Да организираме дома си!

Позната ли ви е ситуацията, когато спешно трябва да намерите нещо, а то не се показва отникъде? Такива ситуации ви подлудяват и има защо. Вещи, нужни и ненужни, имат свойството да се натрупват със зашеметяваща бързина, заемайки и без това оскъдното пространство в жилището ви и събирайки ужасяващо количество прах. Какво да правите с тях?

Като начало направете пълна реорганизация на натрупаното стая по стая. Извадете всичко от рафтовете и чекмеджетата. След това отделете на едно място счупени/скъсани неща, на друго - рядко използваните и на трето - тези, от които имате по две. Помислете добре какво искате да запазите. Повреденото имущество изхвърлете незабавно, а излишното подарете.


Останалото подредете разумно:

Под око

Декоративни кутии, контейнери и кошници с капак - това са едни от най-удобните места за прибиране на нужни, но рядко използвани вещи - битови сметки, инструменти, поомръзнали играчки... Ако кутиите са красиви и самите те могат да служат като аксесоар към обзавеждането. В такъв случай ги оставете отвън, не ги скривайте под спалнята. Предмети, които обикновено стоят открити и разхвърляни - дискове, слушалки, списания и т.н. - прибирайте в контейнери, а не ги оставяйте на етажерки, които винаги оставят впечатление за безпорядък. На етажерката имат място няколко декоративни елемента. Всичко друго е излишно.

Далеч от очите

Когато купувате мебели, избирайте такива, които имат пространства за съхранение на вещи. Например, вместо изцяло стъклена маса, купете комбинирана - с два плота. Долният може да ви служи за оставяне на списания и дискове. Спалнята и детските легла могат да са с чекмеджета под матрака, а кухненският ъгъл да е с ракла под местата за сядане.

На бюрото

Бюрото е мястото, което изисква образцов ред. Надали някой успява да се концентрира, ако работното му място изглежда така, сякаш през него е минал тайфун. Ако всеки предмет си има място, ще спестите време от търсенето на загубената папка или любимата химикалка. Оставете на плота само това, което ви е нужно за работа, останалото приберете в чекмеджетата. За дребни предмети като ножици, телбод, кламери и т.н., си купете органайзери или си направете декоративни кутийки.

В коридора

Какво виждат гостите, влизайки в дома ви? Купчина от обувки, чехли, шапки, чадъри, чанти, обувалки, връзки с ключове... А можете да превърнете това помещение в приятно място, което сутрин няма да напускате със срам, а вечер ще се връщате в него с удоволствие.

Купете шкаф за обувките. Направете декоративна закачалка, където всички да закачват ключовете си. Поставете красива ваза или малък кош от ракита, в който да пъхате чадърите. Шапки, наушници, шалове и ръкавици можете да приберете в стилна кутия или кошница, която да оставите до шкафа или над него. Ако детето се научи да оставя там и само там шала и ръкавиците си, сутрин няма да търси изгубения някъде из къщата чифт.

В органайзери с джобове

За пореден път търсите дистанционното за телевизора или климатика? Можете да забравите за проблема, ако прикачите органайзер на подлакътника на дивана. В него могат да стоят както дистанционните, така и програмата за телевизията, очилата ви, книжка с кръстословици и т.н.

Органайзерите са много добър начин за съхранение на дребни вещи. Те могат да служат в кухнята, в детската стая, в килера, в коридора...

В килера

Килерът е изключително удобен за съхранение на нужни и ненужни неща, но, за съжаление, не всяко жилище разполага с такова помещение. Ако сте сред късметлиите, постарайте се да използвате ефективно всеки сантиметър от него. Направете рафтове и отделете едната стена за обувки и чанти, например. От другата страна можете да прибирате дебелите зимни якета, предварително добре опаковани в полиетиленови пликове. Прахосмукачка, ютия, дъска за гладене, инструментите на домашния майстор - всичко това би могло да се помещава в килера.


Подреденият дом е комфортен дом. Колкото по-лесно намирате търсените вещи, толкова по-малко ще ви боли глава и ще се ядосвате напразно. Редът ще помогне и на вашия бюджет - няма да ви се налага да купувате отново вещи, които не можете да откриете или сте забравили, че вече имате. Затова домът ви трябва да бъде не само красив, но и организиран. Защото уютът не е само красота...


Image: Karam Miri / 123rf.com

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 19:00 от Редактор*