На кои изменения да обърнем внимание?

Фонтанелата е съединително-тъканно образувание, което помага за намаляването на обема на черепа на бебето в момента на неговото раждане, като по този начин предпазва от травми неговия мозък и тазовите органи на майката. Ако бебето се появи макар и малко след срока, фонтанелата намалява размерите си и тогава рискът от травми нараства.Теменната фонтанела има форма на ромб с приблизителни размери 2 на 2 сантиметра. След раждането тя бавно се запълва с костна тъкан, като до година и половина изчезва напълно при почти всички деца. Малката фонтанела има триъгълна форма, намира се на тила и се затваря до третия месец.Малката фонтанела не привлича внимание към себе си, докато голямата се стараем да отбягваме, когато мием главата на бебето, слагаме шапчица или просто го галим. Струва ни се, че под тънката кожа пулсира мозъкът, но на практика не е така и той е по-дълбоко. Ние виждаме еластична мембрана, която по-късно ще бъде заменена от кост и под която се намира вена. Именно тя, предавайки ритъма на артериите и сърцето, се подува и пулсира, когато бебето плаче или дълбоко въздиша.Скоростта на затваряне на голямата фонтанела е индивидуална за всяко дете. Ако обиколката на главата нараства нормално, няма за какво да се тревожите. Природата е мъдра - тя оставя отворена голямата фонтанела и възможността на черепа да расте заедно с развиващия се мозък. В случаите, когато на мозъка не му е необходим простор за растеж, организмът започва да затваря фонтанелата още в 3-я месец.


На какво да обърнем внимание?

Безпокойство може да предизвика както извънредната напрегнатост или подуване, така и хлътването на фонтанелата. При всяко такова изменение трябва да се обърнете към лекар!Подуването може да е съпроводено от следните симптоми:
  • фонтанелата не се променя при плач на бебето и при опипване има ясно изразена напрегнатост
  • отсъства артериална пулсация
  • фонтанелата сякаш е набъбнала от вътрешночерепното налягане.До пристигането на лекаря можете да направите следното:
  • Премерете температурата на бебето.
  • Уточнете какво е количеството на витамин D и калций, които бебето ви е приело в последно време - предозирането на тези препарати предизвиква повишаване на вътрешночерепното налягане.
  • Наблюдавайте и най-малките промени в поведението на бебето: разстройства на съня (в това число и сънливост извън нормалната), плач с неустановена причина, отказ от храна или трудности при приемането и.
  • Ако повишената температура е съпроводена и от повръщане, не чакайте педиатъра или Бърза помощ, а незабавно откарайте детето до най-близкия спешен център (по-добре да изключите менингита като диагноза, отколкото фатално да закъснеете).Хлътването на фонтанелата е симптом за обезводняване на организма, което може да възникне вследствие на тежко разстройство и/или често повръщане. В този случай не бива да чакате лекаря, а до идването му трябва да се опитате да давате на бебето да пие (желателно е препарати за перорална хидратация, но може и обикновена вода) по една чаена лъжичка на минута.


Нужни ли са особени грижи за фонтанелата?

Не. Просто бъдете внимателни - в рамките на разумното, естествено. Младите родители се страхуват да докосват фонтанелата. Излишната предпазливост само сковава движенията и ги прави да изглеждат неловко. Нежните ласки с ръка или ресането с четка не могат да повредят фонтанелата. Бъдете внимателни и естествени в общуването си с новороденото - това е важно за душевния и физическия комфорт както на вашето бебе, така и вашия собствен.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:49 от BG-Mamma™