Отговорът на учените

Женската еволюция изпревари мъжката

Проучване, проведено в Университета на Северна Каролина, изследва измененията в човешкия череп в последните 300 години. От резултатите става ясно, че за този период женските черепи значително са увеличили размера си.

Определено увеличаване се наблюдава и при мъжете, но ако в началото на периода различието между мъжките и женските образци е било значително, то сега тази очевидна разлика е изчезнала.

Учените свързват тези изменения с няколко фактора: промяна в храненето, промяна в условията на живот и промяната на мястото на жената в обществото.


Жените поумняват от спорт

В резултат на проведено изследване, учени от Университета на Манчестър са достигнали до извода, че редовните, интензивни физически натоварвания повишават женския интелект.

С помощта на магнитно-резонансна томография, изследователите проследили активността на главния мозък на участничките в експеримента. Станало ясно, че при жените, току-що приключили физическите си занимания, се забелязва по-голяма активност на невроните в определени зони на главния мозък - отговарящите за вземане на решение и за анализ на постъпващата информация.

Като допълнителен бонус се отбелязва факта, че емоционалното състояние на спортуващите жени се подобрява съществено.


Вече знаем защо жените плачат по-често от мъжете

Американски учени са открили каква е разликата между мъжките и женските сълзи и защо жените плачат по-лесно и по-често от мъжете. До резултатите се достигнало след щателно изследване, в хода на което учените разплаквали мъже и жени от различни възрасти и социални групи. Използвали различни способи - от лук до снимки на жертви и откъси от сантиментални филми. Сълзите били събирани и анализирани.

В женските сълзи било измерено неколкократно по-високо ниво на пролактина - хормон, който не само помага за изработването на сълзите, но е от изключителна важност при секрецията на мляко в периода на кърмене. Напълно естествено е при жените той да е повече.

Втората причина е тестостерона, който повишава прага на емоционалност, а той у жените е по-малко.

Освен това се изяснило, че слъзните канали са по-къси при жените, отколкото при мъжете, т.е. - сълзите буквално са им по-близо, докато мъжете могат да се сдържат.

И основното - това е психическата нагласа, че на мъжете не им е позволено да плачат.Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 13:04 от Mamma