Тактики за успешен резултат

Страстта към чистота и ред традиционно се приписва на жените. Мъжете, увлечени в решаването на глобални проблеми (затварянето на озоновата дупка, изобретяването на вечния двигател или как човекът да се добере до Марс), рядко забелязват, че домът не се самопочиства. Разбира се, под мъдрото ръководство на жена си и най-заетият мъж е способен да се погрижи за уюта и чистотата.

Диапазонът на прийомите, с помощта на които да го привлечете към тази дейност, е достатъчно широк:

Дипломатичен подход

Такъв е, например, апелът към мъжкото му самолюбие: "Мило, никога не бих се справила без теб. Само ти, с тези силни ръце, можеш да се справиш с подреждането на тавана". След тази реплика мъжът може да понесе физическо натоварване от всякакъв вид, включително почистване на банята, монтиране на рафтове в килера или отстраняването на мебелите от стените.

(При повечето мъже може да се използва само веднъж, следващия път няма да се хване.)

Сделка или не

Ако мъжът е много-много зает и това е предлогът за неучастието или безкрайното отлагане на домашните дела, предложете му сделка – той ще поеме своя дял от работата, а вие ще свършите нещо дребно вместо него – ще му запишете час за зъболекар, ще се обадите на куриер или ще получите пратката, ще закарате колата му на автомивка...

Драматизация

Целта на метода е да бъде изяснено веднъж и завинаги колко са важни чистотата и редът в един дом. Методът изисква големи дози търпение. За известно време трябва да се откажете от навиците си мимоходом да подреждате това-онова по бюрото му, в неговата част от гардероба или на полицата му в банята. След седмица или две той все пак ще забележи, че нещо не е така, както трябва. Това е моментът, в който трябва да му обърнете внимание върху факта, че вещите не се преместват чрез телепортация и боклукът не се изпарява току-така, т.е. – някой се грижи за това. От този намек до следващия го извод – ако искаш да ти е чисто, дай своя принос – има само една крачка.

Игра

Това е най-ефективният метод да привлечете мъжа на своя страна. Ако се съмнявате, припомнете си, че неговият свят е пълен с играчки. Само че тези играчки са по-големи, по-скъпи и по-технологични от детските. Ключовата дума при този метод е "технология". Мъжете и технологичните новости са така неразделни, както швейцарските часовници и точността. Обяснете му, че ето този предмет се е появил в резултат на маса научни разработки, минал е изпитания и е доказано ефективен, и той ще го разгледа с интерес, ще прочете за него в Интернет и дори ще го използва, макар да става дума за обикновената микрофибърна кърпа, с която жените са свикнали от години. Всъщност, сегашните са и антибактериални – иновационните технологии са готови да ни помогнат в разрешаването на всички задачи по почистването на дома и да направят усилията ни по-резултатни.

Поощрявайте любимия мъж, когато взема активно участие в почистването, а още повече – когато сам поеме инициативата. С времето съвместната грижа за домакинството ще ви стане навик като сутрешното ви кафе.Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:21 от Mamma