Митове и истини

За никого не е тайна, че здравата чревна микрофлора е залог за доброто самочувствие и добрия външен вид. Но около проблема с дисбактериозата на червата все още се водят битки. Според някои лекари тя е измислена от загрижени за самочувствието си дилетанти, а други са уверени, че с това неразположение е запознато до 90% от населението на планетата. Става въпрос за митовете, които изобилно се множат около тази тема. Да разгледаме петте най-разпространени:

Мит 1: Привържениците на правилното хранене считат, че лесно могат да се справят с дисбактериозата с помощта на определена диета.

Широка гама от храни може да допринесе за възстановяването на нормалната чревна флора. Най-голяма роля играят киселомлечните продукти, особено обогатените с бифидобактерии кисели млека. На второ място е растителната храна, богата на олигозахариди - магданоз, артишок и цикория. Тя също способства за по-бързото нарастване на полезните бактерии в червата. Но проблемът е там, че за да възстановите баланса между "добрите" бактерии и патогенната микрофлора, на ден трябва да изяждате най-малко половин килограм натурално кисело мляко. А що се отнася до дълго действащите продукти, тяхното количество може да достигне десетки килограми. На практика се получава така, че в съвременните условия диетата с пресни зеленчуци, плодове и други храни, които подпомагат работата на червата, може да бъде само спомагателна мярка при коригиране на дисбактериозата.

Мит 2: Много хора са убедени, че дисбактериозата представлява само хранително разстройство, изразено чрез диария, подут корем и дискомфорт в червата.

Но нещата не са така прости. Сред симптомите спадат и проблемите с добрия външен вид, които се изразяват под формата на кожни обриви, лош тен, разслояващи се, чупещи се нокти и безжизнени, късащи се коси. Тогава жените обикновено се нахвърлят на витамините и минералните добавки. Но за жалост, в тези случаи ефектът от тях е малък или никакъв. Проблемът се състои в това, че нарушаването на чревната микрофлора е свързано с множество процеси - нарушава се синтезът и усвояването на полезните вещества, развива се авитаминоза, интоксикация на организма, понижава се имунитетът и др. С две думи, бактериалният дисбаланс е проблем не само за здравето, но и за добрия външен вид. Само чрез отстраняването на проблема можете да разрешите напълно и този неприятен козметичен дефект.

Мит 3: Дисбактериозата се лекува симптоматично.

В аптеките има изобилие от средства против всеки един симптом, свързан с дисбактериозата на червата - против диария, гадене и повръщане, образуване на газове и т. н. Всяко от тях е наистина ефикасно във всеки конкретен случай. Но когато става въпрос не за еднократно неразположение, а за дисбактериоза на червата, те дават само временно облекчение, след което проблемът се възвръща с пълна сила. И това продължава до момента, в който не бъде отстранена причината, а именно - да се възстанови бактериалният баланс в червата.

Мит 4: Много хора считат, че действието на лекарствените средства, които възстановяват чревната флора, трябва да бъде мигновено.

Но това не е така. Според многобройните научни изследвания е доказано, че за нормализиране на бактериалния баланс в червата са нужни не по-малко от 7-10 дни, а понякога и повече. Толкова време е нужно не само за заселване на полезните бактерии във всички части на чревния тракт, но и за увеличаването на тяхната популация.

Мит 5: Счита се, че една от основните причини за възникване на дисбактериоза е приемът на силнодействащи лекарства, в това число и антибиотици.

А това не винаги е така. Вярно е, че антибиотиците, заедно с патогенните микроорганизми, унищожават и полезните, които са нужни за нормалната работа на храносмилателната система. Но и тук има изключения. Ако човек има силен имунитет, не може да развие дисбактериоза заради прием на антибиотици. Освен това, специалистите отдавна препоръчват заедно със силнодействащите лекарства да се приемат и комплекси от полезни бактерии, устойчиви на антибиотиците. Те са предназначени да защитят нормалната микрофлора и да предотвратят развитието на дисбактериоза на червата.


Споровете относно това заболяване могат да се водят до безкрайност. Но самият факт, че те съществуват, за пореден път доказва актуалността на този проблем за всеки съвременен човек.Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 18:50 от Редактор*