Как успешно да свалим килограми през студените месеци?

С настъпването на есента организмът ни се подготвя за зимата: ставаме по-пасивни и започваме да трупаме килограми - при някои 2, а при други 12. Подкожната мазнина е източник на енергия за тялото в случай на продължителни студове и ако това е било от жизнена необходимост за предците ни, в днешно време тези два допълнителни килограма носят само негативни емоции и водят до твърдото решение: "От утре - на диета!". Но трябва да сте наясно, че към зимните диети трябва да се отнасяте с повишено внимание.
Недостигът на витамини и хранителни вещества през зимните месеци може да окаже негативно влияние както на физическото, така и на психическото състояние на човека. Не е за пренебрегване и фактът, че мастната тъкан изработва хормона лептин, който участва в регулацията на апетита и телесната маса, на репродуктивните функции и дори на психичното здраве. Рязката загуба на тегло може да доведе до хормонален дисбаланс и непредсказуеми последици.


Има няколко правила за успешна зимна диета:
  • Действайте стъпка по стъпка. Не правете резки промени в храненето си, а го реформирайте постепенно.
  • Избягвайте гладуването, то е особено вредно през зимата. Вместо това опитайте да приемате по-малки порции, но по-често. Например допълнете трикратното хранене с две междинни закуски.
  • Следете количеството храна, което приемате. Не забравяйте, че трябва да ставате от масата с чувството, че сте все още гладни. Сигналът за ситост достига до мозъка 15-20 минути, след като стомахът вече е пълен. Затова диетолозите съветват да отделяме за хранене не по-малко от 30-40 минути, за да можем спокойно и бавно да дъвчем храната.
  • Опитайте се да се храните със свежи продукти, а не с консервирани. Консервираната храна съдържа много сол, която задържа течности в организма и възпрепятства извеждането на токсините.


И така, ако сте решили да свалите излишните килограми, разгледайте менюто си:
Супата е не просто източник на лесноусвоими белтъчини, а и начин да излъжете стомаха си. Тя запълва обема му, активизира специалните рецептори по стените му и те изпращат сигнал към мозъка. В резултат на това апетитът ви ще намалее и вие ще изядете от второто блюдо с 20-40% по-малко.

Второто блюдо обикновено е по-калорично. Гответе, както обикновено, но променете някои от съставките - вместо пълномаслено мляко, употребявайте обезмаслено, майонезата заменете с кисело мляко, сиренето - с извара, картофите задушавайте в олио, а не в масло. Подправяйте храната си - лютият пипер, например, активизира обмяната на веществата.

Монодиетите добиват все по-голяма популярност. Тайната им се състои в това, че няколко дни подред се яде един и същи продукт. В хода на тази диета организмът изпитва недостиг на въглехидрати, затова започва да изгаря собствените си мазнини, в следващите дни недостигът е от друго, като по този начин ресурсите на тялото ни стават по-мобилни и енергията се насочва там, където недостига. Така, хапвайки три дни риба, следващите три - ябълки, след това - бобови храни и т.н. , ние постепенно се избавяме от излишното тегло.

Пречистващите диети също имат последователи. Те отстраняват излишните килограми чрез ограничаване на постъпващите в тялото въглехидрати и мазнини, за сметка на увеличеното количество влакнини, витамини и минерали. Общата черта на стотиците такива диети е изобилието от плодови сокове и зеленчукови бульони. Има такива с кисело мляко и вода с мед. За да са ефективни, пречистващите диети трябва да се спазват строго и връщането към нормалния начин на хранене да се извърши постепенно.

Ако искате да се избавите бързо от натрупаните килограми (разбира се, не можете да очаквате да свалите 15 kg за месец), за вас са създадени експресните диети. Много от тях дават очевидни резултати само за седмица. Те имат и своите недостатъци: ограничението на храната е много строго, силно прилича на гладуване и затова не могат да се прилагат за дълъг период. След като приключат, изкушението е твърде голямо и излишните килограми много лесно се връщат. Те са подходящи за сваляне на 2-3-4 килограма по някакъв повод, но не и като продължителен режим на хранене.

Изброените диети имат физиологично обяснение, но има и такава, която се базира на психологията и подсъзнанието. Същността на цветната диета се заключава в употребата на храни с един и същи цвят. Така успокоявате вътрешните си противоречия, мислите ви стават хармонични, процесът на храносмилането протича максимално ефективно, организмът взема от храната само нужното, без да се претоварва. В резултат на това той оздравява, тялото отслабва и теглото става нормално. Когато в чинията има храни с различни цветове, те създават дисхармония, която се отразява на подсъзнанието. За постигането на мечтания резултат можете да се придържате към един цвят, който да променяте в зависимост от деня от седмицата:
Бяла диета: ориз, кокос, бяла ряпа, мляко, сирене, бял фасул, захар, бяло месо.
Виолетова диета: патладжан, червен лук, сини сливи, червено грозде.
Зелена диета: зеле, салата, зелен лук, спанак, киви, зелени ябълки, зелен чай.
Червена, жълта, оранжева диета можете да съставите сами, в зависимост от вкуса си.

След като решите на каква диета ще заложите, имайте предвид, че едно подсладено капучино с бита сметана може да провали всички положени усилия, защото съдържа до 500 ccal. Освен това кофеинът нарушава обмяната на мазнините, затова по-добре пийте чай. Той понижава нивото на стрес, успокоява, подпомага концентрацията на вниманието и гони депресията, която е основната причина за зимното преяждане.

Продуктите антидепресанти са от изключителна важност за успешната диета, тъй като недостатъчното слънчево греене забавя процесите в мозъка и ни обзема апатия, сънливост и работоспособността ни се понижава. За да поддържаме жизнения си тонус, ние подхранваме мозъка с въглехидрати: шоколад, баклава, баница... Така подпомагаме синтеза на серотонин, който подобрява настроението и не позволява на депресията да ни завладее. Но въглехидратите носят излишни килограми, които ни депресират и така кръгът се затваря. За да го прекъснем, трябва да заменим сладкишите от бяло брашно с пълнозърнест хляб, свежи и сушени плодове. А и въглехидратите не са единственият начин да бъде победена депресията. Рибата, яйцата, сиренето, орехите, бананите, червеното постно месо са вкусни и диетични оръжия срещу нея.

Според психолозите, оранжевите и жълтите продукти имат способност да повишават настроението. Затова добавете в менюто си портокали, мандарини, моркови, манго, ананас, царевица, яйчни жълтъци. Всички те са нискокалорични и не само ще ви помогнат да усетите вкуса на здравословната храна, но и ще ви накарат отново да се усмихнете и да се радвате на живота.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 17:56 от Редактор*