Автор: Яна Косева

Колко скоро след раждането можете да започнете да правите секс?

Краткият отговор е: толкова скоро, колкото и двамата с партньора ви можете да се озовете по едно и също време в леглото, без да се надпреварвате кой ще заспи пръв от умора и с желание за палави занимания.

Дългият отговор е, разбира се, по-сериозен.

Повечето лекари препоръчват да изчакате около месец до шест седмици след раждането (и със сигурност изчакайте да минат минимум 2 седмици от раждането, преди да пробвате). Обичайните препоръки за секс след приключване на лохиите (кървене след раждането) са свързани с повишения риск от кръвоизливи и маточни инфекции в този период.

Ако имате шевове след епизиотомия или разкъсване, лекарят ви може да препоръча да изчакате, докато конците бъдат отстранени. Дори да нямате наранявания, областта на перинеума може да се усеща по-нежна и натъртена известно време след раждането.


Кога ще имам желание за секс отново?

Някои двойки имат желание за секс около месец след раждането, много други започват отново да правят секс месец до три след появата на бебето, други отлагат още известно време, докато се почувстват удобно отново.

През първите седмици либидото често е понижено, както и естественото овлажняване поради спада на естрогена. Вагиналната сухота може да продължи и по-дълго време, ако кърмите, но с времето се регулира и кърменето не пречи на лубрикацията.

Често наскоро родилите жени са чувствителни относно тялото си след раждането и това също може да има отношение към желанието им за секс с партньора. Отделете си време, за да се запознаете с новото си тяло след бременността. Дайте си време и се опитайте очакванията ви да не са нереалистични: тялото ви се е променяло цели девет месеца и може да му отнеме поне още толкова, за да възвърне формите, близки до предишните.

На емоционално и психическо ниво изтощението от живота с новия член на семейството също влияе и на двамата родители. Често в периода на свикване и пренареждане на ежедневието, рутината и новите задачи, сексът не е приоритет – за разлика от съня и петте минути "само за мен". Отново, дайте си време да свикнете – и се уверете, че с партньора си сте на една вълна ако не физически, то емоционално.


Има ли отношение как ще родя към сексуалния живот след раждането?

Проучванията казват – не. Като цяло, както жените с първо, така и тези с последващо раждане, които не са имали наранявания на перинеума след вагинално раждане, са имали по-малко болки по време на проникване, сравнено с жените, родили с цезарево сечение (26,2% срещу 40,7%). Цезаревото сечение не носи гаранция за запазване на сексуалния живот след раждане, нито обещава предпазване от изпускане на урина в по-късна възраст. Някои жени се оплакват от болки при проникване много месеци след операцията.

Какъвто и да е методът на раждане, бебето си остава голям фактор, източник на умора, честа смяна на емоционалните състояния и център на вниманието и на двамата родители – неща, които могат да поставят неволно интимността на второ място.


Теория и практика

Понякога желанието и възможностите могат силно да се разминават. Ако сте в леглото с партньора, но докато се погледнете и сте заспали, може би трябва да потърсите други възможности за интимност. Опитайте в различно време от деня (предполагаемо, когато смятате, че бебето няма да ви прекъсне за поне няколко минути). Ако сте чувствителни към новите си форми, експериментирайте – оставете част от дрехите си, правете секс на тъмно... всичко е приемливо, ако ще се почувствате по-удобно и подновяването на сексуалния ви живот ще е по-лесно. Опитайте се да се отпуснете и дори да се пошегувате – не забравяйте, че вероятно както вие, така и партньорът ви е малко притеснен как ще е "вторият първи път".

Дори да не се получи както сте планирали, напомнете си, че близостта до човека до вас е не по-малко важна – ако нямате желание или възможност за сексуална интимност, това не значи, че не трябва да отделите малко време за гушкане и целувки – тях можете да откраднете даже с будно бебе в ръцете.И накрая помнете, че и това минава. Бебето ще е бебе за кратко, безсънните нощи ще свършат и ако запазите искрата, ще успеете отново да разгорите страстта помежду си – минимум до следващото раждане!http://www.babyzone.com/mom/relationships/sex-after-childbirth-aspects_67717-page-2

J Obstet Gynaecol Can. 2005 Apr;27(4):332-9 "A comparison of urinary and sexual outcomes in women experiencing vaginal and Caesarean births. Klein MC, Kaczorowski J, Firoz T, Hubinette M, Jorgensen S, Gauthier R

Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 12:48 от Mamma