Съвети за правилна интимна хигиена

Много жени мислят, че познават добре своето тялото и могат да се грижат за него. Вероятно са прави, но някои навици, засягащи интимната хигиена, посещенията при гинеколога или (не)използването на контрацептиви, могат да се окажат не съвсем безвредни и да повлияят на здравето, на сексуалния живот или на риска от онкологично заболяване.


При инфекции на влагалището не прилагайте самолечение

Когато усетят някакъв дискомфорт или сърбежи в интимната зона, повечето жени предполагат, че причината е в заразяване с гъбички и започват да се лекуват сами. Наистина, това е една от трите най-разпространени инфекции и 75% от жените поне веднъж в живота си са страдали от нея. Другите са бактериална вагиноза и трихомониаза, като и двете предизвикват симптоми, подобни на кандидозата. Не си мислете, че можете да предприемете самолечение, само защото сте убедени, че това са гъбички, т.е. вече сте боледували и отлично разпознавате признаците. Дори в такъв случай трябва да посетите гинеколога си, за да сте абсолютно сигурни, защото бактериалната вагиноза и трихомониазата не са никак безобидни и могат да предизвикат възпаления, водещи до безплодие.

За интимната си хигиена не използвайте обикновен сапун

Киселинно-алкалният баланс на нашата кожа, или нейното рН, е 5,5, докато на влагалището е 3,3. Средата му е киселинна, тя убива микробите и улеснява сперматозоидите по пътя им към яйцеклетката. Обикновеният душ гел нарушава баланса в посока алкалност, като по този начин средата става негостоприемна към сперматозоидите и благоприятна за развитието на млечница и вагинит.

Използвайте само специални средства за интимна хигиена. Те почистват, унищожават вредната флора и успокояват раздразнението на лигавиците, но не лекуват заболявания, предавани по полов път, затова, ако усещате парене и/или сърбеж, посетете гинеколога си!

Не пренебрегвайте тежкия менструален цикъл

Вероятно сте чели или чули, че с възрастта може да настъпи промяна в цикъла ви. Това е така - менструацията ви може да идва по-често или по-рядко, но съвсем не е задължително тя да стане обилна и болезнена. Ако изпитвате болка, ако имате прокървявания между две менструации или след полов акт, ако честотата на цикъла е през две-три седмици, непременно посетете гинеколога си. Силното кръвотечение може да бъде признак на миома, анемия или хормонални нарушения.

Не използвайте пудра

Използването на пудра в интимната зона като допълнителна хигиенна мярка може да повиши риска от развитието на рак на яйчниците с 30%. Дългата употреба може да удвои и дори утрои тази вероятност. Според лекарите трябва да прекратите тази практика, защото талкът може да проникне по половите пътища и да предизвика възпаление. Ако сте склонни към изпотяване в тази област, носете памучни бикини, избягвайте запарващите дрехи, а нощем спете без бельо.

Не използвайте твърде често ежедневни превръзки

Ако цикълът ви е нередовен или страдате от незадържане на урина, ежедневните превръзки ще ви помогнат да избегнете неловките ситуации. Но основата им затруднява проникването на въздуха и съхранява топлината и влагата, което създава условия за развитието на бактериални и гъбични инфекции. Освен това, постоянното триене може да предизвика раздразнение на кожата. Колкото по-дълго използвате превръзката, толкова ползата от нея е по-малка и толкова по-голяма е вероятността от възпаление. Сменяйте я през четири часа, не по-рядко. Търсете решение на проблемите си и не разчитайте постоянно на ежедневните превръзки. Въпреки името си, те не бива да се използват ден след ден, месеци наред.

Не избирайте бельото си само по красота

Удобното бельо е предпоставка за добро интимно здраве. Гинеколозите са против постоянното носене на прашки. Те изглеждат красиво и секси, но тъничката ивица плат отзад играе ролята на пътека за бактериите от ануса към влагалището. Плътно прилепналите бикини от синтетични материи прекъсват достъпа на въздух до кожата и нарушават кръвообращението. Бельото трябва да е от естествени материи, да попива влагата, да позволява на кожата да диша, като по този начин възпрепятства развитието на бактерии.

Не се отказвайте от контрацептивите през менопаузата

Ако ви обливат горещи вълни, не можете да си намерите място и менструацията ви не следва никакъв график, не се заблуждавайте, че вече не може да настъпи бременност, защото сте в менопауза. Повече от половината бременности на родилките, преминали 40-те години, са непланирани и неочаквани. Ако не желаете да рискувате, продължавайте да използвате контрацептиви в продължение на година след последната менструация.

Не забравяйте да посещавате гинеколога си

Според последните препоръки на American College of Obstetricians and Gynecologists жените над 30 години, които три пъти поред са получили отрицателни резултати на ПАП тест, могат да се явяват на профилактичен гинекологичен преглед веднъж на три години. В България периодичността на този преглед не е строго регламентирана, но заради вашето спокойствие е препоръчително да посещавате гинеколога си поне веднъж годишно, а ако попадате в рискова група - и по-често. При редовно наблюдение лекарят ви ще може да открие своевременно сериозните заболявания и да предложи лечение за тях, да ви консултира при избора на контрацептивни средства или по други въпроси, свързани с интимното ви здраве.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 18:47 от Редактор*