Предимства и недостатъци на съвместното съжителство

Акордите на сватбения марш вече са отзвучали, веселата сватба е отшумяла и бъдещето на младото семейство е започнало... Често се случва в началото на семейния си живот младите да нямат възможност да купят свое жилище или да наемат квартира. В такъв случай им се налага да започнат съвместен живот с родителите на някой от двамата.

За единия член на младото семейство на практика нищо не се променя, а за другия започва процес на дълга адаптация към живота с чуждите родители. Както показва практиката, не винаги съжителството между две семейства под един покрив е удачно. Но нека разгледаме положителните и отрицателните страни на една такава ситуация.


Преимущества

 1. Ако родителите са преживели много години един с друг в любов и съгласие, те ще бъдат добър пример за младите относно това как се гради семейният живот на базата на взаимно разбирателство и уважение.

2. Живеейки с родителите, младоженците ще икономисат пари, понеже няма да плащат за жилище. Те няма да купуват също така мебели и битова техника. Много често родителите поемат на гърба си и режийните разходи. По такъв начин младите започват да пестят пари за собствено жилище или за почивки.

3. Друго преимущество е това, че двете семейства ще си помагат при решаването на различни битови проблеми - в поддръжката на жилището, в грижата за децата и др.

4. Сърдечните разговори между старото и младото поколение, добрият съвет и поддръжката помагат за укрепване на взаимоотношенията между тях.

5. Някои родители, грижейки се за своето дете, поемат под зорките си грижи и неговата половинка. В началото на семейния живот такава опека може и да им хареса, но с времето на "децата" им се приисква повече свобода и самостоятелност.


Недостатъци

Въпреки някои преимущества, за младото семейство е трудно да се разбира с по-възрастното поради различни причини.

1. Финансовата зависимост от по-старите подпомага развиването на използвачество у младите. Те не желаят да се занимават с планирането на семейния си бюджет, когато някой друг покрива сметките им.

2. Постоянните конфликти между родителите могат да окажат отрицателно въздействие на зараждащите се отношения в младото семейство.

3. Прекомерната опека от страна на по-старите може да доведе до развиване у младите на инфантилизъм, неумение да взимат самостоятелни решения в сложни жизнени ситуации.

4. Ако още в началото на съвместния живот на две поколения възникнат проблеми в общуването, това в крайна сметка може да доведе до "комуникативна пропаст", чието преодоляване може да се окаже сложно.

5. Ако родителите не осъзнаят, че живеят с вече пораснали деца и продължават да дават указанията си в заповедна форма, то това едва ли ще се хареса на младите. В най-добрия случай те просто ще игнорират техните съвети, а в най-лошия - ще правят всичко наобратно.


Основни конфликти, които могат да възникнат между двете семейства

Поводите за възникване на конфликти с родителите могат да бъдат безкрайно много. Но обикновено главната причина се крие в неудобството, свързано с появата на нов член на семейството. Да разгледаме основните конфликтни моменти:

1. Субективно пристрастно отношение към новия член на семейството. Свекървата не харесва снахата, която според нея е прекалено мързелива, а тъщата налива масло в огъня, че на дъщеря и се е паднал толкова непохватен и смотан мъж. Неприязънта може да има различни скрити причини и да се прояви във всекидневното общуване - в постоянно недоволство или даже враждебност от страна на родителите. Младите постоянно усещат емоционален гнет. Да се подобри ситуацията в такива случаи, на практика е невъзможно.

2. Битови неудобства. При появата на новия член на семейството неминуемо възникват ежедневни дребни конфликти: кой и кога първи да посети тоалетната или банята сутрин, кой е главният в кухнята - свекървата или снахата, защо зетят не си оставя чехлите на отреденото място и т. н. Най-разумното в тази ситуация е родителите да бъдат търпеливи и да се откажат от някои свои навици, за да не усложнят ситуацията.

3. Животът на две поколения под един покрив води до взаимно неразбирателство. По-старите си мислят, че всичко знаят и имат пълното право да поучават и дават съвети с повод или без. На младите това не им харесва, те имат свое виждане за света. Тук отново може да се даде само един съвет: родители, бъдете мъдри, старайте се да разбирате своето дете и неговата половинка.

4. Финансови проблеми. В един момент на родителите им омръзва да поемат всички разходи на гърба си. Те започват да питат: "защо трябва всичко да плащаме", "вие вече сте възрастни хора, време е да стъпите на краката си" и т. н. Такава ситуация може да доведе до "семеен бунт", защото постоянните упреци и недоразумения на тази тема дотягат и на двете страни.


Какво да се направи

• Важното е никога да не криете глава в пясъка и да не избягвате решаването на проблемите, когато те вече са възникнали. По-добре е да ги обсъдите колективно и да разгледате всички възможни варианти за разрешаването им.

• Бъдете взаимно вежливи и уважавайте мнението на останалите. Никога не повишавайте глас при общуване.

• Постарайте се да се зарадвате на успехите и постиженията на другите и се поддържайте в трудни ситуации.

• Скрийте егото си и завишените изисквания към околните по-дълбоко и приемете, че във вашето семейство има и други роднини, с които трябва да се съобразявате.


Естествено, по-лесно е да се дават съвети, отколкото да се следват. Ако животът в родителското жилище стане невъзможен, това е сигнал, че вече е време да свиете свое собствено гнездо. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще бъде и за двете страни.

Родителите най-после ще могат да се отърсят от хомота на грижите и неприятностите, а вие - да получите желаната свобода от опеката на по-старите. А това ще ви донесе много повече увереност в себе си. Само не забравяйте, че годините летят бързо и скоро ще настъпи времето, когато и на вас може да се наложи да приемете в дома си семействата на своите деца.


Моля, бъдете търпеливи и мъдри с тях!Image: Simon Krzic / dreamstime.com

Image: Viorel Sima / 123rf.com

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 13:03 от Mamma