Кожата е индикатор на нашето здраве...

По нея могат да се прочетат нашите наклонности, вредните ни навици и начинът на живот. Кожата се травмира лесно, но с правилни грижи може да бъде възстановена.


Правило 1: Пазете си нервите

Научно е доказано, че всички болести се влияят от нервите, а кожните - в най-голяма степен. Между кожата и нервната система има пряка връзка. Кожата постоянно предоставя на мозъка пълна информация за състоянието на околната среда. Как да го докажем? Много просто: потреперваме, когато ни е студено; потим се, когато ни е топло; побледняваме, когато ни е страх; почервеняваме, когато се ядосваме...

За да се защити кожата, в есенно-зимния сезон се препоръчва приемът на поливитамини. Особено полезни са комплексите с витамини А, Е и С, обогатени с магнезий и калций. Те снемат нервното напрежение и подобряват състоянието на кожата.

Лющенето на кожата и рагадите на устния ъгъл са сигнали, че организмът изпитва недостиг на витамини от групата В. Започнете да приемате витамини и след седмица проблемите ще изчезнат. А за да не се повтарят, включете в менюто си черен дроб, зеленчуци и пълнозърнест хляб.


Правило 2: Откажете се от антибактериалния сапун

Антибактериалният сапун наистина унищожава бактериите, но не само лошите. Той убива цялата микрофлора на кожата, която така се старае да ни предпази от микози и вируси. Особено вредно може да бъде при децата.

Отлични места за ползване на антибактериалния сапун са лекарският кабинет, вилата, гаража, т.е. - там, където директно се сблъскваме с риска от вируси и замърсяване. В банята си трябва да използвате обикновен хидратиращ сапун.


Правило 3: Избягвайте антибиотиците

Когато вдигнем температура или ни заболи гърло, веднага се хващаме за антибиотиците. А тези лекарства унищожават цялата микрофлора, като по този начин отслабват организма ни. В такава почва много лесно започват да се развиват микози, например. Извод: следвайте предписанията на лекаря и не се самолекувайте с антибиотици.


Правило 4: Редовно почиствайте кожата

Нашата кожа създава надеждна бариера, която не пропуска зарази в организма и старателно извежда навън вредните вещества, които вече са проникнали вътре. Особено при простуда, когато температурата се повишава, през кожата, заедно с потта, се отделят всички токсини. Затова лекарите препоръчват честото къпане - по този начин облекчавате организма си и ускорявате лечебния процес.


Правило 5: Пийте повече вода

Обезводняването на организма има пряко влияние върху състоянието на кожата. То се проявява във вид на лющене и бръчки, като от лющене може да страда и мазната кожа. Можем да се избавим от преждевременното стареене на кожата и то с помощта на обикновена вода.

Ако нямате противопоказания като отоци и болести на сърцето, изпивайте не по-малко от два литра течности дневно. Чайовете, соковете и супите не се включват в нормата, както и газираните напитки. За очистването на организма е полезна само чистата вода.


Правило 6: Яжте продукти, полезни за кожата

Витамин А - ретинол: носи отговорност за възстановяването на кожата, за нормалната работа на мастните жлези и за поддържането на еластичността на кожата. Ретинол се съдържа в морковите, портокалите, мандарините, чушките, тиквата.

Витамин РР - никотинова киселина: контролира дишането на тъканите, разширява съдовете, подобрява кръвообразуването (хемопоеза). Съдържа се в месото, черния дроб, бъбреците, дрождите, ръжения хляб.

Витамин В2 - рибофлавин: придава здрав вид на кожата, участва във въглехидратния метаболизъм, в усвояването на мазнините и белтъчините, в образуването на хемоглобина. Съдържа се в някои меса, в млякото и млечни продукти, в пълнозърнестите и нерафинирани брашна и продуктите от тях, в яйцата.

Витамин В12 - цианокобаламин: осигурява съзряването на червените кръвни клетки. Съдържа се в говеждия черен дроб, в морските продукти, в кокошето месо, в яйцата и млякото.

Желязо: участва в процеса на дишането на тъканите и се набавя от месото, черния дроб, плодовете и зеленчуците.

Калций: намалява алергичните реакции, укрепва нервната система, подпомага растежа и здравината на косата и ноктите. Калций ще си набавите от сардините, бадемите, лешниците, млякото.


Правило 7: Носете дрехи от естествени тъкани

Синтетиката лошо абсорбира влагата и практически не пропуска въздуха. Дрехата от синтетични материали обвива тялото, създавайки му парникови условия. А нашата кожа не просто умее, а трябва да диша - както и белия дроб, тя поглъща кислород и отделя въглероден диоксид. Естествените материи и осигуряват условия да диша.


Правило 8: Избягвайте травмите

Ожулвания, убождания, порязвания са като отворена врата за инфекциите. Не ги оставяйте без внимание, не чакайте раната да се възпали. Ако сте повредили кожата си, веднага промийте раната с чиста вода, а след това - с водороден прекис (кислородна вода). След това обработете кожата наоколо с йод. Не върху раната! За да завехне по-бързо, желателно е да не я мокрите.


Правило 9: Не пушете!

Разширени пори, суха и отпусната кожа със сив оттенък и ранни бръчки - това са нагледните признаци на редовно токсично отравяне, провокирано от пушенето. Цигареният дим се задържа на кожата, като запушва порите и затруднява дишането и. Никотинът, бензопиринът и другите вредни вещества, попадайки в белите дробове и кожата, се натрупват ден след ден и година след година, като по този начин отравят и клетките, и съдовете. Изводите ги направете сами.


Правило 10: Пазете кожата от вятър, студ и слънце


Преохлаждането може да доведе не само до простуда, но и да направи кожата чувствителна, възпалена и суха. За да остане и през зимата красива и здрава, кожата трябва да бъде редовно почиствана и подхранвана с кремове. Не оставяйте лицето си на вятъра, а в силен студ поне отчасти го покривайте с шал, а когато се очаква да сте изложени на слънце (дори и през зимата - например на разходка в планината или на ски), то задължително ползвайте слънцезащитен крем.Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:47 от Редактор*