Съвети за пораснали деца

Сигурно познавате хора, за които общуването с родителите им е приятно, леко и безконфликтно. Или поне така изглежда отстрани. Не се упреквайте, че при вас не се получава толкова естествено, вероятно и при тях не винаги е лесно. По всяка вероятност на тези синове и дъщери се е наложило да променят нещо в живота си, за да се напаснат с остаряващите родители. Ако научите повече за промените, които настъпват с възрастта, може би ще можете да преглътнете някои дреболии. Това ще ви донесе умиротворение и ще престанете да затваряте телефона на майка си, обвинявайки я, че ви звъни от скука.

Какво се случва с родителите ни, когато...

... навършат 55

Жените са в менопауза - хормоналният фон в организма се променя и нервната система се опитва да се приспособи към този факт. Климаксът може да обясни много от състоянията на майките ни: безсъние, депресия, чувството, че никой не ги разбира, безпокойство, раздразнителност, лесна уморяемост...

При мъжете няма такива резки промени - около 50-те хормоните им не търпят промяна, но тялото вече не е така издръжливо физически.

И при двата пола това е времето на равносметка и лека несигурност пред все по-близкото пенсиониране.

... навършат 65

Родителите ви може би вече са пенсионери. Всяка сутрин те се събуждат и не знаят какво да правят със себе си. Това е времето на конфликта между натрупания огромен професионален опит и намалените физически възможности. Родителите започват да усещат, че силите им не са това, което са били и този факт ги плаши. Стават уязвими, обидчиви и не особено общителни. Допълнително ги травмира и фактът, че част от връстниците им започват да си отиват от този свят, някои от тях - без да дочакат пенсионирането си.

Можете да помогнете на родителите си да преодолеят шока от промяната. Покажете им, че на света има и други интересни дейности освен работата, други предмети освен телефона, в който на бързо набиране е единствено вашият номер. Ако до този момент не са го направили и сами, запознайте ги с Интернет. Ако имате къща на село, заведете ги там и ги оставете насаме с разсада за зеленчуци, земеделските сечива и купчина списания за градината - много вероятно е това да им хареса.

... навършат 75

Ще се сблъскате с първите объркани мисли на родителите си. Хората, които с лекота са се ориентирали в огромния асортимент на търговската фирма, в която са работили, сега с часове се мъчат да си припомнят къде е дистанционното на телевизора. Много им е трудно да признаят, но те невинаги са в състояние внимателно да следят какво се случва около тях и някои от събитията им убягват. Мисълта им не е така бърза и те се притесняват от това, че нещо не помнят, не разбират или просто не могат да го направят.

Бъдете търпеливи и покажете на родителите си, че ги разбирате. Обяснете им, че ви е приятно да се грижите за тях. Ако имат хронични заболявания, следете, без да се натрапвате, дали спазват режима, предписан им от лекаря - лекарства, храна, физическа активност. Поемете дребните ремонти в дома им - кранчета, брави, ключове, контакти - ръцете на баща ви не са така сръчни и надали ще може да се справи сам.

... навършат 85

Дори и на тази възраст те искат да бъдат полезни, макар че самите те се нуждаят от грижи. За тях е важно да знаят, че вие сте готови да им се притечете на помощ.

Ако живеят самостоятелно, обезопасете жилището им - сложете ръкохватки, на които да се подпират, когато ползват тоалетната или банята. Махнете всички килимчета, на които биха се подхлъзнали и паднали, както и прагове под вратите, в които биха се спънали. Оросяването на крайниците им е много слабо, затова на възрастните хора винаги им е студено - помислете за отоплението, купете им топло спално бельо. Помнете: те са възрастни хора, не решавайте вместо тях!


През всичките тези периоди от живота им има няколко правила за общуване с родителите, които би трябвало да спазвате, независимо дали живеете на друг континент или в съседната стая:

Уведомявайте ги за плановете си

Повечето от неразбирателствата се случват, защото вие живеете собствения си живот, а родителите ви усещат, че от година на година в него има все по-малко място за тях и това ги кара да се чувстват несигурни. Ако живеете в едно жилище, за тях е важно да знаят, че днес ще се приберете късно, защото след работа ще отидете на ресторант, а децата ще са на гости при другата баба - това ще им спести излишните тревоги за причината за отсъствието ви. Ако поканите гости, запознайте ги с тях, така ще се почувстват участници в социалния ви живот. Ако живеете отделно, можете да се обадите и да ги уведомите, че няма да ви има за уикенда. Те могат да предложат да оставите децата при тях, но са свободни и да не го направят.

Дайте си свобода едни на други

Не си мислете, че като сте създали собствено семейство, родителските инстинкти на майка ви и баща ви изведнъж ще закърнеят. Това не е така и те винаги ще се опитват да ви възпитават. Ако живеете заедно, вероятно ще ви критикуват за това как отглеждате децата си, защо се излежавате в неделя и какво правите със свободното си време. От своя страна вие, признайте си, също не премълчавате тяхната разсеяност или нещо друго, което ви дразни. Бъдете търпеливи и толерантни, нека всеки урежда живота си така, както намери за добре.

Позволете им да се чувстват полезни

Възрастните хора се страхуват, че вече са ненужни на децата си и се притесняват, че не могат да им бъдат от полза. Ако живеете в същия град, можете да ги включите в графика на внуците - да ги водят и прибират от училище и извънкласни занимания. Преценете възможностите им и ако можете да им се доверите, нека те наблюдават изпълнението на домашните работи и подготовката на уроците. Новите задължения така ще ги погълнат, че няма да имат време да възпитават вас. Ако живеят на село, възложете им отглеждането на био зеленчуци за децата, като наблегнете на важността на занятието. Това може да им даде стимул и от хоби да се превърне в сериозно занимание.

Искайте им съвет

С напредването на възрастта бързината на мисълта вече не е същата, новостите се следят все по-трудно, физиологичните и емоционалните процеси се забавят. Но натрупаният жизнен и професионален опит може да ви бъде полезен, като ви подскаже неподозирана гледна точка към някой проблем. Вие сте самостоятелни, професионалисти и сте добре ориентирани в съвременния живот. Но дори самото споделяне на проблема с някого другиго може да ви помогне да намерите решение. Не е задължително да приемете този съвет, но това, че сте го поискали, за родителите ви е доказателство, че ги уважавате и че все още "не са за изхвърляне".

Не се опитвайте да превъзпитавате родителите си, дори желанието да е неудържимо. Добрите отношения се основават на взаимната размяна на любов, опит, грижа, поддръжка и разбиране.Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:28 от Редактор*