Безсънни нощи, проблеми с либидото, недостиг на време за общуване с приятели и разходки навън... Уви, децата могат да погубят даже най-продължителния и щастлив брак.

Повечето млади двойки изобщо не могат да си представят колко силно ще се промени животът им след дългоочакваното раждане на детето. Естествено, значителната част от товара пада върху жената, докато повечето мъже успяват да съхранят донякъде предишния си стил на живот. Според данни от последните изследвания, първата година след раждането на дете крие най-голяма угроза за щастливия брак.

Според статистиката най-голям е броят на разводите в този период от живота на съпрузи, чиято възраст наближава към 30-те години. Именно тогава много от тях решават да си родят дете. Изследване, проведено по поръчка на благотворителната асоциация за помощ на семейните двойки One Plus One, показва, че "плашещ брой от двойките не забелязват този проблем до момента, когато не стане твърде късно".

Сътрудниците от One Plus One предполагат, че много млади семейства в този момент трябва да се обърнат към професионална психологическа помощ, а не да се задоволяват само със съветите на педиатрите. "Родителската умора и вечният стрес, необходимостта от баланс между семейството и работата, жертването на цялото свободно време, възможностите и кариерата заради детето, карат много двойки да трупат недоволството си, което води до необратими последици." - твърди един от ръководителите на One Plus One Жюстин Девене.

"Ние наричаме това "конспирация на мълчанието, - казва авторката на книга за младите родители Кети О'Нийл. - Никой не иска да говори за това. Между другото, раждането на дете, в повечето случаи, прилича на мятането на граната по вашия брак. Но повечето хора се срамуват от това, нали е прието, че децата са най-висшето щастие. Междувременно, засегнати са всички аспекти от живота - от секса до общуването с приятели. И ако вие искате да преминете през този период с най-малки загуби, то не се срамувайте да се обърнете към помощта на психолог, ако имате нужда от подкрепа. Не е нужно да трупате в себе си негативите, не е нужно да се сдържате и да страдате."
Image: africa / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:18 от Mamma