Съвети за правилен избор

Всички бъдещи родители очакват рожбата си с трепет. Те мечтаят, правят скици на обзавеждането, прекарват часове в магазините, стараейки се да изберат най-доброто от хилядите детски стоки, с които е залят пазарът. След като ремонтът е приключил и детската стая е добила завършен вид, е време за следващите покупки.

Изборът на детска количка не никак лесен. Тя трябва да е лека, удобна, практична, здрава, красива... Някогашните представи за количката бяха като за люлка на колела. Сега има модели, които са връх на конструкторската мисъл, други са плод на смели дизайнерски решения и с футуристичен, почти извънземен вид. Не бързайте с покупката. Разходете се по магазините, опитайте няколко модела, прочетете отзиви за тях в Интернет или просто попитайте майките, бутащи харесаната от вас количка.

Първите 6 – 7 месеца бебето ще лежи в хоризонтално положение. Ако не сте избрали комбиниран модел, по-късно, когато то вече може да седи, ще се наложи да купите второ средство за транспорт.

На какво трябва да обърнете внимание при избора?

Кошът трябва да бъде достатъчно широк, с твърдо дъно и висок борд. Обърнете внимание на сенника – той трябва да е безшумен, за да не смущава съня на бебето, и да е достатъчно широк, за да го защитава от ярките слънчеви лъчи.

Размерът и теглото на количката трябва да ви позволяват да се справяте сама по стълби, в асансьор или при качване и сваляне от багажника на колата.

Количката за новороденото трябва да е с добри амортисьори.

Много е важно да опитате дали можете сами да сгъвате и разгъвате количката.

Дръжката трябва да се регулира на височина, това ще позволи при сгъването да се получи по-компактен пакет.

Спирачките са от изключителна важност – трябва да застопоряват количката бързо и сигурно.

Колелата на количката за новородено трябва да са големи – това осигурява добра проходимост и плавен ход. Избирайки между надуваеми или бандажни гуми, имайте предвид, че надуваемите гуми са по-удобни за преодоляването на стълби.Столчето за хранене е смятано за второстепенна вещ, но то има няколко преимущества, които го правят необходимо за младите родители:

  • Удобство при храненето на бебето.
  • Безопасност. Движенията на бебето са ограничени и то не може да падне.
  • Чистота. Храната не се разпилява по килима или мебелите, а остава на плота пред детето.
  • Съвместно хранене. Ако детското столче се премести до масата, цялото семейство ще се храни едновременно, без да се страхувате, че бебето може да направи пакост.
  • Самостоятелно хранене. Бебето по-бързо ще се научи да се храни самостоятелно, защото плотът на столчето му позволява удобно да достига до приборите.

Столчето се купува едва когато бебето се научи да седи самостоятелно и когато започнете да въвеждате хранене с лъжичка. Ако столчето има полулегнало положение, майката може да оставя там и по-малко дете, за да успее да свърши нещо по дома, като същевременно е около него. Седалката на столчето трябва да бъде изработена от мек материал и с дамаска, която се почиства лесно. Плотът трябва да има нисък борд, за да не изпада храна от него. Столчето би могло да се регулира по височина, предимство е да има функция люлка, да е сгъваемо и т.н.


При избора на детски стоки родителите трябва да се ръководят, първо, от комфорта и безопасността на рожбата си, второ, от собственото си удобство и едва тогава – от всичко останало. От това, колко старателно избирате, зависи здравето и развитието на вашето дете.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 17:25 от Редактор*