Или „Морска болест” при децата

При пътуване децата са много по-предразположени към прилошаване, отколкото възрастните хора. Тази тяхна слабост се обяснява със спецификата на вестибуларния апарат, който съзрява към 12-тата година на детето. Затова е важно при планирането на някакво пътуване, родителите да се погрижат навреме за профилактиката на "морската болест".

Добре е преди отпътуването да заведете детето на лекар. Той ще го прегледа и ще му предпише лекарства, които могат да подтиснат неприятните симптоми на прилошаването, съобразно възрастта му. Напълно е възможно, ако оплакванията са по-сериозни, лекарят да препоръча и изследване при специалист, защото прилошаването може да бъде свързано със заболяване на нервната и УНГ системи. Ако едно такова заболяване бъде навреме диагностицирано и лекувано, детето ви ще понася много по-леко пътуванията.


Храненето

Преди отпътуване трябва да нахраните детето с леки храни: зеленчукова супа, варена на пара риба, кисело мляко и др. За из път вземете детски пюрета, разтворими каши, чисти плодове. Непременно вземете и негазирана минерална вода. Тя ще ви потрябва, ако детето започне да повръща. В такъв случай му давайте да пие на малки, но чести глътки.

По-добре се откажете от газирани напитки, сок или сладък чай - те могат да провокират повръщане.Освен храна и вода, на път може да вземете още:
  • Кисели бонбони или резенчета лимон. Те ще ви помогнат да предотвратите прилошаването.
  • Лекарство против прилошаване. То трябва да отговаря на възрастта на детето и да няма противопоказания, а най-добре е да бъде с натурални съставки и да не предизвиква алергични реакции.
  • Мокри кърпички и найлонови торбички. Те ще ви потрябват, ако детето започне да повръща.
  • Любимите играчки и книжки на детето. Те ще ви помогнат да отвлечете вниманието му от пътуването.


Местата в транспортното средство

Избирайте такива места, на които най-малко ще се чувстват вибрациите от движението. Обикновено те са разположени по средата на автобуса или самолета. Друго важно правило, което непременно трябва да се съблюдава е, че детето винаги трябва да седи с лице по посока на движението.

Не предлагайте на детето да чете или рисува в движещо се средство. Това ще натовари зрението му, което пък може да обостри симптомите на морската болест.

Силните и внезапни миризми също могат да провокират гадене и повръщане, затова, ако е възможно, отворете някой прозорец в превозното средство.


Какво да се направи, ако на детето вече му е прилошало

На първо време, родителят трябва да остане спокоен.

Не забравяйте, че вашата паника ще се предаде на детето. Настанете го по-удобно, обтрийте челото и слепоочията с мокра кърпа и му дайте лекарство. След това му предложете малко студена вода.

Разговаряйте с него със спокоен глас, разкажете му приказка или за местата, където отивате, отвлечете вниманието му от неразположението, което чувства.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 15:13 от Редактор*