Грешките на жената в семейството

Най-ефикасната профилактика на развода e тази, която се прави в "букетния" период, казват мъдрите хора. Но даже и ако сте жена със завиден семеен стаж, куп деца и кредити, пак не е късно за промяна.

Нека разгледаме най-болезнените точки и най-опасните грешки на жената в семейния живот.


1. Не превръщайте мъжа си в приятелка

Да демонстрирате в цялата му "прелест" целулита, който сте получили след раждането, невинно цупейки устни - това е много погрешна стратегия по пътя на любовта. Вярвате ли, че любимият ви ще оцени чак такава искреност? Той едва ли е забелязал тази нова придобивка до момента на вашата самопрезентация. Каквото и да сте очаквали да чуете, малко вероятно е да дочакате нещо друго, освен дрънкане на глупости или несвързано мучене. Даже и мъжът ви да се впусне самоотвержено с предани очи да ви убеждава, че "портокаловата кожа" изглежда много привлекателно и екзотично, това не трябва да ви заблуждава. Към тази ситуация той ще се отнесе с голямо внимание. Ще осъзнае ясно целия трагизъм на положението и ще разбере, че цената на искреността му е да му устроите вселенски скандал, да бъде подложен на изтощителните ви вопли, а това за мъжа е по-страшно и от ядрена война. Той се опасява, че ще му причините тежки телесни повреди, че ще изсипете върху него лавина от красноречиви епитети, които ще унищожат и последните остатъци от мъжкото му его, и че даже може да вкарате в боя тежката артилерия - да го лишите от секс. Поне така разсъждава средностатистическият мъж. А мъжете, както добре знаем, са чуждоземни създания със собствена логика и разум. Нашите светове не се пресичат, те съществуват паралелно.

Когато се опитваме да опознаем мъжа - потенциалния обект на нашата страст, ние се ръководим изключително от нашата женска логика, забравяйки, че мъжете са стратези, които мислят с няколко хода напред – както на бойното поле.

Затова да помислим: кое е по-безопасното? Със завидна упоритост да не признаем очевидния факт за нашето несъвършенство в продължение на 2 минути или години наред да разнищваме чистосърдечно истината с всичките ѝ последствия?

2. Мъжът и неговите приятели.

Ако любимият ви е поканил у вас приятели, за да гледат мач и да пият бира, едва ли ще се зарадва, ако по време на решаващите дузпи грациозно преплувате пред екрана с кофа в ръка и го помолите нежно: "Зайченце-Байченце, моля те, изхвърли боклука!". Приятелите му са добри и сърдечни хора, можете да сте сигурни, че от този ден нататък прякорът му в компанията ще бъде "Зайченце-Байченце". Той може и да изхвърли боклука, но новия прякор никога няма да ви прости.

3. Свети Валентин, 8 март и другите празници

Ако случайно мъжът ви попита какъв подарък желаете по случай наближаващия празник, никога не му отговаряйте: "Миличък, подаръкът не е най-важно, по-важно е вниманието!", като при това многозначително потупате пръста си, на който очаквате скоро да засияе скъп пръстен. Така рискът да получите скъп тиган освен стандартния букет е особено голям.

Пазете мъжете! При грамотна експлоатация ползата от тях е много по-голяма, даже повече от домашния хамстер. Запомнете - те не разбират от намеци. Ако искате да избегнете развода, говорете направо. Икономисайте вашите нерви и неговите пари. Няма нужда да му устройвате грандиозни скандали и да му натяквате цял живот за "безценния" подарък. Просто му кажете какво бихте желали да получите за празника, нищо повече.

4. Свекървата

Свекървите обичат да пристигат внезапно и неочаквано, също като варицелата при децата. Просто така, за поредната непланирана "проверка".

Ако поддържате с вашето "съкровище" приятелски отношения, може би тук не се крие никакъв проблем. А ако не? Ако хапливите реплики на "мамчето" ви лишават от дар слово, а нощем ви тормози актуалният въпрос: съществуват ли наистина чудовища, или са просто мит? Ако се разгаря истинска война за лидерството в кухнята?

Да погледнем на проблема от друга гледна точка. Свекървата дрънчи във вашата кухня със своите тенджери? Отлично! Значи пести времето ви и предпазва маникюра ви. Помислете дали не си заслужава да сключите мир, снизходително обезоръжавайки я с очарователна усмивка?

Раните, получени по време на словесните престрелки, заздравяват дълго и оставят дълбоки белези. Затова, за да избегнете главната грешка на жената в отношенията ѝ с мъжа, трябва да предприемете курс на сближаване или по-добре - на сътрудничество. Направете вие първата крачка. Тя ще го оцени.

Но бъдете искрена, без подлизурство и ласкателство. По-добре е да се обръщате към нея по име, установявайки приятелски отношения, отколкото да съскате през зъби "майко", криейки бомба зад гърба си. Безсмислено е, искрите от фитила се забелязват отдалече.

Ако не сте готови да си водите записки как трябва да възпитавате собственото си дете, не се измъчвайте. Кажете ѝ го направо, но тактично, без упреци.

