Полезни съвети за нежния пол

"Жена с пари е като луд с картечница", твърдят мъжете и смятат, че колкото и пари да предоставиш на една жена, тя ще ги похарчи до стотинка.

Словосъчетанието "мъж и пари" се асоциира с действията: изкарва, умножава, влага, а "жена и пари" – с получава, харчи и много рядко – спестява.

За мъжете парите означават власт и статус, за жените – безопасност и комфорт. Въпросът на Остап Бендер: "Защо са Ви толкова пари, Киса? Та вие нямате фантазия..." все още е в сила за повечето жени, получили много пари – въображението им се изчерпва в две точки: харчене и спестяване. Спестяванията отново биват похарчени, но на по-късен етап.

Дори тогава, когато жената сама заработва парите си, в повечето случаи тя ги влага в себе си, допълвайки и подчертавайки онова, което природата ѝ е дала и нищо повече, сякаш се страхува, че ако предприеме стъпки в посока инвестиции, ще нагази в територията на мъжете.

Ако искат да са финансово независими, жените трябва да се научат да боравят с парите.


Какви грешки могат да допуснат по пътя към постигането на тази цел и как да ги избегнат?

 • Стереотипите

  И сами можете да се досетите, че са от рода на: "Мъжете печелят пари и влияние, а жените са в кухнята – боси и бременни"... Може би нещата вече не са толкова зле, но и в днешно време преобладаващото мнение е, че управлението на семейните инвестиции не е работа за жени. Това не е така. Живеем в 21 век, вземете нещата в свои ръце. Щом работите и имате доходи, трябва да се научите да организирате финансите си.

 • В очакване на принца

  Много от младите жени възприемат работата като временно явление. Не се стараят да са добри в нея, не учат, не повишават квалификацията си и харчат цялата си заплата за дрехи и козметика, очаквайки принца, на когото ще родят дете и който ще обезпечи живота им по-нататък. Към същата категория могат да се отнесат и студентките, които са в университета само заради средата, в която да открият "подходящия". Но принцовете са твърде малко, а и все по-често погледът им се спира на успелите жени, а не на секретарките им.

 • Съжителство без обсъждане на финансовите въпроси

  От 01.10.2009 г., с влизането в сила на новия Семеен кодекс, бе уредена правната сила на брачните договори. Но колко български семейства имат такива? Все още разговорите за пари се водят с чувство на неудобство и много често разведената жена остава без никакви средства за съществуване, защото няма необходимите квалификация и опит, за да си намери работа. А ги няма, защото в семейството е постигната договореност, че тя ще се грижи за децата и домакинството, а той – за финансовата обезпеченост. Положението е удовлетворително и за двете страни, но само до момента, в който настъпи разрив в отношенията.

 • Неосведоменост за финансовото си положение

  Знаете ли какво е салдото по сметката ви? А какъв е лихвеният процент по нея? А по кредитната ви карта? Колко струва личното ви движимо и недвижимо имущество? А семейното? Ако не можете да отговорите на нито един от тези въпроси, значи не сте готови да се разпореждате (адекватно) с паричните си средства.

 • "Аз не ги разбирам тези неща..."

  Има стотици книги и сайтове, от които можете да черпите информация за инвестирането. Опознайте света на парите, не се страхувайте от него, той е устроен много по-просто, отколкото ви се струва. Овладеете ли тези знания, ще направите крачка напред към финансовата си независимост.

 • Спестявания вместо инвестиции

  Парите трябва да се влагат, а не да се спестяват. Те трябва да работят за вас, а не за банките, топейки се от инфлацията. Дори в условията на финансова и икономическа криза можете да търгувате на борсата, при това без да напускате дома си! Всеки месец отделяйте фиксирана сума от заплатата си, с която да увеличавате първоначалния капитал. Първата чернокожа милионерка Сара Уокър е започнала с вложения от няколко цента, а днес има пощенски марки с лика ѝ.

 • Безумното пазаруване

  На жените е присъщо да правят импулсивни покупки, от които на следващия ден се срамуват. Ако мъжът отиде да си купи риза, той ще се върне от магазина само с риза. Докато жената ще добави към нея (поредните) фишу, колан и дори сако!, които ще сложи само веднъж или два пъти. Голяма част от женския гардероб е купен под влиянието на емоции, заради скука или просто за повдигане на настроението. Наложете си финансова дисциплина и не пристъпвайте извън рамките на разумен бюджет, определен за дрехи, обувки или козметика.

 • Играта

  Мъжете играят заради победата, а жените – заради участието. Но бизнесът не е олимпиада и за да успеете, трябва да сте настроени за победа. Мислете за себе си като за успяла жена, насочете енергията си в тази посока и резултатите няма да закъснеят.

 • Страхът от независимост

  Струва ви се, че всички успели и независими жени, които познавате, са самотни? Едва ли е така. Финансовата свобода с нищо няма да накърни вашата женственост и привлекателност и ще ви позволи да водите живот, независим от чуждо парично благоразположение, пък било то и на човека, когото обичате.

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 18:50 от Редактор*