Повечето от нас знаят термина "деца със специални потребности". Това е категория, в която се вместват внушителен брой диагнози - леки когнитивни увреждания или пълна умствена изостаналост, хранителни алергии или неизлечимо заболяване, случайни панически атаки или сериозни психични проблеми, трудности при четене и разбиране или затруднения, свързани с други хора в социални ситуации.

Децата със специални нужди изискват специални грижи. Специалните потребности обикновено се определят от това, което детето не може да направи - спъването в "подводните" камъни, забранените храни, избягваните дейности, отхвърлените преживявания. Тези минуси могат да нанесат силен удар на семейството, а терминът "специални потребности" да им изглежда трагичен.
Някои родители винаги ще скърбят по изгубения потенциал на детето си и ще стават все по-тревожни с течение на времето. Други могат да открият, че тези предизвикателства правят победите по-сладки, а слабостите често са съпроводени от невероятна сила.

Да имате дете със специални нужди не трябва да означава край на плановете за бъдещето. Ще е нужно да се нагодите, за да подарите на детето си най-добрия възможен резултат!

 Бъдете търпеливи! Тези "специални потребности" всъщност са "неочаквани потребности" и е естествено да се чувствате объркани, тревожни и/или притеснени, защото не знаете какво да очаквате. Но с търпение и правилен подход можете да преодолеете тези негативни състояния, да се установите в новата ситуация и да отворите вратата за нови, позитивни преживявания.
Бъдете любопитни и обръщайте внимание и на най-малките неща. Всеки момент, прекаран с дете със специални нужди, ще ви даде възможности да научите повече за начина, по който тези деца преживяват света, как по-добре да се общува с тях и как да се отговаря на нуждите им.
Колкото повече знаете за вашето дете, толкова по-лесно ще бъде да установите кой е най-добрият начин да общувате с него.
 Бъдете гъвкави! Свикнали сме да вършим нещата по определен начин и се разстройваме, объркваме или разочароваме, ако това, което правим, не води до резултатите, които сме очаквали. "Невъзможно" е нещо, което все още не е постигнато и единственото, за което можем да бъдем сигурни, е, че ако това, което сме направили, не дава резултат, то трябва да опитаме нещо различно.
 Наслаждавайте се на моментите. Не се фокусирайте върху лошото. Имате възможност да изместите фокуса и да се насладите на малките победи, които ще започнат да се акумулират. Това ще ви позволи да погледнете на живота като цяло по един доста позитивен начин.
 Разрешете си да се чувствате по-добре и по-щастливи, отколкото мислите, че можете да бъдете, и ще бъдете.Image: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 11:00 от russev