Как да изберем идеалната чанта?

Чантата за жените не е просто аксесоар, а вещ от жизнена необходимост. Ако я нямаше, къде щяха да носят червило, парфюмче, огледало, пиличка за нокти, ножичка, ключове, мобилен телефон, кърпички - сухи, мокри и антибактериални, гребен, бележник с прилична големина и още поне десетина дреболии? Според статистиките женската чанта дава подслон средно на 20 до 30 предмета! Чантата е женска минивселена, която осигурява комфортно съществуване на което и да е място, където може да се купи бельо. Всичко останало си е в нея.

Изборът на чанта е сериозно дело - освен средство за съхранение и транспорт на вещи от първа необходимост, тя е и важно допълнение към вашия облик. Нали когато си избирате дънки, гледате да не ви правят дебела или да не скъсяват краката ви? При избора на чанта трябва да обръщате внимание на множество детайли, защото на всеки тип фигура подхожда различен модел. Има жени, които не отчитат това, а избират чантите си само по практични или модни съображения.


Формата

Визуалният ефект на формата е толкова силен, че може да добави излишни килограми или, напротив, да "изтегли" фигурата ви. Старайте се да избирате чанти с форма, противоположна на вашия тип телосложение. Ако сте висока и стройна, избирайте чанти с кръгла форма, за да допълните фигурата си. Ако сте дребна и закръглена, избирайте чанти с правоъгълна форма. Това не значи, че трябва да стиснете под мишница кутия за обувки. Просто купете правоъгълна или квадратна чанта от мека материя със заоблени ъгли.


Размерът

За разлика от формата, размерът трябва да е пропорционален на фигурата ви. Високата жена с едра структура ще изглежда смешно с миничантичка, докато дребната ще се "загуби" под голямата чанта, преметната през рамо. За щастие чанти с един и същи дизайн се предлагат в различни размери.

В момента са модерни чантите със средна дължина на дръжката, които се носят на рамото. Тези чанти привличат вниманието към гърдите и са отличен вариант за стройните жени, особено за притежателките на красиво деколте. За жените с масивна горна половина на тялото този вариант не е особено удачен.

Как да определите каква дължина на дръжката ще ви подхожда идеално? Чантата подчертава тази част от тялото, до която се намира. Ако долната част на чантата се намира на нивото на бедрата, тя акцентира вниманието върху тях. А чантата, която стига до средата на тялото, прави талията ви да изглежда по-тънка.


При чантите има и етикет - не всяка чанта подхожда на всеки повод

Появата на светско събитие с обемна чанта се смята за проява на лош вкус. Вечерното облекло изисква чанта портмоне (клъч), която се държи в ръка. Обикновено тези чанти са изработени не от кожа, а от сатен, велур или друга мека материя и са украсени с пайети или камъни. Най-важното е тя да съответства на стила на роклята ви. За по-неформални събития подхожда малка чанта с къса дръжка.

При избора на чанта за работа също има правила. Ако ежедневно пренасяте десетки страници документи, чантата ви би трябвало да е избрана така, че да побира формат А4. Ако държите да носите нещо оригинално и ексцентрично, то надали ще успее да съхрани документите в изряден вид. Избирайте чанти от качествена кожа, които с лекота да издържат ежедневното натоварване, без да губят красота и форма.

Когато купувате нова чанта, трябва да я "премерите". Погледнете се в огледалото и преценете дали ви подхожда по форма и размер. Трябва да отчитате и стила си на живот - когато сте в етапа на памперси и шишета, модната чантичка от тънка кожа в размер "мини" едва ли ще свърши работа.

Сезонът също има значение - белите чанти или тези от текстил в ярки цветове се носят през лятото, докато през зимата са подходящи по-тъмните оттенъци.

Всяка жена трябва да има минимум две чанти - една ежедневна и една официална. Практиката показва, че даже при наличието на няколко чанти, винаги има една любима, пък и ежедневното преместване на всичките тези неща от една чанта в друга в един момент ще омръзне, а и съществува риск от забравянето на нещо "в другата ми чанта".

За ежедневно носене избирайте класически чанти, които биха изглеждали добре и с делови костюм, и с дънки, а екстравагантните модели оставете за вечерните излизания с приятели или за съботно-неделните разходки.

Купувайки чанта, избирайте качеството, а не количеството. Хубавата чанта ще добави елегантност и стил даже на по-евтината дреха, докато скъпият костюм никак не отива на евтина чанта.Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 17:50 от Редактор*