Полезно и вкусно!

Лятото е сезонът на дините. Диетолозите приписват на тези шарени плодове наистина чудодейни свойства.

Динята се състои от лесноусвояеми захари – глюкоза и фруктоза, съдържа фолиева киселина, целулоза и пектин. Лекарите считат динената диета не само за страхотен начин за сваляне на теглото, но и за очистване на организма от шлаки и токсини. За седмица на хранене с диня може да загубите 5 – 8 кг от теглото си и да прочистите бъбреците.

Динената диета е много проста. През деня трябва да се яде само диня в количество 1 кг маса на 10 кг собствено тегло. Но трябва да бъдете много внимателни за състоянието на организма си: понякога той реагира отрицателно на такава монодиета, затова се разрешава заедно с динята да се ядат черен хляб и сирене.

Диетолозите съветват да се яде диня по всяко време на денонощието, особено вечер и през нощта, защото в нощните часове се извършва усилена концентрация на урината, а това е основният фактор за образуването на камъни в бъбреците. Пет дни са напълно достатъчни, за да се изчисти организмът от шлаката, излишната вода и солите, както и да се свалят 3 кг.

Преди да започнете динената диета, проведете динен разтоварващ ден. Опитайте да изядете за един ден 1,5 – 2 кг диня с черен хляб и нищо друго. Ако се чувствате добре, минете на петдневно динено хранене.

А можете да проведете и такива разтоварващи дни: яжте по 1 – 2 кг диня 2 – 3 пъти дневно един час преди ядене. За да избегнете раздразнението на стомаха и червата, може да започнете приема с малки порции – по 50 – 100 г два пъти дневно, също един час преди ядене.

Вечер, след консумация на диня, диетолозите съветват да се вземе топла вана. Под влияние на горещата вода се разширяват кръвоносните съдове и се подобрява функцията на уретрата.

След края на диетата няма да е зле да включите активно в менюто си динята за още седмица-две. Примерното меню за този период може да бъде такова:

За закуска – неподсладена овесена каша с малко сирене.

За обяд – риба, месо или пиле със салата от зеленчуци без мазни заливки.

За вечеря – диня в количество 1 кг на 30 кг собствено тегло.

Съблюдавайки такава диета, ще можете да свалите още до 8 кг от излишното си тегло.


Динено мляко

Много са полезни и семките на динята, така че не бързайте да ги изхвърляте. Те съдържат до 50% мазнини, които се състоят от линоленова и палмитинова киселини. От семките може да се приготви много полезно динено мляко.

Смелете в блендер семките със студена вода в съотношение 1:10. Оставете тази смес да престои 6 – 8 часа, за вкус прибавете захар или фруктоза. Пийте по 50 – 100 мг един час преди ядене.


Как правилно да изберем динята?

Узрялата диня има матова повърхност, при почукване издава глух звук, а при натиск пращи. Дръжката трябва да бъде суха и жълта. Много е важно при покупката да не се нахвърляте на такива, които са третирани с нитрати и химикали.

Проблемът е там, че дините често се преторяват с азотни торове и са пренаситени с растежни стимулатори, за да бъдат големи и червени. Те отлично ги усвояват и натрупват в меката си част. За допустимо се счита съдържание на нитрати до 60мг/кг. Бъдете внимателни, за прекаляването с тях говорят следните признаци:

- яркочервен цвят на меката част с лек виолетов оттенък;

- влакната, които идват от сърцевината към кората, при здравата диня са бели и тъмнобели, но в никакъв случай жълти (от по-светло към по-тъмно жълто);

- при срязване истинската диня има зърнеста повърхност, а „фалшивата“ е гладка и гланцирана;

- пуснете парченце диня в чаша с вода. Ако тя е хубава, водата просто ще помътнее. Ако не е – ще стане червена или розова.


Избирайки диня, не я пробвайте на място. Вкъщи я измийте с гореща вода и сапун. Тези прости мерки ще ви помогнат да избегнете чревните инфекции, чийто бум неслучайно е по време на динения сезон.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 15:51 от Редактор*