Живот като на кино...

В съзнанието ни има много картини, с които асоциираме израза "идеално семейство" и с които сравняваме собствения си бит. Как да престанем да сравняваме и да започнем да създаваме? Ето няколко принципа, върху които се гради идеалното семейство:


1. Принципно важните неща

Дъщерята очертава устните си с маминото червило, а синът се ръкува като възрастен с приятелите си първолаци. Децата повтарят нашите жестове и привички, а после порастват и пренасят в собственото си семейство реда на домакинството, в което са израсли. Те се учат от нас, но не тогава, когато четем лекции за правилата на добрия тон и организираме мероприятия под кодовото име "възпитателен процес". Затова е важно да определите принципите, върху които ще строите семейството си. Първо, това ви гарантира "добро време" у дома, и второ, открива добра прогноза и пред детето ви.

Семейните принципи са като строителен материал. Неслучайно, говорейки за взаимоотношенията в семейството, използваме сродни на думата "строеж". Градим семейство, надграждаме взаимоотношения.

Не се оглеждайте настрани – принципите са различни за всяко семейство. Те могат да са: отказ от иронични забележки един към друг, собствени методи за избягване на конфликти или изключването на телевизора по време на вечеря.

Към какви принципи се придържате в общуването с другите хора? Какво искате да промените в тях? Кое е истински важно за вас в момента и кое можете да пожертвате безболезнено?


2. Общите интереси: какво ви обединява?

Сигурно ви се е случвало да видите родители, седнали заедно с децата си на риболов. Или на трибуните на стадиона. Или на концерт.

Семействата, обединени от обща страст, поддържат по-тесни отношения, а не просто съжителстват. Те винаги имат тема за разговор.

Какво ви обединява? Кои са точките ви на пресичане? Кое свое увлечение можете да споделите и с детето си? Говори се, че идеалното семейство е това, в което царят любов и уважение, но тези думи трябва да придобият конкретна форма.


3. Семейните традиции: кое прави света по-уютен?

Семейните традиции са това, което детето ще отнесе в бъдещия си собствен дом, с тях се асоциират най-щастливите детски спомени и те го свързват с роднините с най-здравите възли. Това е историята на вашето семейство – много по-интересна и по-пълна от данните на ЕСГРАОН.

Никога не е късно да се положи началото на нова традиция. И изобщо не е важно за какво ще се отнася тя – дали за менюто на семейните празници, или за предаването на пръстен от майка на дъщеря. Ние не измисляме традициите, а просто се вслушваме в историята на дома, в женската си интуиция и в паметта на предците.


4. Развитие: какво ни позволява да израстваме заедно?

Нито кариерата, нито личностното израстване са възможни без развитие. Много жени познават това усещане: желаният мъж се оказва под наше разпореждане, ние въздъхваме с облекчение и си казваме, че ловният сезон се закрива. А след сватбата и раждането на детето смятаме, че дългът ни към природата е изпълнен и по-нататък тя ще прави всичко сама.

Семейството трябва да се развива и децата и родителите трябва да се учат и да помъдряват. Трябва да се научат да дават свобода един на друг, да се разбират един друг, дори когато това е трудно, и да решават възникващите по пътя проблеми заедно. Трябва да помъдряват едновременно, а не един по един – като правило съпрузите помъдряват задно с порастването на детето. В противен случай всеки ще се движи в своята си посока и ще се занимава със своите си интереси, а семейството ще се тресе от едновременните стихии на пубертета у сина и кризата на средната възраст у бащата.

Вашият дом е мястото, където детето ви се учи да лети самостоятелно, за да може един ден да го напусне. Идеалното семейство не подрязва крилата и не слага повод и каишка, а предоставя определена свобода и това се отнася за увлеченията, избора на приятели и партньори, отношението към жизнено важните въпроси.

Всички има на какво да се научат. Неслучайно всеки месец излизат нови броеве на списанията по психология, неслучайно все нови и нови книги учат родителите на приятелство с децата и пак така неслучайно все повече семейни психолози откриват кабинети. Впрочем, последните могат да помогнат и за избягването на проблеми, не само за разрешаването им.


5. Решението на конфликтите: как запазваме семейството?

Смята се, че в идеалното семейство децата не си съперничат за родителското внимание, а всички проблеми се решават с разговори около масата. Най-голямото разочарование настъпва тогава, когато реалността демонстрира обратното. А какво е това идеално семейство със скандали, истерии и изблици на раздразнение? Такова семейство рано или късно се превръща в полесражение, ако членовете му не се научат да разрешават конфликтите.

Първо: те не трябва да се избягват. Психолозите смятат, че конфликтите са конструктивни, защото заставят партньорите да се вслушат един в друг, да добият представа за ролите си в спора и да заздравят отношенията си. Затова обидите и претенциите към другия не бива да се премълчават и да се трупат.

Второ: научете се да обсъждате проблемите, като наблягате на спорните моменти, за да ги изгладите.

Трето: много конфликти могат да се избегнат, ако проявите търпение. Това например се отнася за острите ъгли в поведението на тийнейджъра. В повечето случаи решението на конфликта се състои в това да отстъпите и да оставите ситуацията да се развие естествено.


Живот като в реклама

Още една тайна в създаването на идеалното семейство – не се равнявайте по "идеала". Безупречните семейства съществуват само в рекламите на готови супи, пасти за зъби и прах за пране. Отношенията могат да се развиват на две плоскости – да поглеждате в купичките на другите или стъпка по стъпка да създавате свой модел на семейство. Първият път води към разочарованието, вторият обещава ежедневен труд, но и резултатност.

Помислете си откъде в съзнанието ви са се появили безупречните картини на семейния живот? Въображението ни е устроено така, че жонглира със запаметени кадри. Ние можем да мечтаем за семейство "като на кино". Но за да го имаме, трябва да вземем видеокамера и да монтираме безкрайна поредица от щастливи дни.

Можем да се стремим всичко у нас да е "като у хората". Но трябва да уточним какви "хора" имаме предвид и как наистина протича животът им. Може да искаме уют и атмосфера като в дома на приятелката Мартина, но за целта трябва да имаме характера, навиците, възпитанието и принципите на Мартина и да сме омъжени за нейния съпруг. С други думи: на нашата почва чуждите идеали може да не се захванат и да линеят дълго и мъчително.

Вместо изкуствено да подражавате на чуждите семейства, концентрирайте вниманието си върху създаването на вашето. Ваш си покрив, под който да живеете без прекомерния ентусиазъм на рекламите.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 13:12 от Mamma