Всичко за тези коварни любимци на жените

Рекламите ежедневно ни облъчват с идеята, че няма по-удобно, хигиенично и безвредно нещо от дамските тампони. Няма жена, която да не се е изкушила да ползва това малко, но толкова удобно средство за женска хигиена в критичните си дни. Но дали тампоните са толкова безвредни? Защо ли лекарите често изказват съвсем противоположно мнение и не са особено възхитени от редовната им употреба?

Нека да разгледаме безпристрастно този проблем и да си отговорим на въпроса: да ползваме или да не ползваме?

Малко история

Странно, но тампоните съвсем не са изобретени в наши дни. Първите еднократни тампони от размекнат папирус са били използвани от жените в Древен Египет. В Антична Гърция, както се вижда от трудовете на Хипократ, в качеството на тампони са били използвани парченца дърво, обвити с влакна. Римските танцьорки също са използвали тампони от различни тъкани. През вековете жените от различните народи са използвали като абсорбиращ материал вълна, трева, хартия, памук.

Съвременните тампони с апликатор са изобретени през 1924 г. от американския лекар Ърл Хаас за "критичните дни" на съпругата му, която много обичала да язди. Той успял да разработи тампони, подходящи за масово производство, нарекъл ги Tampax и през 1931 г. ги патентовал. Компанията Johnson&Johnson не се заинтересувала от това изобретение, затова той продал патента на Гертруд Тендрих, която сложила началото на масовото им производство.
В наши дни много компании произвеждат хигиенни тампони за жени. Съвременните тампони са няколко вида: с апликатор или без, с различна степен на попиване - mini, regular и super, даже могат да се срещнат и от вида super plus за дните с по-обилно течение.

Кога е най-добре да се използват тампоните?

Тампоните са практически незаменими при заниманията със спорт, особено при плуване. Без тях е трудно по време на почивка или в дискотеката. Но ако използвате само тампони, без да ги редувате с превръзки, това може да доведе до проблеми с вашето здраве.

Как да се използват правилно тампоните?

Обикновено те са изработени от пресован памук. Имат цилиндрична форма и конец за отстраняване. Употребата им е извънредно проста. Те се изваждат внимателно от опаковката, въвеждат се във влагалището, където попиват менструалното течение и се разширяват. След това се отстраняват с помощта на конеца. Ако все пак конецът се скъса, а тампонът остане във влагалището, вие сами можете да го извадите, без да се паникьосвате. За целта измийте добре ръцете си и се опитайте да го измъкнете с пръсти. Ако не успеете, обърнете се за помощ към гинеколог.

При използването на тампони трябва задължително да се съблюдават следните правила:
  • Старайте се да използвате тампони с такава степен на попиване, която е подходяща именно за вас и избягвайте тези с особено голяма степен.
  • Не ползвайте тампони постоянно, а само при необходимост.
  • Сменяйте ги на всеки 4 часа.
  • Непременно мийте ръцете си преди и след поставяне на тампон.
  • Не използвайте тампони за обичайните течения извън цикъла.
  • Не е нужно да се сменя тампонът след всяко посещение на тоалетната.
  • Не ползвайте тампони по време на сън. Това е най-доброто време за заздравяване на влагалищните раздразнения, които могат да се получат при използването на тампони.

Ако съблюдавате всичко това, ще можете да избегнете много опасното заболяване синдром на токсичния шок (СТШ).

Какво представлява синдромът на токсичния шок и какво отношение има към тампоните?

Синдромът на токсичния шок е рядко, но много сериозно заболяване. Самите тампони не съдържат бактерии, но могат да блокират бактериите при вагиналните инфекции, което води до тяхното бързо размножаване и усложняване на заболяването. Затова тампоните са категорично забранени за жените, страдащи от вагинални инфекции. Синдромът на токсичния шок възниква, когато токсините попаднат в кръвта. Причинителите на заболяването - златист стафилокок, пиогенен стафилокок и клостридии, се намират в неголеми количества по лигавиците на човешкото тяло. По неизвестни засега причини бактериите започват бързо да се размножават и да отделят токсини, които попадат в кръвта. Това заболяване е много опасно и може да има летален изход. Синдромът на токсичния шок се наблюдава най-често при жени, които използват тампони с висока степен на попиваемост. Случаите на СТШ при мъжете и децата са изключително редки, което дава основание да се счита, че по всяка вероятност това заболяване е свързано с употребата на дамски тампони. Симпотмите са: повишена температура до 40°С и повече, повръщане, втрисане, диария, гърчове, загуба на съзнание, внезапно спадане на кръвното налягане, обрив. Когато забележите един или повече от тези симптоми, незабавно премахнете тампона и се консултирайте с лекар.

Диоксини и вискоза

В тампоните, които се произвеждат днес, се съдържат две потенциално опасни за здравето вещества - вискоза (която попива менструалната кръв) и диоксин (химическо вещество, използвано за избелване). Производителите са убедени, че жените предпочитат да използват само бели тампони - все пак това е цветът на чистотата. Проблемът се състои в това, че диоксинът е канцерогенно вещество. Освен това, той е токсичен за имунната и репродуктивната системи. Учените свързват въздействието на това вещество с развитието на ендометриоза при жените и с малкия брой на активните сперматозоиди в семенната течност при мъжете. Някои експерти считат, че не може да има някакво допустимо ниво на диоксин в човешкия организъм, защото той има свойството да се натрупва в тъканите, разпада се бавно и представлява реална опасност при повтарящи се контакти.

Вискозата се предпочита за изработката на тампони поради силните си абсорбиращи качества, но нейните влакна остават във влагалището дълго време след отстраняването на тампона, така че диоксинът оказва достатъчно продължително въздействие върху организма на жената.

Производителите твърдят, че съдържанието на диоксин в тампоните е толкова малко, че не може да представлява сериозна опасност. Но това вещество е толкова токсично, че даже съвсем малко количество може да бъде достатъчно, за да нанесе съществени вреди на здравето.

Вискозата се произвежда от дървесина и по време на нейното производство стотици химически вещества проникват в материала, от който след това се изработват тампоните.

А какво да кажем за памука?

Памучните тампони не са много по-безопасни. Специалистите предполагат, че за производството им се използва генномодифициран памук, което води до резистентност към действието на някои видове антибиотици. Счита се, че жените, които използват такива тампони, трудно могат да се излекуват от заболяванията, предавани по полов път, и някои други болести. Но това въздействие на тампоните все още не е доказано.

Освен всичко друго, след отстраняване на тампона също остават влакна във влагалището. Само част от тях се извеждат с влагалищните течения. Останалите влакна могат да провокират образуването на ранички и язви във влагалището, което на свой ред може да повиши вероятността от възникването на заболявания, предаващи се по полов път.

Жените използват тампони вече повече от 70 години. Но за опасностите от тях се заговори съвсем неотдавна и изследванията на този проблем все още продължават. Засега може само да се отбележи, че за последните 25 години, когато нарасна броят на момичетата и жените, използващи тампони, нарасна и броят на оплакванията, свързани с различните репродуктивни проблеми. За това има много причини, в това число и влошаващата се екологична среда, но има основания да се счита, че и тампоните могат да играят роля в това отношение.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:10 от Mamma