение. В такава ситуация работата би внесла така необходимия свеж полъх на изнурената от еднообразието майка. Други твърдят, че по време на майчинство престават да се чувстват социално значими, полезни, нужни и копнеят по възможностите да взимат решения, да решават сложни задачи, да разглеждат проекти и да носят отговорност за нещо повече от няколкото гукащи килограма. За трети е просто невъзможно да се откажат от самоутвърждаването - става дума за щастливите притежатели на така наречените творчески професии, в които жената получава удовлетворение от това, което създава.

Каквато и да е причината, налага се да се реши сложният проблем: как да се съвмести желанието за работа и новата роля на майка на малко дете? Вариантите, в които няма да има самотно вечерящ съпруг, изсъхнала традесканция, пропуснати първи стъпки на детето и припадаща от изтощение майка, са няколко.


Първият, и за много жени идеален вариант, е работата от дома. В този случай плюсовете са очевидни, а от майката се изисква само нужното количество самодисциплина и някакъв интервал от време, в течение на което ще може да работи, без да се разсейва. Това е дневният/нощният сън на детето, както и часовете, в които таткото се запознава с радостите на бащинството. Такъв вариант на работа е подходящ за дизайнерите, журналистите, преводачите - тоест такава, която може да се върши на компютър. Освен това, от дома си могат да работят контент-мениджърите или копирайтърите, които създават текстове и новини за различните сайтове, качват ги на тях, следят за обновленията. Ръкоделието също може да принесе полза, ако произведенията се изложат за продажба. Предимствата на такава работа са много - и творчество, и заплащане, и признание, и простор за въображението (може да се занимавате с тъкане, бродиране, плетене, пачуърк, декупаж и изобщо с всичко, което ви хрумне, като при това оригиналността е конкурентно преимущество).


Втората възможност да съвместите наличното дете и работата, това е наистина да ги съвместите, в буквалния смисъл. Има такива занимания, в които присъствието на детето в никакъв случай не пречи и не влияе на продуктивността на работата. Например, много майки-фотографи водят децата със себе си в студиото, а интериорните дизайнери могат да се явят на работна среща и с количката. Разпространен е вариантът, в който бавачката ходи на работа заедно с детето си. Освен това, съществуват професии, в които наличието на дете е директно показано - например консултант по кърмене или носене на слинг. В този случай то даже служи като реклама за работата на своята майка.


Третият начин да се работи по време на майчинството е това да се прави почасово. Подходящ е за тези, чиято работа може да се заплаща на час или за непродължителни периоди от време. Например маникюристката, козметичката, фризьорката могат да приемат в дома си своите клиенти или да работят по няколко часа дневно в някой салон. Счетоводителят също може да върши част от работата си в дома си, а в офиса да ходи за малко. Всякакъв вид треньори също могат да си направят удобен график - фитнес, йога, аква-йога, аеробика... Вариантите са много. Някои професии като треньор по перинатална аква-йога могат да се усвоят още по време на бременността, като по този начин осигуряват увлекателна и полезна работа по време на майчинството. Репетиторите също попадат в категорията на подходящите професии. Често на почасова работа преминават мениджърите на проекти, когато цялата подготвителна работа се извършва от дома, а в офиса се осъществяват само срещите и съвещанията. Разширявайки майчинското си амплоа с работна дейност, новоизпечената мама не само допълва семейния бюджет, но и спасява остатъка от разума си от седенето вкъщи. А и кой знае, може би с раждането на дете се ражда и нова кариера?

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 11:26 от Mamma