Следродилен косопад

Не, това не е проклятие и не, няма да ви направи плешиви. Но защо косата пада в седмиците след раждането?
 Ако четете това и го изпитвате за първи път, не се плашете!


Промени

Извън периодите на бременност косата постепенно се обновява. Всекидневно падат около сто косъма и освен ако не страдате от специално медицинско състояние, засягащо растежа на косата, новата коса, която пониква, ще компенсира загубата.

По време на бременност косата спира да пада, в резултат на което бременните забелязват, че косите им стават буйни и лъскави. При бременност сухата коса може да стане по-суха, мазната коса – по-мазна, къдравата коса може да стане права или правата коса може да се накъдри. Косата може да стане по-фина или по-плътна, да забележите по-малко косми върху четката и повече коса на главата си. Повечето бременни жени обожават тази промяна.


Следродилен косопад

Следродилният косопад не е задължителен, но обикновено скоро след раждането много жени наблюдават прекомерна загуба на коса. Успокойте се. Както повечето промени през бременността, и тази е временна. Повишеното ниво на хормоните /и специално на хормона естроген/ предпазват от загуба на коса, но след раждането хормоналният баланс се възвръща към нормалните си нива, косата започва да пада и се възстановява нормалният ѝ цикъл на растеж. Пълната с коси четка, космите върху възглавницата и пода и редовно запушеният отводен канал в банята могат да изглеждат ужасно драматично. Дори да чувствате косата си много по-тънка сега, най-вероятно тя просто се е върнала към обичайната си плътност.

 Загубата на коса ще бъде забележима от около 2-4 месеца след раждането и по-дълго, ако кърмите. Това е временен проблем и обикновено трае 6-12 месеца.Въпреки че ще има много по-важни неща в живота ви, отколкото да се опитвате да изглеждате като модел на модния подиум скоро след раждането, опитайте се да:

  • подхранвате косата си веднъж седмично.
  • избягвате плитките, стегнатите ролки за коса, пресата и сешоара
  • ядете храна, богата на плодове и зеленчуци, които съдържат флавоноиди и антиоксиданти, които осигуряват защита на космените фоликули и насърчават растежа на косата
  • използвате шампоани и балсами, които съдържат биотин и силициев диоксид
  • да бъдете внимателни при разресването на мократа коса

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 17:44 от Редактор*