Какво да правим, ако носът на детето изведнъж започне да кърви?

При някои деца се получават чести кръвотечения от носа в резултат на малки наранявания или спонтанно. Видът на обляното в кръв дете е силен стрес за всеки родител, но обикновено положението не е толкова сериозно, колкото изглежда на пръв поглед.

Кръвотеченията от носа могат да бъдат предизвикани от местни и общи причини. Към местните се отнасят травми, операции, съпроводени с разраняване на лигавицата на носа, доброкачествени и злокачествени тумори. Към общите причини спадат заболявания на кръвта и съдовата система, чернодробни заболявания, хипо- и авитаминози, алергии, голямо физическо натоварване, прегряване на организма, промени в атмосферното налягане и др. Специфично при децата е, че носната кухина е обилно кръвоснабдена, а кръвоносните съдове са разположени плитко. Това прави лигавицата на носа лесно ранима и в повечето случаи именно на това се дължат честите кръвотечения при децата.


Какво да правим?

 • Преди всичко, успокойте детето.
 • Сложете го да седне на стол (ако е съвсем малко го вземете на ръце), леко наклонете главата му напред така, че кръвта да изтича от ноздрите. При това е добре да подложите чашка или кърпа, в която да се стича кръвта. Наклонът напред позволява също да се установи от коя точно ноздра е кървенето.
 • В никакъв случай не навеждайте главата назад, защото тогава кръвта ще започне да се стича към гърлото и може да предизвика задавяне, а ако детето гълта кръвта – и повръщане.
 • Накарайте детето да притисне ноздрите си за 10 минути, докато се съсири кръвта (ако е малко, вие самите направете това).
 • Поставете студен компрес (кърпичка, напоена със студена вода или парче лед в найлонова торбичка) в областта на носа му.
 • Дайте му студена напитка.
 • Накарайте го да плюе, а не да гълта кръвта, която се стича в устата му.
 • При особено силен кръвоизлив може да опитате да спрете кървенето, като пъхнете в ноздрата памучен тампон, напоен с течен витамин С, кислородна вода или с адреналин. Той трябва да е достатъчно голям, за да притисне добре лигавицата на носа, а краят му непременно трябва да се показва навън, за да може след това да бъде отстранен по-лесно.


  Кога трябва да викаме Бърза помощ?

  Ако кървенето от носа не спре до 15 – 20 минути след опитите ви самостоятелно да го спрете, ще се наложи да потърсите лекарска помощ.


  Какво да правим след спиране на кървенето?

 • Добре е детето да остане в покой в течение на 2 часа.
 • Намажете внимателно двете му ноздри с вазелин или овлажняващ гел – това ще предотврати пресъхването на лигавицата на носа.
 • Желателно е да увеличите влажността в стаята, където спи детето (например с помощта на овлажнител или прострени мокри кърпи).
 • Не трябва да му позволявате да пие горещи напитки или да взема вана през следващите 24 часа.
 • Не трябва да вдига тежко и да играе много буйни игри в течение на седмица.
 • Не трябва да се правят опити да се почисти носът от остатъците от кръв чрез памук или марля – това може да предизвика възобновяване на кървенето.
 • Като профилактична мярка трябва да се консумират повече храни, съдържащи витамин С и флавоноиди, за да се подсилят стените на капилярите.
При често повтарящи се кръвотечения от носа се обърнете към лекар-специалист по УНГ.

Той може да ви препоръча процедура по обгаряне на кръвоносните съдове, причиняващи проблема. Обгарянето се извършва с помощта на електрически ток, сребърен нитрат или лазер. Понякога вашият лекар може да спре кървенето единствено чрез поставяне на специална марля или надуваем латексов балон, които ще окажат умерен натиск върху кръвоносните съдове.

В аптечната мрежа може да намерите и тампони за спиране кръвотечението от носа. Тампоните са напоени с кръвоспиращи субстанции. Предлага се и кръвоспиращ гел, който може да се ползва както за спиране на кръвотечението, така и като профилактика след кръвоизлив от носа. При чести кръвотечения е препоръчително да овлажнявате ежедневно носната лигавица с гел за нос.

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 18:42 от Редактор*