Интересни факти

Защо мъжете заспиват след секс?

Никой не знае със сигурност, нито учените са в състояние да открият всички научни доказателства в подкрепа на това твърдение, но...

Мъжете заспиват след секс по няколко причини и никоя от тях не е свързана с вашата личност, любовна връзка или представяне в леглото.

Изследвания показват, че по време на еякулация мъжете отделят коктейл от химичните вещества в мозъка, включително и норадреналин, серотонин, окситоцин, вазопресин, азотен оксид (NO) и пролактин.

Освобождаването на пролактин е свързано с чувство на сексуално удовлетворение, а също така посредничи и за възстановяване на способността им за нова възбуда. Нивата на пролактин са естествено по-високи по време на сън, както се доказва и от лабораторните опити с животни, и предполага силна връзка между пролактина и съня. Ето защо освобождаването на хормона по време на оргазъм кара мъжете да се чувстват сънливи. С пролактина се обяснява и защо мъжете са по-сънливи след полов акт, отколкото след мастурбация.

Според скорошно проучване, по неизвестни причини, при оргазъм чрез коитус се отделя четири пъти повече пролактин, отколкото при соло оргазъм (чрез мастурбация).

Серотонинът също влияе отпускащо на мъжкия организъм, като предизвиква сънливост.

Окситоцин и вазопресин, две други химически вещества, отделяни по време на оргазъм, също са свързвани със съня. Окситоцинът намалява нивото на стреса и може да доведе до сънливост. Освобождаването на тези хормони често се придружава и от мелатонин, основният хормон, който регулира биологичния ни часовник.

Смята се, че усилието и напрежението по време на секс и оргазъм водят до рязък спад в нивото на гликоген (имащ непосредствено отношение към храненето на мускулите), поради което мъжът се чувства физически изтощен и обезсилен. И тъй като мъжете имат по-голяма мускулна маса, отколкото жените, те са и тези, които чувстват по-осезателно умората.

Д-р Били Голдбърг* смята, че отделянето на окситоцин, пролактин, гама-амино-маслена киселина (GABA) и ендорфини - всички те допринасят за това мъжът да се обърне и заспи.

При жените след оргазъм се отделят същите химични вещества, но наличието на естроген и епинефрин са тези, които ги държат будни. Естрогенът възпрепятства действието на серотонина, но благоприятства за действието на окситоцина, който подтиква жените към общуване след секс.

От значение са и биологичните фактори. Няколко проучвания са установили, че на жените им отнема повече време да се възбудят - оттук и значението на любовната игра - но също и да охладят страстта си след секса. Тяхното състояние на възбуда продължава много по-дълго.

Мъжете, респективно, се възбуждат много по-лесно от жените, но възбудата им бързо се разсейва след оргазъм.


Няколко интересни факти

• Един мъж еякулира в живота си приблизително 18 литра сперма, която съдържа половин трилион сперматозоиди.

• Проучвания показват, че мъжете се възбуждат сексуално почти всеки път, когато сънуват.

• По неизвестна причина колкото по-образовани са мъжете, толкова по-вероятно е да имат мокри сънища.

• Плодът от мъжки пол е в състояние да постигне ерекция по време на последния триместър.

• Тестисите при мъжа се увеличават с 50% при възбуда.

• Левият тестис обикновено е разположен по-ниско при десничарите. Обратното важи за левичарите.

• Краекожията на обрязаните бебета могат да се използват от лекарите за създаване на кожа, предназначена за получили тежки изгаряния пациенти.

• Средният мъжки оргазъм трае 6 секунди, а женският – 23 секунди. Което означава, че ако жените наистина се интересуват от равенството, ще се уверят, че имат 4 оргазма за всеки един от техните.


* Dr. Billy Goldberg - NYU School of Medicine (Bellevue Hospital and New York University (NYU) Medical Center, Assistant Professor and an Assistant Director in the Department of Emergency Medicine.



Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 12:03 от Mamma