Полезни свойства и кулинарни приложения

Ябълката е дърво от семейство розоцветни и произхожда от Западна Азия. Познати са около 7500 сорта, като сред тях има и български - Айвания, Карастоянка, Бесапара, Елегия, Горана, Марлена, Мартеника...

Ябълките, както повечето плодове, на практика не съдържат мазнини, затова можете да отслабнете, ако направите едно единствено нещо: да замените сладкия, мазен, калоричен десерт с една ябълка. 100 грама от този плод съдържат 0,4 г белтъчини, 0,4 г. мазнини и 11,8 г въглехидрати, а калорийната им стойност е едва 45 ккал.

В ябълките се съдържат витамините А, В и С, като количеството на витамин С зависи от няколко фактора, сред които са сортът и срокът на съхранение. Току-що откъсната ябълка съдържа повече витамин С, отколкото съхраняваната няколко месеца, а при някои сортове количеството на витамина е до три пъти повече, отколкото при други.

Наличието на пектин определя ябълките като продукт с нисък гликемичен индекс. Това означава, че те покачват нивото на кръвната захар, но бавно.

Ябълката възпрепятства образуването на пикочна киселина. Препоръчва се на боледуващите от ревматизъм, подагра, атеросклероза, хронични екземи и други кожни заболявания. Тя е полезна за укрепване на зрението, кожата, ноктите и косата, както и при лечението на заболявания на нервна почва.

Ябълките са полезни при хипотония (ниско кръвно налягане) и при атеросклероза. Благодарение на биологично активните вещества, съдържащи се в тях, подпомагат усвояването на желязото от другите храни. По тази причина се включват в менюто на болни от анемия.

Проведените неотдавна изследвания доказват, че боледуващи от астма деца, които редовно пият ябълков сок, по-рядко получават спазъм, отколкото тези, които пият по веднъж месечно. При същото проучване е установено, че децата, родени от майки, които редовно са яли ябълки, имат по-ниска заболеваемост от астма, отколкото децата, родени от жени, яли по 1-2 ябълки месечно.

Учени от Корнелския университет са открили, че кварцетинът, съдържащ се в ябълките, защитава мозъчните клетки от негативното въздействие на свободните радикали, като по този начин предпазва от болестта на Алцхаймер.

Прясно изцеденият ябълков сок има ясно изразено диуретично действие. Пие се при хепатохолецистит, бъбречно-каменна болест, стомашно-чревни заболявания, атеросклероза и нарушения в обмяната на веществата. Укрепва сърдечносъдовата система и е полезен за хората на умствения труд.

Сокът може да се приготвя от всички летни, есенни и зимни сортове. Но най-полезен и вкусен е от есенните и зимни сортове, като смесването между кисели и сладки видове е препоръчително (например, за да се избегне подслаждането на киселите).

Освен съществени ползи за здравето, ябълките могат да причинят и вреди: киселите сортове са противопоказни при язва на стомаха и дванайсетопръстника, при панкреатит и гастрит.

За да се оползотворят всичките и полезни свойства, ябълката трябва да се яде сурова, заедно с кората. Тя, както и месестата част непосредствено под нея, съдържат най-много флавоноиди, пектин и витамин С. Нарязването на плода понижава количеството на витамин С. Повърхността, контактуваща с въздуха, става кафява, което е признак за окисление, а с него се губи полезният витамин. Препоръчва се всяко хранене да завършва с изяждането на една ябълка - това е полезно не само за фигурата, а и за зъбите.

Учените смятат, че в семките на ябълката се съдържат биологично активни вещества, витамини и ферменти, които предотвратяват развитието на рак. От друга страна, те съдържат и синилна (циановодородна) киселина, която е отровна. Ако изяждате 3-4 семки на ден, концентрацията и в организма не може да ви навреди, но би трябвало да внимавате и да не надвишавате тази норма.


Кулинарни приложения

Ябълката е широко използвана в кулинарията. Яде се свежа, сушена, печена, като десерт, в салати, като добавка към птици и меса. От нея се приготвят кисели, мармалади, компоти. Украсява и допълва торти, кремове, сладкиши.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 17:02 от Редактор*