5 мита за психолога

Напоследък се забелязва, че хората с проблеми все по-често започват да търсят помощта на психолога. Естествено, още сме далече от това, всеки от нас да има личен психотерапевт, както е в по-развитите страни. Все още тази роля се изпълнява от съседите, колегите и приятелите, форума Simple Smile. Но понякога това не е достатъчно и ние чувстваме, че имаме нужда от професионална помощ.


За работата на психолога се носят много митове и легенди. Те възникват най-вече поради незнание за това как преминава и какво се случва на една консултация. При лекаря е ясно - преглед-диагноза-лечение. Резултатът от лечението, бил той добър или лош, става виден съвсем скоро. Ако пациентът не е доволен, той обвинява лекаря си за сгрешена диагноза или неправилно лечение.

По своята структура работата на психолога наподобява тази на лекаря. Но лечението се извършва с думи. Психологът също диагностицира проблема, уточнява от каква помощ се нуждае пациентът, какви промени цели и му показва възможните варианти за решение на ситуацията. Изборът и отговорността за него пада върху пациента.


Ето някои от митовете, които съпровождат работата на психолога:

Мит №1. Психологът е вълшебник. Отиваш, разказваш за проблемите си и психологът ти дава "вълшебна пръчица" под формата на съвет или умни думи, или нещо подобно и веднага светът става друг.

Естествено, това не е така. Психологът е човек с определени знания, умения и разполага с различни психологични инструменти. За всеки човек и във всяка ситуация той може да използва различни видове помощ. Това може да бъде подкрепа за човек в остра кризисна ситуация, може да бъде консултация за разширяване на знанията за възрастовите етапи, кризи и взаимоотношения или психотерапия - помощ в търсене на ресурси и варианти за разрешаване на проблемите, промяна в ценностната система и др. Всеки психолог има свой запас от методи, които използва.

Мит №2. Психологът е човек, който просто те изслушва, съжалява, успокоява и за това му се плаща.

Естествено, психологът е длъжен да изслуша внимателно пациента си, иначе няма да може да разбере ситуацията и от каква точно помощ се нуждае той. Понякога за пациента е достатъчно просто да го изслушат, да каже това, което не може да каже на близките си или изобщо да го произнесе на глас. Не е лесно да изкажеш собствените си слабости или чувства, които сам си поставил под забрана. И тогава психологът само отразява чувствата и емоциите, които изпитва пациентът и му помага да разбере и приеме себе си. Но специалистът не просто слуша, той задава насочващи въпроси, с които помага да се осъзнае проблемът. Въпроси, които човек сам никога не си задава. А това често води до решението на проблема.

Мит №3. Психолозите дават съвети как да се постъпи в дадена ситуация.

Професионалистът не може да даде съвет по две причини. Първата е, че никой не може да бъде по-компетентен за живота на друг човек, освен самият той. За това е нужно да преживее неговия живот, с неговите премеждия. И второ - никой не може да поеме отговорност за избора на друг човек. Не може да се каже на човека - иди и се разведи, така ще бъде най-добре. Психологът помага да се видят всички възможни варианти за изход от дадената ситуация, да се обмислят последствията и да се вземе решение, което е подходящо за конкретната личност.

Мит №4. Психологът може да промени или убеди този, който трябва. Достатъчно е да заведете "неправилните" дете или партньор и психологът ще ги направи такива, "каквито трябва".

Това е широко разпространено заблуждение. Особено що се отнася до децата. Родителите търсят възможност да премоделират децата си, да ги направят такива, "каквито трябва". Готови са да платят, да тъпчат с лекарства, даже, ако трябва - и да настанят в болница. В този случай психологът може, заедно с родителите, да повлияе на ситуацията. Дали става въпрос за промяна в отношението към детето, в семейните правила или да се запознаят с нови методи на възпитание, важно е родителите да разберат, че разрешението на проблема няма да дойде бързо и че неща, които са се формирали с години, няма как да се оправят за един час.

Мит №5. Психологът ще ви научи да манипулирате другите. Често се чува следната молба: "Помогнете ми да повлияя на мъжа или жена си, на мама или татко, на детето, за да..."

Това противоречи на етичния кодекс на психолога и не е най-добрият начин за взаимоотношение с околните. Добрият специалист няма да ви манипулира и няма да ви научи как да манипулирате другите. Но той може да ви помогне да видите как вашето поведение влияе на отношенията ви с вашите близки. Или как да промените отношението си към ситуация, на която трудно можете да повлияете.


От ден на ден се срещаме с все повече и по-сложни проблеми. С много от тях се справяме сами. И това е много хубаво, иначе животът би станал непоносим. Но понякога възниква чувство за обърканост, безсилие или повторение на една и съща ситуация. Точно в такъв момент си струва да се обърнем към специалист.Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 16:36 от Редактор*