10 съвета за безопасност, които всеки родител трябва да знае

Синдромът на внезапната детска смърт е фатален изход при малкото дете във възрастта между 1 месец и 1 година, който възниква внезапно, без предхождащи болестни прояви и при видимо добро здраве.
 Пикът на СВДС е между втория и четвъртия месец и спада рязко след шестия месец. 90% от смъртните случаи при бебетата са преди да навършат шест месеца.


 Лекарите не знаят точната причина за появата му, но е преобладаващо схващането, че кърмачетата, починали вследствие на СВДС, са имали аномалии в мозъчния ствол, който контролира дишането, сърдечния пулс, кръвното налягане и събуждането.

Бебетата, които умират в съня си без видима причина, често имат малки дефекти в мозъчните зони, регулиращи дишането, сърдечната честота и бодърстването.
 Установено е, че клетките в мозъчната област, наречена медула (контролираща дишането, цикъла сън-бодърстване и други жизнени функции), при бебета със синдром на внезапна детска смърт е значително по-малко чувствителна към серотонин.
 Ако бебето е предразположено към СВДС и се постави в креватчето в позиция, която може да доведе до задушаване (например по корем), това може да предизвика внезапна смърт.
 Тъй като няма как да се знае кое дете е предразположено и кое не, много важно е всички кърмачета да се поставят да спят по гръб. Някои родители се притесняват от повръщане и задавяне на бебето в съня му, но е установено, че няма място за притеснение. Здравите кърмачета автоматично ще преглътнат, ще се закашлят или завъртят главата си, когато връщат мляко или повърнат. Няма увеличение на случаите на смърт от задавяне, дължащо се на спане по гръб.


Съществуват редица превантивни мерки, които могат да намалят риска от СВДС:Кърмене: Кърмата намалява риска от синдрома на внезапната детска смърт.Спане по гръб: Най-важната предпазна мярка е да поставяте бебето по гръб, когато спи. Избягвайте да го слагате на една страна без специална подпираща възглавница, защото може до доведе до случайното обръщане на бебето по корем. Родителите често изразяват загриженост, че когато детето им порасне достатъчно, то може да се преобърне само. На възраст около четири месеца или повече, рискът от СВДС значително намалява, тъй като бебето е достатъчно силно, за да се обърне и повдигне главата си.


 Твърдият матрак е за предпочитане: Винаги поставяйте бебето да спи на твърд матрак или твърда повърхност и избягвайте меките възглавници и одеяла, които могат да доведат до задушаване.


 Не повивайте бебето: Колкото и сладко да изглежда повито, избягвайте да го правите. Вместо това, облечете детето с леки и удобни дрехи. Стаята на бебето трябва да е с комфортна температура и кърмачето не трябва да бъде горещо на допир.


 Избягвайте обиколниците: Те са измислени, за да попречат на бебетата да се удрят и заклещват ръчичките и крачетата в прелките на леглото. Макар че са красиви и удобни, изследванията споменават за възможен риск, свързан с употребата им. След четиримесечна възраст, когато бебетата умеят да се преобръщат, обиколниците могат да предизвикат задушаване. Така че, ако наистина искате да ги използвате, то нека е само в първите няколко месеца и ги махнете от креватчето, когато вашето дете стане на четири месеца. Също така, веднъж щом бебето започне да се преобръща, не оставяйте в леглото му никакви плюшени играчки или възглавници.


 Не пушете: Майчиното тютюнопушене по време на бременност, както и пасивното пушене след като бебето се роди, са рискови фактори за СВДС.Избягвайте съвместното спане: Дори да обожавате да гушкате бебето си и да сте близо до него, съвместното спане носи риск от случайно задушаване, заради преобръщане на бебето или покриването му с одеяло или възглавница. Вместо това може да го оставите да спи в собственото му легло, което сте сложили близо до вашето. Спането в близост до родителите може да намали риска от СВДС.Помислете за употреба на залъгалка: Някои проучвания показват, че биберонът има защитен ефект срещу Синдрома - смученето на залъгалка държи детето в по-възбудено състояние, като по този начин се намалява рискът от СВДС. Не се препоръчва въвеждането му единствено с тази цел, но ако бебето вече го използва, той може да бъде от допълнителна полза.


 Избягвайте продължителния престой на бебето в кошница за кола или шезлонг заради ъгъла на главата и шията, защото може да доведе до задушаване.