Счита се, че всяка благоразумна девойка е длъжна да мечтае за ранен брак и пищна сватба. Е, доводите на учените може би ще променят малко общественото мнение.

Ако се съберат резултатите от последните научни изследвания за това, как бракът влияе върху здравето на мъжете и жените и ги сравним, за да разберем кой от двамата печели или губи, ето какво ще се получи:


За нея - плюсове

По-малко болка. Необичаен експеримент на сътрудници от Вирджинския университет (САЩ) показал, че омъжените дами са по-малко възприемчиви към усещането за болка. Безжалостните учени са събрали няколко десетки съпружески двойки и са наблюдавали мозъчните им реакции по време на серия слаби удари на електрически ток. При жените центровете на болка са проявявили много по-малка активност, отколкото при техните мъже.

Наличието на постоянен партньор, не само съпруг, само по себе си може да бъде нелошо обезболяващо. Британски физиолози са открили, че погалването, прегръдката и даже най-простото докосване до любимия човек води до съществено отделяне на така наречените хормони на радостта, които по естествен начин притъпяват болката. Изобщо, да държиш любимия наблизо е много полезен навик.

По-малко стрес. На някои дами (и на техните мъже също) им е трудно да повярват, че не винаги техните половинки действат на нервите им само в негативен смисъл. В крайна сметка, всички преживявания и проблеми на мъжа в неговата работа помагат да се забравят и оставят пред прага на дома проблемите на самата жена, затова жените в брак изпитват по-малко стрес от самотните. Такива резултати е дало изследване, проведено през 2008 година.

По-малко болести. Такава привилегия, за жалост, получават не всички дами, а само тези, които са успели "да уловят" по-богат съпруг. И по-точно, въпросът не е в размера на капитала, а в социалния статус на мъжа, който трябва да стои малко по-високо на обществената стълба от своята избраница. Тогава по-здравият и по-дълъг живот на жената е подсигурен, твърди психологът Тара Паркър-Поуп.


За нея - минуси

По-кратък живот. Редица изследвания показват, че щастливият брак продължава живота на жената, но те не отчитат социалния статус и особеностите на живота на изследваните. След отчитането на всички фактори се оказва, че бракът отнема на нежния пол средно 1,5-2 години от живота, а може би и повече.

Още по-зле става, ако жената е значително по-възрастна от своя мъж. По данни на немския Институт по демография "Макс Планк", рискът от ранна смърт при жените, решили се да съединят съдбата си с мъж, по-млад от тях с 7-9 години, се повишава веднага на 20%.

По-широка талия. Напрежението в семейните отношения влияят на фигурата така, както любовта към хамбургерите. Жените, които не са щастливи в брака, са по-разположени към пълнота и имат нездравословни навици, поради които рискуват да се сдобият с диабет и други, свързани със затлъстяването, заболявания.

Високо кръвно налягане и холестерол. Оказва се, че неудовлетвореността в семейния живот се отразява и върху сърдечносъдовата система. Лишените от щастие жени по-често попадат в болницата с инфаркти и инсулти, а едно от изследванията показало, че честите проблеми със сърцето се провокират... от критичните изказвания на мъжете им.

По-лошо настроение. Ако отношенията са пропукани, жените са по-склонни да изпадат в продължителни депресии, отколкото мъжете, твърди списанието Psychological Medicine. Освен това, според версията на новозеландски учени, двойната роля на домакиня и кариеристка прави психиката на омъжените жени по-малко устойчива, поради което те по-често страдат от ментални разстройства от всякакъв род.

Проблеми със съня. Мъжете хъркат два пъти по-често от жените, но истинските страдания са отредени за техните съпруги. Според британските специалисти, ако вашият спътник в живота хърка, това съкращава времето на съня ви до 3 часа на денонощие, а това води до преумора, наднормено тегло, проблеми със сърцето и концентрацията и даже до психически нарушения.


За него - плюсове

Живее по-дълго. Учените са изчислили, че ергените умират средно 7 години по-рано, отколкото женените им връстници. Защо вероятността от ранна смърт спада веднага след излизането от ритуалната зала? Възможно е да се дължи на това, че много мъже загърбват вредните навици, още щом наденат на ръката си брачната халка. Освен това те по-често посещават лекар (по настояване на съпругите си или покрай грижите за децата) и се хранят с много по-здравословна храна. Естествено, всички тези преимущества се изпаряват, щом мъжът се разведе.

Не се бои от инсулти. Изследване от Тел-Авивския университет показва, че рискът от инсулт при женените мъже е с 64% по-малък, отколкото при неженените. Но, това важи само за щастливите бракове, правят уговорка учените. Неуредиците в семейните отношения, напротив, повишават шанса от блокада на кръвоносните съдове и последващите усложнения.

Изглежда по-млад. За разлика от жените, за мъжете неравният брак носи само ползи. Първо, по-младите жени по прекрасен начин удължават живота на своите избраници. И второ, според швейцарските социолози, жената трябва да бъде с 5 години по-млада от мъжа си, за да може шансовете за дълъг и щастлив семеен живот да нараснат с 20%.

Побеждава рака. Спътницата в живота, изглежда, помага на мъжа да се бори по-дълго и по-ефективно с раковите заболявания. Кое точно влияе на онкоболните - мотивацията за живот или подкрепата на любимата, не е известно, но женените мъже живеят много по-дълго след поставянето на окончателната диагноза.

Намира приятели. Според статистиката, мъжете намират повече нови приятели, когато встъпят в брак, отколкото техните жени и съответно, получават всички преимущества на активната си социализация. А това намалява нивото на общия стрес, риска от затлъстяване и диабет, подобрява шансовете за отказ от вредните навици и т. н.

Причината е проста, поясняват учените. Жените, като цяло, по-охотно споделят своята компания с благоверните си и сами поощряват всякакви срещи и събирания, докато мъжете, обратно, не обичат да допускат своята спътница в живота в своите мъжки кръгове.


За него - минуси

Проблеми с теглото. Съжителството с любимата повишава риска от затлъстяване 3 пъти повече за мъжете и само 2 пъти повече за жените. При това Вј от мъжете започват да трупат килограми по време на бременността на жените си.

Отслабен имунитет. Постоянните кавги със съпругата подкопават имунната система и пречат на мъжкия организъм да се съпротивлява на болестите, твърдят лекарите от Държавния университет на Охайо (САЩ). Освен това, както е показал един от експериментите, даже раните по тялото заздравяват по-бавно при нещастните в брака си мъже.


И така

Да обобщим - ако извадим от количеството на плюсовете количеството на минусите за всеки от половете, ще разберем кой на кого "виси на шията" след официалната регистрация на отношенията. Окончателната сметка показва 2:3 в полза на мъжете.Image: Tom Clare / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 13:00 от Mamma