Тя също е била млада снаха. Вие също някога ще станете свекърва. Ето една тема за разговор. Понякога е полезно да размените ролите и да погледнете на себе си отстрани. Много неща ще се изяснят сами.

Не забравяйте, че във войната помежду ви има само една жертва и това е вашият мъж. Затова се стремете да установите отношения на невмешателство. Мирът е най-великото благо на света!

5. Прошка или раздяла

Ревността е най-безпощадният убиец на брака, отровата, която разяжда отношенията постепенно, но надеждно и безвъзвратно.

Дозираната и прикрита ревност може да бъде катализатор в любовта, да поддържа тонуса на чувствата, да стимулира отношенията, да ги предпази от синдрома на привикването.

Затова, за да избегнете развода, понякога е нужно да сте готови на компромиси. Стига нещата да не излязат извън нормалните релси, разбира се.

6. Мъжът и неговите недостатъци

Това е ужасно! Той мляска на масата, хърка като орангутан, грижливо сритва чорапите си под дивана (за да не можете да ги намерите), не затваря добре пастата за зъби, не сваля капака на тоалетната... Може да се изброява безкрайно. И естествено, за всичко е виновна майка му, защото не го е възпитала правилно!

И все пак, нека да помислим - нима има хора без недостатъци? Вместо да се ядосвате, действайте!

Любимият ви не се отличава с особена чистоплътност? Нищо по-просто от това. Вкарайте го решително в банята и лично го изкъпете. Лъснете го до блясък, парфюмирайте го с любимия ви аромат. След това си го миришете със здраве или се впуснете в разгонване на нахалниците, които ще започнат да му се лепят.

Не искате? Е, тогава го оставете на мира и спете с противогаз. Той ще оцени вашата жертвоготовност.

7. Поливайте редовно цветето на любовта

Любовта е крехко цвете, което ще цъфти буйно само под вашите ласкави грижи. Тя повяхва от дефицита на нежни думи. Подхранвайте чувствата си - чрез жестове, усмивки, подаръци без повод - и резултатът ще ви зарадва. В изкуството на щастливия брак няма дреболии - всеки жест и дума са от особена важност.

Забелязали сте, че с годините общуването ви се е променило. Съвместният живот нанася своите корективи. Милото гугукане на влюбените гълъбчета плавно преминава на нивото на деловите разговори.

Може ли това да се предотврати? Естествено. Ако досега не сте имали проблеми с комуникацията, значи, всичко може да се поправи. Всеки човек е режисьор на собствената си съдба и е напълно по силите му да промени, да препише сценария на ежедневното си общуване със своята половинка. Разнообразявайте репликите си с топли думи. Нека даже и най-обикновената фраза да зазвучи различно, да се изпълни с любовта ви.

8. "Тихо, казах!" или "тихо казах"

Патриархатът все още не е отменен. И колкото и да ви е чудно, едва ли има мъж, който да си мечтае да бъде "под чехъл". Ако и вашият е един от тях, ще се наложи по-често да демонстрирате своето уважение към него. При всеки удобен случай подчертавайте, че мнението му е важно за вас, че се съобразявате с него, че той е главата на семейството (даже и това изобщо да не отговаря на истината). Той ще ви бъде благодарен за това.

Мъжът по природа е лидер, а това означава, че му е изключително приятно да чувства своята значимост и първенство. Такова отношение понякога притежава хипнотични свойства - то отлично стимулира и мотивира даже най-големия ленивец. Дори да се нуждае постоянно от вашите напътствия, прошепнати на ухо, това няма да му попречи да се изяви като инициативен и действен мъж.

9. Изкуството да се караме

Как да се караме така, че конфликтът да не прерасне в развод и да провали брака ни? Във всяко семейство конфликтите са нежелани, но неизбежни. Различни характери, темпераменти, различни майки с техните възпитателни възгледи и като резултат имаме разминаване в мирогледа. А и половете ни са различни в крайна сметка. Как да се научим да спорим правилно?

Ако конфликтът с мъжа е неизбежен:

- Можете да спретнете грандиозен скандал. Да чупите съдове, да тряскате врати, да го замерите с нещо внушително, виейки артистично с цяло гърло. Съседите ви ще бъдат щастливи.

- Можете също така да нацупите изразително устни и да пролеете една-две сълзи мълчаливо. Нека целият свят замре, докато ТОЙ се досети защо любимата му въздиша толкова жално и многозначително.

- А има и алтернатива - да подтикнете мъжа си към конструктивен диалог. Обсъдете проблема, без да засягате личностните си качества, говорете само за своите чувства. Не обвинявайте, не унижавайте, не манипулирайте. Неговото Его е мазол, който никога и при никакви обстоятелства не трябва да бъде настъпван. Стига, естествено, да целите дълги години семейно щастие.

Златното правило е - не си лягайте скарани.

Ако е нужно, помолете за прошка. Психолозите са единодушни - само увереният в себе си човек, с адекватна самооценка, може да признае своите грешки. Не затъвайте в своите комплекси, ниско самочувствие или лошо възпитание. Научете се да прощавате. Мъстта и злопаметността са път към саморазрушението.И накрая - най-важното: обичайте се!

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:50 от Редактор*