Какво представлява това?

В буквален превод Child-free означава "свободни от деца". Това са мъже и жени, които по разни причини не желаят да имат собствени деца. Основната идея, която ги обединява, е: всеки има право на избор. В съвременния свят човек има много възможности: образование, кариера, пътешествия, развлечения. Продължаването на рода престана да бъде задължение, в социума могат да се играят много други роли. И докато повечето хора считат, че животът им е непълноценен без деца, те не трябва да натрапват възгледите си на останалите.

Важно е да се разберат причините, поради които някои хора се отказват да бъдат родители, а не да ги считаме за морални изроди, само защото са избрали друг път на развитие:


Отсъствие на майчински инстинкт

Според учените, при 6-7% от жените той не "се включва" даже след раждането на детето. Те нямат генетическо предразположение за това, децата са им безразлични. Мъжете, които не са чувствителни към бебешките усмивки, са значително повече. Възможно е такива родители да отгледат деца само от чувство за отговорност, но няма да получат никакво удоволствие от смяната на пелените и храненето с пюрета. Трябва ли да обсъждаме въпроса, че за нежеланото и нелюбимо дете животът също няма да носи никаква радост?


Травма в детството

Някои хора решават да се откажат от деца заради негативни спомени от собственото си детство (потискане или малтретиране от страна на възрастните, издевателства на връстниците и др.). Те се боят да не повторят този сценарий и при своето потомство.


Нежелание да се обвързват със задължения

Ако човек може да смени работата си, да се разведе със съпруга си или да смени местожителството си, то от детето няма как да се "спаси", поне не и до неговото пълнолетие. Невъзможността да са пълноправни господари на собствения си живот или да се върнат назад в някакъв момент, кара много child-free да се въздържат от преминаване в лагера на хората с деца.


Трудности и ограничения

Бременността, раждането, отглеждането на детето са тежка задача както за женския организъм, така и за двойката като цяло. Рискът от непредвидени усложнения, необходимостта от преустройство на целия дом, от подчиняването на целия им живот на потребностите на детето, значителното намаляване на личното време, проблемите в работата, както и финансовите, социалните и морални задължения, често стават решаващи аргументи за тези, които искат да прекарат живота си в "свободен полет".


Желание да дарят живот по друг начин

Благотворителност, донорство, поддръжка на сираци, старци и бездомни, доброволна помощ на спасители и лекари по време на катастрофи и стихийни бедствия - всеки от тези начини може да спаси или да направи по-добър живота на голям брой хора. И тези, които рискуват живота си, за да спасят нечий чужд, няма как да бъдат наречени егоисти, даже да не са подарили на света още един човек, носител на техните гени.


Ужасният свят

Лоша екология, тероризъм, насилие, бедност... Този свят е твърде жесток според child-free последователите, за да принудят невинното дете да живее и да се мъчи в него, още повече, че нямат възможност да го попитат дали иска такъв живот.


Пренаселеността

Нашата планета и така едва се справя с вече наличните 6,5 милиарда човека. "Защо да хабим ресурсите и за още един сега, щом няма да има достатъчно за бъдещите поколения?" е още един от доводите на child-free привържениците.Това далече не са всички причини, поради които хората се отказват от радостите (или "мъките" според някои) на майчинството и бащинството. Но все пак са достатъчно, за да се получи някаква представа за хората, които избират пътя на чайлд-фри, а не да съдим за тях по поведението на отделни личности.Да, срещат се неадекватни представители на "свободните", считащи всички деца за изчадия на ада и изразяващи агресивно своята позиция. Но все пак да не забравяме, че и от другата страна на барикадата има фанатици, готови да изгорят на клада всеки, който предпочита да живее различно от тях. Спокойните чайлд-фри са значително повече и те никому не натрапват своята позиция - просто си живеят и не пречат на никого. Но те остават незабележими на фона на "нервните", които с пяна на уста доказват своята правота, гръмогласно заявявайки ненавистта си към децата, родителите и обществото, което е лоялно към тях. Точно те и създават впечатлението за "морални изроди и психопати", което се натрупва в околните.Не трябва да се обвиняват всички чайлд-фри в егоизъм и желание да живеят само за себе си. Тези, които създават деца, също го правят по собствено желание. А ако считате, че животът на човека, който не е оставил потомство е безсмислен, то си спомнете такива известни хора като: Платон, Леонардо да Винчи, Микеланджело, Исак Нютон, Бетовен, братята Райт, Джордж Бърнард Шоу, Флорънс Найтингейл, Майка Тереза, Коко Шанел, Салвадор Дали, Мая Плисецкая и много други. Никой не може да каже, че животът им е преминал напразно, само защото не са създали деца, но са дарили вместо тях своя талант на света.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:18 от Mamma