Как да се грижим за мазната коса в домашни условия

За някои е достатъчно да мият косата си веднъж седмично, а на други се налага да правят това ежедневно, особено през зимата, когато косата бързо се омазнява под шапката. А чистата коса е важно условие за добрия ни външен вид. Трудно е да изглеждаме добре, ако тя бързо се замърсява и придобива мърляв вид. Освен това мазната коса не държи обем и е трудно да бъде оформена в красива прическа.


Избор на подходящ шампоан

Грижата за мазната коса започва още с избора на шампоан. А това никак не е лесно. Както добре е известно, шампоаните за мазни коси изсушават кожата на главата и косата. Затова не са подходящи за дългокосите жени с омазнени корени и сухи краища. Те още повече ще изсушат косъма и вместо един проблем (мазни корени), вие ще се сдобиете и с втори (сухи краища).

Друг недостатък на шампоаните за мазни коси е този, че те не са подходящи за ежедневно миене. В този случай е за предпочитане да изберете такъв за ежедневна употреба, защото той няма да изсуши кожата на главата и косата.

Трудно е да се избере подходящият продукт, когато отвсякъде ни заливат реклами на какви ли не видове шампоани - и за сухи краища, и за мазни корени, и против пърхот, и за боядисани коси, и т. н. Но стилистите съветват да не се доверяваме сляпо на рекламите, а да намерим най-подходящия за нашата коса шампоан по стария "метод на пробата и грешката". Затова е безсмислено да се нахвърляте на големите опаковки, защото ще бъде жалко да ги изхвърлите пълни, ако съдържанието вътре не отговаря на вашите очаквания.

Как да мием правилно косата

След избора на шампоан можете да пристъпите към измиването на косата. Добре е час преди това да нанесете на главата си маска, която да ви помогне да се справите с излишната мазнина. Подходящи съставки за тази цел са: кисело мляко, сок от алое, сок от лук и рициново масло в пропорция 1:1, сок от моркови. (Бъдете внимателни със сока от моркови, защото може да придаде риж оттенък на светлите коси.)

Шампоанът се нанася в корените на косата, следва леко масажиране. Ако краищата на косата ви са сухи, няма нужда да нанасяте шампоан върху тях. Те ще се измият от пяната, която се образува при масажирането на корените. По този начин ще отмиете мазнината, образувана в тях, без да травмирате останалата част на косъма.

Друг вариант е да нанесете върху косата си вече разпенен във вода шампоан. Така той по-добре ще се разпредели върху косъма и ще отмие всички замърсявания.

Отмийте грижливо шампоана от косата. За да изглежда тя добре за по-дълго време, след измиването е добре да я изплакнете с преварена вода, която сте приготвили предварително. За омекотяване на твърдата вода можете да използвате сода бикарбонат.

Грижи за мазните коси в домашни условия

След измиването на косата се пристъпва към нейното изсушаване. Както и за всички останали типове коса, така и за мазната, най-добрият начин е да се остави да изсъхне на стайна температура. Сешоарът изсушава всеки тип коса. Оставяйте я да изсъхне самостоятелно.

Ако все пак не можете да се справите без сешоар, постарайте се да го използвате след като косата ви е почти изсъхнала. Това по-малко ще я травмира. Използвайте хладната струя.

Колкото по-малко косата се допира до кожата на главата, толкова по-дълго време ще се съхрани чиста и красива. За целта можете да и придадете обем с помощта на къдрене, сешоар, тупиране, да фиксирате с пяна, гел и др. козметични продукти.

Боядисването и студеното къдрене, които по принцип са вредни за косата, в този случай могат даже да се окажат полезни. Тези процедури леко я изсушават и по този начин се отразяват благоприятно на мазната коса. Но не прекалявайте! Не забравяйте, че всичко хубаво трябва да бъде с мярка.

За да се погрижите по-добре за мазната коса, можете да използвате специални маски, които могат да се направят и в домашни условия:

Хлебна маска: За нея ще са ви нужни 100-200 г от средата на черен хляб и малко хладка, предварително преварена вода.

Залейте хлебната среда с водата и я оставете да престои 1 час. След това разбъркайте, докато се образува кашица. Нанесете я на кожата на главата и я оставете за половин час. След това я отмийте с топла вода.

Маска с кисело мляко: Смесете 150 мл кисело мляко с 1 супена лъжица суха горчица, добавете 1 жълтък, 1 чаена лъжичка мед и малко бадемово (или рициново) масло. Получената смес нанесете върху корените и покрийте косата с шапка за баня. След половин час измийте косата с топла вода и шампоан.

Освен маски, за мазните коси са много полезни и билковите отвари. Подходящите билки са коприва, бял равнец, живовлек, подбел, липов цвят.Не забравяйте, че една от причините за омазняването на кожата на главата може да бъде употребата на мазни храни. Затова, преди да пристъпите към козметичните средства, не е зле да преразгледате първо менюто си.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 17:51 от Редактор*