Когато парите не стигат...

Статистиката на бракоразводните процеси сочи, че причина за почти 50% от всички регистрирани случаи се явяват различни проблеми от финансов характер. Основна причина е празният семеен бюджет, в който доходната част не покрива разходната.


Фактори, влияещи върху семейния бюджет

Има няколко основни фактора, влияещи на лошото състояние на семейния бюджет. Главният от тях е отсъствието на източник на доходи. Съвременната икономическа ситуация се характеризира с високо ниво на безработицата, свързано със свиването на производството. Някои намират работа с добро заплащане, но на други не им върви толкова. Една категория хора не губят и минутка свободно време, "обръщат света" в търсене на допълнителна работа, докато други, в състояние на дълбока депресия, "търсят" работа у дома, на дивана, очаквайки някой да им я предложи "на тепсия". Но това така и не се случва, докато човекът не проумее, че промяната зависи само и единствено от него.


Важното е да не се отчайвате

Много книги, учещи ни как да изкарваме повече пари, предлагат на читателите си не толкова конкретни начини за допълнителна заработка, колкото механизми за подобряване на самоорганизацията.

Погледнете успешните хора около вас – те са самодисциплинирани, настроени са оптимистично и са някак над непосредствено заобикалящите ги събития.

В живота се редуват периоди на възход и падение, от което никой не е застрахован, и към неуспехите трябва да се отнасяте не като към трагедии, а като към нещо, което е естествено и ще отмине. Тогава ще ви е по-леко да се движите напред.

Ако не можете да си намерите работа, не се отчайвайте и не изпадайте в униние – това е погрешен подход. Успокойте се и помислете кои са силните ви страни и вашите скрити способности. Успехът е сигурен само тогава, когато искрено вярвате в това, което предприемате.


Поддръжката на близките играе съществена роля

Семейството е едно неразрушимо цяло както в мислите, така и в постъпките. В повечето семейства бюджетът се пълни съвместно от двамата съпрузи и разходните пера се разпределят отново съвместно. Ако някой от двамата претърпи несполука, поддръжката на близките играе решаваща роля. Разбира се, в живота не винаги се случва да се намери помощ и разбиране от партньора, което води до конфликти в семейството и разрив в отношенията – съпрузите престават да общуват и като резултат следва развод.

Партньорите трябва да са честни и да се доверяват един на друг, което ще позволи семейните спорове на тема пари да се изключат или поне да се сведат до минимум.

Опитайте се заедно да намерите изход от безпаричието и да потърсите начин да попълните семейния бюджет чрез временна или почасова заетост, докато намерите нещо по-добро. Само вярата в собствените сили ще ви помогне успешно да реализирате мечтите си, обезпечавайки благополучие на семейството.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 18:29 от Редактор*