Как да преодолеем притеснението от прегледа?

Има жени, които биха предпочели да им извадят зъб, отколкото да отидат на гинеколог, дори животът им да зависи от това.
Но когато става въпрос за здравето, притесненията не трябва да бъдат извинение!


Гинекологичните прегледи могат да бъдат много емоционален момент за жените. Въпреки че много от тях нямат никакви притеснения относно посещението при гинеколог, други често изпитват страх и тревожност само при мисълта да отидат.

Прегледите не са приятни, но ако знаете как да се отпуснете и ако успеете да преодолеете страха си от гинеколога и/или инструментите, те ще бъдат по-малко стресиращи.

Когато са сексуално активни, жените трябва да посещават гинеколог поне веднъж годишно.

Ще са необходими по-чести посещения, ако планирате бременност, имате половопредавана болест, история на гинекологични проблеми в семейството, майка или сестра, които са развили рак на гърдата преди менопаузата, абнормални резултати от ПАП тест, бучка в гърдата.

Освен това, момичетата и жените на всяка възраст трябва да посетят гинеколог, ако забележат нередности в гърдите, гениталиите, менструалните цикли или ако забременеят.

Посещавайте редовно гинеколог и мамолог.

Правете редовно цитонамазки, за да следите за развитие на абнормални клетки.

Когато е необходимо, се изследвайте за половопредавани болести.

Не забравяйте за годишните посещения при гинеколога, дори ако не сте сексуално активни, сте в моногамна връзка или не се опитвате да заченете.

В случай че ви предстои първи гинекологичен преглед, преди това е хубаво да разберете какво представлява той. Колкото повече знаете, толкова по-лесно ще се отпуснете.


Какви са причините, които карат жените да изпитват страх и безпокойство от гинекологичните прегледи?


Близо 2/3 от жените, участвали в проучване на West Virginia University, изразяват известна степен на безпокойство относно пола на гинеколога.

Другите причини, дадени от анкетираните жени, включват:
- Чувство на дискомфорт
- Срам
- Болка
- Страх от откриване на здравословен проблем, като например рак.


И ето няколко съвета, когато ви предстои гинекологичен преглед ...
  • Първо решете дали бихте се чувствали по-комфортно с лекар от мъжки или женски пол.

След това поискайте мнение от семейството и приятелите си за добри гинеколози. Личните референции са един от най-добрите начини да намерите "своя" гинеколог.
  • Не забравяйте, че не сте първата, няма да бъдете и последната.

Вероятно се тревожите за това как изглеждате, чудите се дали лекарят забелязва, ако не сте епилирани идеално, опасявате се, че ви сравняват по някакъв начин. Вие сте като всяка друга пациентка. Най-вероятно изглеждате напълно нормално. На гинеколозите им е все едно дали сте обръснати, епилирани, напудрени, тонирани, гримирани, или не.
Те са заинтересовани само от вашето гинекологично здраве, а когато се съблечете, те виждат само няколкото квадратни сантиметра кожа, които преглеждат. Това е всичко, което е от значение за тях в този момент.
  • Мислете за друго.

Разсейвайте се и не мислете, че това ви кара да се чувствате неловко и неудобно. Мислейки си за болка, за поставянето на спекулума, за усещането, свързано с цитонамазката, дискомфорта от прегледа, е достатъчно, за да се стегнете и напрегнете.
Гинекологът няма за цел да ви нарани. Но ако сте сковани и се дърпате, няма да е възможно да ви прегледа както трябва. Така че за прегледа ще е по-добре и за двама ви, ако се чувствате спокойни и комфортно.
  • Фокусирайте се върху дишането си.

Един от най-добрите начини да се отпуснете по време на преглед и намазка е да се съсредоточите върху дишането си. Поемете си няколко пъти дълбоко въздух, спрете и отново поемете дълбоко въздух. Това ще ви помогне да се отпуснете и ще ви накара да се почувствате по-спокойни и по-малко стресирани.
  • Не гледайте.

Когато очите ви са отворени, няма да сте спокойни - ще сте нащрек и фокусирани върху това, което се случва по време на прегледа.
Вместо да гледате плакатите с женска матка, яйчници и маточни тръби или да се опитвате да видите какво прави гинекологът, просто затворете очи.
  • Не говорете по време на прегледа.

Не се опитвайте да подхващате разговор с гинеколога, с цел да се разсеете от усещането, което предизвикват инструментите и туширането. Има вероятност лекарят да спре прегледа, за да отговори на вашите въпроси или коментари, което само ще удължи дискомфорта ви.

  • Не се страхувайте от лоши новини.

Достатъчно е, че трябва да понесете неудобството от самия преглед, за да се тревожите предварително какви ще бъдат резултатите и дали сте в добро здраве. Един добър гинеколог ще представи резултатите от теста ви по начин, който ще е най-подходящ за вас.

Имайте предвид, че не сте длъжни да продължавате да посещавате определен гинеколог, ако не се чувствате комфортно. Не се притеснявайте да потърсите друг лекар или да поискате второ мнение, когато имате някакви съмнения.

Не се страхувайте от гинеколога, дори и ако прегледът не ви е приятен. Помнете, че правите възможно най-доброто нещо за здравето си.Image: Sanai Aksoy / 123rf.com

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 19:12 от Редактор*