Кои са най-разпространените поводи за скандал и как да ги избегнем?

Втората половина на декември е времето, когато обичайното русло на живота ни се променя, служебните задачи са натрупани в лек безпорядък, разписанието е объркано, а подаръците са все още в магазина... Въпреки че коледният дух ни е обладал, не е изключено напрежението и раздразнението, трупани от известно време, да ескалират точно сега. Според психолозите рискът от семейни скандали в навечерието на Нова година е 3 до 4 пъти по-голям, отколкото по друго време. Ако знаете най-честите поводи за свади, може би ще можете да ги избегнете?

Къде и как да празнуваме?

И посрещането на Нова година, както всеки празник, започва с планирането. Въпросите са много и всеки от тях може да стане повод за неразбиране, обида и скандал. Това важи в най-голяма степен за новосформираните любовни и семейни двойки, които все още се напасват един към друг. Всеки от тях встъпва във връзката, натоварен с традиции и навици и очаква, че те ще се "вградят" в основите на собствения му брак. Ако представите ви за празника категорично не съвпадат, ще трябва отрано да търсите решение и ако наистина няма никаква възможност за компромис, да се опитате да си създадете собствена традиция.

Ще имаме гости!

Подготовката за гости не е никак лека, особено, ако цяла седмица си работил, а за един ден трябва да се подготвиш да посрещнеш голяма компания. Това включва пазаруване и готвене в необичайни количества, плюс чистене, миене, развличане на децата и поне половин-един час за душ и разкрасителни процедури. Напълно естествено е напрежението да нарасне и партньорите да започнат да си разменят намеци и забележки, като не пропускат да си напомнят стари грешки ("Ти винаги...", "А ти никога...") и, малко преди да дойдат гостите, всички вече обидено мълчат. Скандалът е възможност да се избавите от вътрешното напрежение, по-добре оставете искрите да прехвърчат, отколкото да прекарате цялата нощ "под пара". А защо да не се опитате да прекратите традицията на празничната свада? Планирайте отрано - напазарувайте 2-3 дни предварително и оставете за последния ден само готвенето. Изчистете дома си пак предварително, не тръгвайте да бършете прах две минути преди да чуете звънеца. Обещайте си да броите до 10, преди да отговорите на провокативна реплика на партньора...

Ти се напи!

След като цял ден е бил по служебни дела, а след това е бъркал салати или е бавил бебето, докато вие сте били пред печката, без да има възможност да хапне и залък, партньорът ви се отпуска на празничната маса и уж малкото количество алкохол го събаря под нея. Сложете ръка на сърцето си и признайте, че на всеки може да се случи. Ако това не е системно, приемете случката с чувство за хумор, не се опитвайте да му говорите, а още по-малко - да му се карате. В никакъв случай не използвайте повода, за да си изяснявате отношенията.

Подаръците

Голяма част от мъжете имат невероятния талант да подаряват всичко друго, но не и желаното. Проблемът не е в това, че подаряват на жените си външна памет за компютъра, а в това, че не отчитат техните желания и интереси. Много от жените просто са се примирили и гледат откъм положителната страна - той е положил усилия да избере именно този подарък специално за нея. Други не могат да скрият разочарованието си и недвусмислено показват недоволството си. Трети си спестяват негативните емоции като правят списък на очакваните подаръци (с указания къде може да се купят) и оставят на мъжа възможността да ги сюрпризира с нещо все пак желано.

Съвместният избор на подаръци също е повод за скандали. Самата предпразнична обстановка, тълпата, опашките и бързането уморяват и изнервят и като следствие тази изострена раздразнителност рефлектира у партньора.

Фирмените купони

Много жени мразят мъжете им да посещават фирмените коледни партита, като при това не се отказват от своите. Според представите им служебният купон е мястото и времето, в което задръжките падат и се създават предпоставки за изневяра. Това не е така и рискът не е по-голям, отколкото в обикновен работен ден. Така че не си заслужава да се паникьосвате и да се опитвате предварително да му се сърдите за нещо, което (още) не е направил.

Дистанционното на телевизора

В резултат на анкета, в която са участвали 2000 американци, е било установено, че основен повод за скандалите в семействата им по време на празниците е контролът върху дистанционното управление на телевизора. В списъка с причините е и нежеланието на децата да се включат в подготовката на празника, както и кога точно да се отворят подаръците под елхата.Празниците са период на завишени очаквания за изпълнени желания, сбъднати мечти и весело изкарване. Не очаквайте, че всичко ще върви по план, оставете възможност за спонтанност и импровизации. Спазвайте няколко основни правила и те ще ви помогнат да запазите доброто си настроение и да изпитате приятни емоции:

- Предпразничните скандали не възникват случайно. Опитайте се да намерите причините и да ги предотвратите.

- Старайте се да ядете повече белтъчини и по-малко прости въглехидрати. Според Пол Клейтън, член на Кралското медицинско общество, простите въглехидрати рязко повишават нивото на кръвната захар и в комбинация с алкохол могат да отключат агресия дори и в иначе хрисимите хора.

- Уважавайте правото на човека до вас да празнува така, както му се иска. Не се опитвайте да контролирате всичко. Вероятно го правите от добри подбуди и с желанието да направите празника идеален, но вашите близки може и да не успеят да се впишат в представите ви. Отпуснете се и се забавлявайте, плановете се пишат, за да се нарушават.Image: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 17:09 от Редактор*