Идеалното легло - практично и безопасно

В наши дни възможностите за избор на детски мебели на практика са необятни. Естествено, на родителите им се иска да купят възможно най-доброто.

Детското легло е първата мебел, от която трябва да се започне – както е известно, новородените прекарват почти цялото си време в него.

Идеалният вариант е бебето да има собствена стая. Тогава може да се купи цял комплект – легло, плот за повиване, шкаф или скрин за бебешките вещи, като всички те ще бъдат с един и същи дизайн.

Ако нямате отделна стая, на първо време и леглото ще бъде достатъчно.


Кошче за бебе

Тази вещ е изключително полезна при най-малките бебета. Кошчетата са компактни и осигуряват удобство както на детето, така и на носещия.

Главното, на което трябва да обърнете внимание при покупката, е доколко надеждно и симетрично са закрепени дръжките. Има различни видове кошчета – от ракита, дърво, ПДЧ, МДФ, а също и зимни кошове към колички тип 2/3 в 1, които обикновено имат петточкови колани, специална система за защита на главичката на бебето и могат да се използват за безопасното и удобно превозване на детето в автомобил.

През първите седмици на бебето подобен тип кошче може да се окаже незаменимо - детето може да се вземе и пренесе лесно практически навсякъде, така че да е близо до вас. Ако е кошче от количка, то не е необходимо да чакате бебето да заспи/да се събуди, така че да излезете или да се приберете, може да отидете на разходка, на гости, до педиатъра и бебето да се чувства спокойно, тъй като ще си е в неговото легълце.

Забележка: Става въпрос за кошче за спане, т.нар. зимен кош, в който детето може да спи в напълно хоризонтално положение, а не за кошница тип столче за кола от група 0+!

Подобен тип кошче обаче може да се използва едва няколко месеца и в случай, че не сте закупили кошчето заедно с количката, замислете се дали си заслужава инвестицията.


Изборът на легло

За родителите е важно детето им да спи спокойно през нощта, да не се събужда и да не плаче. Затова детското легло трябва да се избира с особено внимание, защото то трябва да бъде комфортно за новороденото и удобно за обслужване от майката.


Идеалното детско легло...

... е оградено и от четирите си страни. Височината на оградата е не по-малко от 500 мм, а просветът на решетката е 40 –70 мм, за да не се заклещват ръцете, крачетата и главата на бебето. Препоръчително е да изберете легло със сваляща се решетка, така ще ви бъде по-удобно да обслужвате бебето. Механизмът, който осигурява свалянето на решетката, трябва да е безшумен и да е лесен за манипулация от родителите, но не и от детето.

Друг вариант е решетката да е фиксирана, без възможност за лесно сваляне, но дъното на креватчето да може да се регулира във височина. Когато бебето е съвсем малко, все още не се обръща и няма възможност да падне, дъното се монтира на най-високото ниво, така че майката да има бърз и лесен достъп до бебето и да може да го обгрижва с лекота. Постепенно, с израстването на детето, дъното се сваля на все по-долно ниво.

Дъното на леглото трябва да бъде или решетъчно, или перфорирано, за да се осигури вентилация на матрака. Самият матрак е от нетоксични материали, не много мек.

Решетките също са изработени от нетоксични материали, защото бебетата обичат да чешат венците и растящите си зъбки си на тях.

По леглото не трябва да има остри ъгли и това е важно не само за бебето, а и за майката. Обиколниците за леглото (ако купите такива) трябва да бъдат меки, от естествен материал и да са надеждно закрепени.

Желателно е детското легло да има чекмеджета за прибиране на детското бельо – това би ви спестило място. Ако мислите, че ще ви се налага да местите леглото, купете такова на колелца.Детските легла трябва да се произвеждат от екологично чисти материали. Най-подходяща за целта е дървесината – елша, бреза, бук, череша, явор. Те имат красив рисунък (особено черешата и яворът) и дават топлина и уют, непостижим за пластмасата.


Сгъваемите кошари

Много често родителите предпочитат сгъваема кошара вместо масивно детско креватче.
Във форума може да прочетете доста мнения, както ЗА, така и ПРОТИВ.
Ние ще посочим само няколко от плюсовете и негативите на подобен избор.

ЗА
- по-евтини
- лесни за сгъване, преместване, пренасяне
- много подходящи за семейства, които често пътуват, в случай, че не могат да си позволят и стабилно легло, и преносима кошара
- може лесно да се премества във всекидневната и да служи и като кошара за игра, когато бебето вече започне да сяда и да се изправя
- страниците са меки, няма нужда от допълнителни обиколници, които да омекотяват евентуален удар на детето в стената на креватчето
- почти всички модели, предлагани на пазара, имат страничен "вход" с цип, който може да се използва от вече поотрасналото дете, за да влиза и излиза самостоятелно от креватчето.


ПРОТИВ

- в повечето случаи са по-трудни за почистване
- често са по-нестабилни и по-неустойчиви, особено когато детето започне да се клатушка на четири крака вътре или изправено
- повечето имат горно ниво, което обаче често не е особено удобно и стабилно
- долното ниво е прекалено ниско, почти до земята и е по-трудно за обслужване
- страниците са с мрежи/текстил, а не с решетки, което може да забави изправянето на детето (повечето бебета се изправят самостоятелно за първи път, като се хващат за решетките на креватчето)
- нямат достатъчно стабилно дъно и често се "продънват"
- нямат чекмеджета

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 17:46 от Редактор*