Полезни свойства и интересни факти

Морковите трябва да се приемат като златна мина на естествени витамини и хранителни вещества. Сред другите сурови зеленчукови сокове сокът от моркови е абсолютен лидер в контекста на разнообразието на своите терапевтични ефекти, съдържанието на полезни елементи, както и съвместимост с други сокове или храни.

Морковите са наречени женшен на бедния човек, тъй като съдържат повече от 490 фитохимикали (фитонутриенти).

Няма друг зеленчук, който да съдържа толкова бета-каротин, колкото морковите. В нашето тяло той се превръща във витамин А, който съдейства за подобряване на зрението, функционирането на имунната система, предпазва клетките от свободните радикали, укрепва костите и зъбите и др.

Глутатионът (GSH) - друг естествен антиоксидант, е важен за кръвното налягане. Той подобрява детоксикацията на черния дроб, като се свързва с токсините и неутрализира вредното им въздействие.

Морковите съдържат калций, калий, витамин B и C. Калцият помага за предотвратяване стесняването на кръвоносните съдове; калият подобрява пулса; витамин В подобрява обмяната на веществата, а витамин С предпазва клетките от свободните радикали и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Съединенията, съдържащи се в сока от моркови, имат антисептични и антибактериални свойства. Ето защо малко количество сок от моркови може да бъде ефективен начин за лечение на рани и ухапвания от насекоми. Той ще донесе облекчение и ще предотврати появата на оток.

Зрение

Морковите са важни за зрението. Дефицитът на вит. А може да доведе до нощна слепота. След като бета-каротинът се превърне във витамин А в черния дроб, той стига и до ретината, където се превръща в родопсин - лилав пигмент, необходим за нощното виждане. Освен това, бета-каротинът е мощен антиоксидант, който допринася за осигуряване на защита срещу макулна дегенерация и развитие на старческа катаракта - водеща причина за слепота в напреднала възраст.

Нарушения в храносмилането

Хрупането на моркови увеличава производството на слюнка и ускорява храносмилането. Редовната им консумация предотвратява образуването на стомашна язва.
 Сокът от сурови моркови е полезен за нормализиране функциите на храносмилателната система. Той е ефективно средство при заболявания като чревни колики, колит, пептична язва и диспепсия.

При възпалени уши, нос и гърло

Сокът от моркови е много ефективен за разнасянето на натрупаната в ушите, носа и гърлото слуз, на храчки в гърдите и помага при синузит.

Запек

Морковеният сок, съчетан със сок от спанак и малко лимонов сок, е много ефективен при лечение на запек и за прочистване на червата. На 250 мл сок от моркови се добавят 50 мл сок от спанак.

Диария

Морковената супа (Моро) е ефективен натурален лек при диария. Освен че предпазва от дехидратация, тя снабдява организма с натрий, калий, фосфор, калций, сяра и магнезий. Супата е добър източник на пектин, успокоява възпалените черва, спира растежа на вредните бактерии и предпазва от повръщане. Особено полезна е при децата.

Острици

Морковите са ценен лек за премахването на глисти. По една малка чаша сок от моркови, приемана всяка сутрин на гладно в продължение на седмица, ще изчисти бързо остриците от червата на детето.

Фертилитет

Традиционните култури инстинктивно избирали за жените, които искали да заченат, храни с високо съдържание на чист, натурален витамин А.

Редовната консумация на сок от моркови може да подхрани тялото и да подпомогне плодовитостта.

 • Подобряване на цервикалната слуз

  Консумацията на голямо количество бейби моркови спомага за образуването на цервикална слуз. Бейби морковите са силно алкални, което помага на "враждебната" цервикална слуз да стане "по-гостоприемна" към сперматозоидите.
  Една от най-добрите комбинации, които са доказали своята ефективност при проблеми с цервикалната слуз, е увеличен прием на вода, консумация на много бейби моркови и прием на масло от вечерна иглика.

 • Мъжки фертилитет

  Морковите могат да увеличат броя на сперматозоидите, а семената на морковите помагат за насърчаване на женския фертилитет.

 • Фоликули

  Витамин А спомага за правилното развитие на фоликулите. При недостига му те не зреят правилно.


  Бременност

  Морковите са богати на витамини А и В. Те са полезни при метеоризъм, който е често срещан проблем в началото на бременността. Консумирайте ги сурови или леко задушени.

  Витамин А, приеман в големи дози като хранителна добавка, е доказано, че има потенциално отрицателно въздействие върху развитието на плода. От друга страна, морковите и другите зеленчуци не съдържат вит. А, а каротин. Каротинът е провитамин А и се превръща във вит. А в тялото само при нужда. Няма риск от предозиране, когато консумирате богати на витамин А храни, защото тялото регулира преобразуването на каротина във витамина.
  Консумирането на сок от моркови редовно по време на бременност, особено през последното тримесечие, ще намали риска от жълтеница при бебето.


   Задържане на вода

   Сокът от моркови е диуретик и спомага за премахване на излишните течности от тялото през менструалния цикъл и при бременност.

  Сокът от моркови е изключително полезен за бременни и малки деца.
  Витамините А и Е са много важни за нормалното развитие на плода.


  Кърмене

  Сокът от моркови спомага за повишаване качеството и количеството на кърмата.
  При по-големи деца сокът от моркови може да се смесва с портокалов или лимонов сок. Той спомага за здравословен сън, доставя на детето всички полезни микроелементи и хранителни вещества, подобрява апетита и намалява риска от настинка или грип.

  Помнете, че две чаши пресен сок от моркови могат да подобрят цялостното здраве на вас и семейството ви.
  Дори половин чаша сок от моркови ще ви снабди с по-голяма част от препоръчаната дневна доза бета-каротин.


  Каротеноиди и кръвна захар

  Приемът на богати на каротиноиди храни може да бъде от полза за регулиране нивото на кръвната захар. Изследванията показват, че физиологичните му нива могат да бъдат обратнопропорционално свързани с инсулиновата резистентност и високите нива на кръвна захар.

  Ако имате диабет или сте изложени на риск за развитие на това състояние, трябва да се консултирате с лекар преди приемане на богати на каротиноиди храни!

  Съхранявайте морковите в най-студената част на хладилника, увити в хартия. Това ще намали конденза. За да се запази свежестта им, трябва да се сведе до минимум количеството влага, което губят.
  Морковите трябва да се съхраняват далече от ябълки, круши, картофи и други плодове и зеленчуци, които произвеждат етиленов газ, за да не станат горчиви.

  Ако закупите моркови, чиито върхове са зелени, трябва да ги отрежете, преди да ги сложите на съхранение в хладилника. Ако не го направите, те ще извличат влагата от корените и витамините от морковите.


  Няколко интересни факти за морковите

  1. Дивите зайци не ядат моркови. Това е само в анимациите.
  2. Три моркова дават достатъчно енергия, за да се извървят 5 км.
  3. Най-разпространени са оранжевите моркови, но съществуват бели, лилави, жълти и червени.
  4. Най-дългият морков, регистриран някога, е с дължина 5,4 метра.
  5. Днес ние ядем морковите като храна, но първоначално те са били отглеждани като лекарство.
  6. 9 моркова съдържат толкова калций, колкото има в една чаша мляко.  Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 19:00 от Редактор*