Съдържание и полезни свойства

Ядлив кестен (Castanea sativa Mill)

Кестените са пренесени в Европа преди около 2000 години от Мала Азия. Уханието на печени кестени се е носило по улиците на Рим още през 16 век и това продължава в европейските градове и досега - зима след зима.

Плодът на кестена е много хранителен, но на храносмилателната система са ѝ необходими 6 - 10 часа, за да го усвои. 100 g сурови кестени съдържат 2 g мазнини, 2 g белтъчини, 45 g въглехидрати и 8,1 g фибри. В състава им има ценни минерали: калий, желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, както и витамините С и В12.

За разлика от другите ядки кестените са бедни на мазнини, но са богати на скорбяла и от тях се прави брашно, което има едно много ценно качество - не съдържа глутен.

Кестените са много калорични - 100 g печени ядки имат енергийна стойност 245 ccal, което ги прави много подходящи за спазващите коледните пости.

Ядливият кестен е вкусен, но истински интерес, от гледна точка на лечебните свойства, предизвиква


Конският кестен

Конският кестен е толкова различен от ядливия, че ботаниците са ги класифицирали към различни семейства - ядливият е от семейство букови, а конският има собствено, еднородово семейство.

Учени от Стокхолмския институт по биохимия са изчислили, че в продължение на целия си живот едно кестеново дърво може да пречисти от изгорелите газове на автомобилите до 20 000 mВі въздух.

Освен че е краси парковете и булевардите с разкошната си корона и прочиства въздуха в градовете, конският кестен има и целебни свойства. Кората, листата, цветовете и плодовете му се използват в народната медицина.

Биологично активните вещества в различните части на растението намаляват вискозитета на кръвта и увеличават пропускливостта на вените, имат капиляроукрепващо, противовъзпалително и обезболяващо действие. Ето защо препаратите с конски кестен се използват за лечението на разширени вени, тромбофлебит, хемороиди.

Настойката от цветовете на кестена се използва за лечение на заболявания на кръвта, лъчева болест, фиброзно-кистозна мастопатия, тумори на мозъка, туберкулоза. Приготвя се от 10 g сухи цветове, които се накисват в 100 ml етилов спирт ( 40В°) за 20 дни, като настойката се разбърква ежедневно. Готовото лекарство се пие 3 пъти дневно по 40 капки, разтворени в 50 ml вода.

Настойката от плодове лекува хемороиди, варикозно разширени вени, тромбофлебит, хипертония: 10 g изчистени и смачкани плодове се накисват в 100 ml етилов спирт ( 40°). След 5 - 7 дни настойката е готова. Приема се 3 - 4 пъти дневно по 5 - 10 капки.

За външно приложение се приготвя настойка от 1 част смачкани плодове, накиснати в 3 части спирт. След 7 дни е готова. Облекчава радикулит, ревматизъм, възпаление на мускулите.

Курсът на лечение продължава от 6 до 8 седмици, но не повече от 12.

Въпреки че настойките от конски кестен могат да бъдат много ефективни, не ги използвайте вместо препаратите, предписани от лекар, а заедно с тях.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:06 от Редактор*