Видове кашлица. Аспирация на твърдо тяло

Кашлицата е рефлекс, който пази гърлото и дихателните пътища чисти. Въпреки че може да е неприятна, тя помага на тялото да се излекува или да се защити.

Много често младите родители не могат да разпознават болестните симптоми и неглижират или напротив, силно преекспонират проблемите. Кашлицата е сред най-често срещаните причини за притеснения.Според вида може да бъде:
  • Суха кашлица

Обикновено се заражда в трахеята и не е съпроводена с отделянето на секрет или той е силно оскъден и жилав.
Появява се при остри възпалителни болести, фарингит, ларингит, бронхит, плеврит, алергия, грип, глисти при децата, фрактура на ребро, чуждо тяло в големите бронхи.
  • Лаеща кашлица

Характерна е при морбили, чуждо тяло в ларникса, ларингоспазъм, круп.
  • Спастична кашлица

Рязка и силна, с атаки на продължителна слабопродуктивна кашлица. Започва нощем или сутрин при събуждане. Може да се дължи на различни причини или заболявания: чуждо тяло в бронхите, муковисцидоза, коклюш, вирусна пневмония и др.
  • Влажна /секреторна/ кашлица

При наличие на по-голямо количество възпалителен ексудат /възпалителен излив/ в дихателните пътища при: трахеобронхит, бронхит, синуит, бактериална пневмония, белодробен оток, в началото и края на пристъп при бронхиална астма, туберкулоза, абсцес на белите дробове.
Според продължителността на оплакванията:
  • Остра кашлица - продължава до 3 седмици.
  • Подостра кашлица - от 3 до 8 седмици.
  • Хронична кашлица - повече от 8 седмици.


Според начина ѝ на протичане:
  • Пристъпна - най-често при коклюш и астма
  • Периодична - при хронични заболявания, които се характеризират с обостряне
  • Постоянна - при хронични ларингити, трахеити и бронхити, при туберкулоза и др.Една от честите злополуки при децата е аспирацията на чуждо тяло. При внезапно появил се мъчителен пристъп на кашлица най-вероятната причина е погълнато чуждо тяло.
Тъй като животът на детето е застрашен, се налага да окажете първа помощ.

При задушаване се прави опит да се изтласка чуждото тяло, като се прилага похватът на Heimlich.
Децата до 2 годишна възраст се поставят по корем с главата надолу на коленете на възрастния. Правят се 3 до 5 силни тласъка с длан върху гърба между скапулите /лопатките/ на детето. Ако това не помогне, обърнете детето по гръб и извършете описаните движения върху гръдната кост.
Децата на възраст между 2 и 5 години се поставят легнали по гръб на твърда повърхност. Упражнява се натиск в областта на епигастриума /подлъжичната област/ и долната част на гръдния кош, в посока нагоре към диафрагмата.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 18:25 от Редактор*