Как да си направим SPA-процедури в домашни условия

Salus Per Aquam или Sanitas Per Aquam - здраве чрез водата. Това понятие е известно още от Древния Рим, когато римляните са лекували недъзите и болестите си с помощта на водата от термалните извори. Този метод на лечение е получил названието SPA (СПА). Терминът се свързва и с името на град Спа, Белгия, чието име е известно също от римско време, когато се е наричал Aquae Spadanae.

Освен комплекс от процедури и програми, насочени за подобряване на здравето и външния вид, днес той включва и комплекс от козметични процедури, с помощта на които можете да се отпуснете и погрижите за своето тяло. По време на тях специалистите, с помощта на СПА препарати и техники, въздействат на петте сетивни системи на своите клиенти (отговарящи за осезанието, зрението, обонянието, слуха и вкуса), стремейки се да ги отдалечат от ежедневните грижи и стреса. Стимулирането на петте сетива се осъществява чрез хромотерапия, ароматерапия, терапия с музика и прием на специални хранителни добавки.

СПА процедурите в домашни условия са добра алтернатива за тези, които нямат време или средства за посещение на спа салоните или спа курортите. Те могат да се разделят на няколко групи:
- Козметични процедури
- Спа вани
- Домашни терапии
- Ароматерапия
- Терапия с музика
- Масаж и др.


Изберете си един ден, в който сте свободни и можете да останете сама със себе си. За създаването на подходяща атмосфера можете да се възползвате от помощта на ароматична лампа, в която налейте малко вода и добавете 5 капки етерично масло. Ароматерапията подпомага отделянето на ендорфини, подобрява настроението. За релаксация най-подходящи са следните масла: лавандула, портокал, мандарина, здравец, тамян, смирна, сандалово дърво. Пуснете си специална релаксираща или друга спокойна музика, която предизвиква у вас положителни емоции.

След това можете да преминете към различните видове спа терапии, комплекти за които можете да намерите във всеки специализиран магазин. Най-популярни се оказват антицелулитните терапии, но в домашни условия можете спокойно да си направите и терапия с водорасли, шоколад или лечебна глина. Процедурата ще бъде по-ефикасна, ако преди да пристъпите към нея, си направите пилинг, с помощта на който да отстраните мъртвите клетки на кожата, да отворите порите, да стимулирате кръвообращението и да подготвите кожата си за по-добро усвояване на активните компоненти на терапията. Подберете най-подходящия за вашата кожа скраб за тяло, като внимавате да не прекалявате с натиска. След това нанесете на проблемните зони (бедра, талия, крака) приготвената активна смес на дебел слой, обвийте ги с тънко домакинско фолио и ги завийте с вълнено одеяло. Старайте се да останете в покой, отпуснете се максимално. Послушайте музика, може да погледате филм или да почетете книга. Ако сместа е гореща, не бива да стоите с нея повече от 15-30 минути. Студените процедури могат да продължат 30-90 минути.
След измиването на сместа, използвана за терапията, можете да вземете отпускаща вана, в която сте прибавили морска сол, етерично масло или билкова отвара.

Ето някои от най-популярните рецепи за спа вани:

Вана със сено
2 кг сухо сено на 10 л вода, вари се около половин час. Отварата се излива във ваната, в която трябва да се накиснете за 15-20 мин. Разтваря порите, подсилва кръвообращението и загрява тялото.

Смърчова вана
1 кг смърчови шишарки, иглички и клонки на 10 л вода, варени половин час. Отварата се излива във ваната, времетраене - 20-30 минути. Действа благоприятно на бъбреците, пикочните пътища и пикочния мехур, стимулира кожата, пречиства кръвоносните съдове.

Вана от овес или овесена слама
1 кг овес или слама на 10 л вода, вари се половин час, времетраене - 20 мин. Действа благоприятно на бъбреците и пикочния мехур, полезна е при ревматични болки.

Билкови вани
Обикновено се използват лайка, мента и липов цвят, може да се смесят няколко растения. Ваната от цветовете на растенията е нещо прекрасно - освежава, успокоява, зарежда с положителна енергия, но не трябва да се забравя, че в същото време чрез етеричното си масло те въздействат силно на нервната система и кожата, затова е важно правилно да се ориентирате в разнообразното море от аромати.

Ето и някои от основните показания за приложение на ароматните лекарства (за подсилване на ефекта можете да добавите няколко капки от съответното етерично масло):
Бяла акация
: Мастопатия, анорексия, бъбречнокаменна болест.
Карамфил
: Физическа и умствена умора, отслабване на паметта, безсъние, стомашно-чревни заболявания, невралгия.
Здравец
: Диабет, маточни кръвотечения, камъни в бъбреците, депресия, понижена работоспособност, разстройства на ендокринната система.
Жасмин
: Депресия, апатия, стрес, нарушения на менструалния цикъл, ендокринни заболявания, отслабен имунитет, нарушено кръвообращение, заболявания на дихателните пътища, стрии и белези по кожата. Силен афродизиак.
Лавандула
: Безсъние, стрес, невралгия, хронична умора, неврастения, ревматизъм, радикулит, зъбобол, мигрена, сърдечносъдови и бъбречни болести.
Лотос
: Отпуснатост, депресия, нервни разстройства.
Магнолия
: Белодробни заболявания, мигрена, болести на кръвта.
Нероли
: Неврози, аритмия, исхемична болест на сърцето, климакс, атеросклероза, заболявания на ендокринната система.
Божур
: Неврастения, хипохондрия, безсъние, стрес, епилепсия, подагра, гинекологични заболявания.
Лайка
: Бронхит, ларингит, конюнктивит, пневмония, стомашно-чревни заболявания, треска, малария.
Люляк
: Подагра, артрит, полиартрит, ревматизъм.
Бял равнец
: Заболявания на бъбреците, черния дроб, стомаха, артрит, алергия.

След ваната нанесете тоник. За целта са подходящи всички козметични средства, предназначени за овлажняване и подхранване на кожата със съдържание на водорасли, етерични масла, лечебна кал и други природни съставки.
Добре е да съчетаете нанасянето им със самомасаж. За целта можете да използвате специалните масажни масла, с помощта на които да масажирате бедрата, корема, гърба, стъпалата на краката. За ноктите е добре да планирате специална ваничка с няколко капки етерично масло. След това нанесете на краката си специален гел или крем и обуйте топли чорапи.
Добър завършек на всяка спа процедура може да бъде чаша пресен сок или зелен чай.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 15:57 от Редактор*